ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

13ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας, 11-12 Φεβρουαρίου 2023

Συνδιοργάνωση: Δήμος Παλλήνης και Φίλοι Επικούρειας Φιλοσοφίας «Κήπος Αθηνών» – «Κήπος Θεσσαλονίκης»

Υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής

Πολιτιστικό Κέντρο Γέρακα, Κλειτάρχου και Αριστείδου, Γέρακας

Πληροφορίες: https://epicuros.gr/Symposio/kombos13/programma/

Τα φιλοσοφικά φάρμακα του Επίκουρου κατά της δυστυχίας

Το Σαββατοκύριακο 11-12 Φεβρουαρίου 2023 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο Πολιτιστικό Κέντρο Γέρακα το 13ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας με ελεύθερη είσοδο για το κοινό και τήρηση των κατάλληλων μέτρων προστασίας έναντι του κορωνοϊού. Πρόκειται για ένα σπουδαίο πολιτιστικό γεγονός που συνδιοργανώθηκε από τον Δήμο Παλλήνης και τους Φίλους Επικούρειας Φιλοσοφίας «Κήπος Αθηνών» και «Κήπος Θεσσαλονίκης» υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής.

Περίπου 300 σύνεδροι είχαν την ευκαιρία παρακολουθήσουν ομιλίες που αφορούσαν σε διαχρονικά θέματα που απασχολούν τον κάθε άνθρωπο και όχι ψευτοδιλήμματα της μόδας. Αναδείχθηκαν τα επιστημονικά κριτήρια της αλήθειας και η χρήση τους ως οδηγός για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου από τον Γιώργο Γιώτη, οικονομολόγο και ιδρυτικό μέλος των ellinikahoaxes.gr. Σε μία εξαιρετική ενότητα, ο Ομότιμος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Γιώργος Χρούσος συζήτησε τη σχέση της Επικούρειας Φιλοσοφίας με την ψυχική ισορροπία και την ανθεκτικότητα στο στρες,  ο Αναπληρωτής Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Χρήστος Γιαπιτζάκης περιέγραψε ένα πρωτοποριακό επιτυχημένο πιλοτικό πρόγραμμα επικούρειας φιλοσοφικής διαχείρισης του στρες και η φιλόλογος Ελένη Μιχοπούλου αναφέρθηκε σε μία καινοτόμο παρέμβαση που συνδυάζει τη Θετική Ψυχολογία και την Επικούρεια Φιλοσοφία.

Ο ιατρός-χειρουργός Γιώργος Γκόνης έδωσε επικούρειες απαντήσεις σε σύγχρονα διλήμματα, η Καθηγήτρια Κολλεγίου Δήμητρα Τσαγκαράκη αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ο ανθρωπιστής Επίκουρος αντιμετώπιζε τις γυναίκες ισότιμα με τους άνδρες, ενώ ο Βαγγέλης Μίχος και ο Βασίλης Σφακιανόπουλος συζήτησαν την επικούρεια οικολογική αντίληψη της εθελοντικής δράσης καθαρισμού μεγάλων εκτάσεων σε όλη την Ελλάδα από την οργάνωση «Save Your Hood» («Σώσε την Γειτονιά σου»).

Στις επικούρειες επιρροές δύο κορυφαίων εμπειριστών φιλοσόφων, του Τόμας Χομπς και του

Τζων Λοκ, αναφέρθηκαν αντίστοιχα ο πολιτικός μηχανικός Λεωνίδας Αλεξανδρίδης και η φαρμακοποιός Ευαγγελία Πιτσικάλη. Ο βιολόγος Στρατής Κατάκος αναφέρθηκε στην επικούρεια επίδραση στον Δαρβίνο για τη διατύπωση της θεωρίας της Εξέλιξης και ο φυσικός

Γιάννης Αλεξάκης αναφέρθηκε στην επικούρεια προσέγγιση της τυχαιότητας στο σύμπαν και της σύγχρονης περιγραφής της κίνησης Brown. Ο πληροφορικός Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος ανέδειξε την συνεισφορά της επικούρειας σκέψης στην Επιστήμη και στη Νεωτερικότητα, ενώ ο βιοχημικός Αντώνης Καράγιωργας περιέγραψε τις σύγχρονες απόψεις της Διατροφολογίας που αντιστοιχούν στις απόψεις περί εγκράτειας του Επίκουρου. Ο συγγραφέας και Δρ. Φιλοσοφίας Παναγιώτης Τσιαμούρας ανέδειξε τις σχεδόν σύγχρονες ζωοφιλικές περιγραφές του Ρωμαίου επικούρειου ποιητή Λουκρήτιου, που αποτελούν μοναδικό παράδειγμα αποδόμησης του αναίσθητου ανθρωποκεντρισμού.

Η διάσημη γλύπτρια Ασπασία Παπαδοπεράκη ανέλυσε την αντι-επικούρεια διαδρομή της Μοντέρνας Τέχνης που διαρρηγνύει την ανθρωπιστική παράδοση της σχέσης της τέχνης με τον κάθε άνθρωπο. Ο Καθηγητής Χρήστος Γιαπιτζάκης έκανε μια πρωτοποριακή φιλοσοφική ανάλυση του βιβλίου «Ζορμπάς» του Νίκου Καζαντζάκη αναδεικνύοντας την Στωική προσέγγιση του συγγραφέα που περιγράφει με θαυμασμό τον Επικούρειο ήρωα. Η συγγραφέας  Αγγελική Μουρατίδου ανέδειξε το διαχρονικό άγχος θανάτου του ανθρώπου από την εποχή του Ομήρου έως τα διαχρονικά φιλοσοφικά φάρμακα του Επίκουρου. Ο Καθηγητής της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου της Κρήτης Δημήτρης Χρηστάκης αναφέρθηκε στην διαχρονική επιστημονική σκέψη του ανθρωπιστή Επίκουρου. Συγκινητικό ήταν το αφιέρωμα της ανακοίνωσης του Καθηγητή Χρήστου Γιαπιτζάκη σε δύο ξεχωριστούς πνευματικούς ανθρώπους με επικούρειες επιρροές, οι οποίοι φώτισαν με το διαφωτιστικό έργο τους τη σύγχρονη Ελλάδα και έφυγαν από τη ζωή το 2022: τον Διονύση Σιμόπουλο, Διευθυντή του Ευγενιδείου Πλανηταρίου, και τον Ιάσονα Ευαγγέλου, πολυγραφότατο συγγραφέα και υποψήφιο για Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2014.

Στη σύγχρονη Ελλάδα της συνεχιζόμενης ψυχολογικής και κοινωνικοπολιτικής κρίσης, της διάχυτης άγνοιας, της φοβίας και της επακόλουθης ψυχοπαθολογίας, για δέκατη τρίτη συνεχή χρονιά αναδείχθηκε η ανθρωπιστική και διαφωτιστική φιλοσοφία του Επίκουρου και οι θετικές επιδράσεις της στην Ηθική, στην Επιστήμη, στην Τέχνη και γενικότερα στον Σύγχρονο Κόσμο. Η διοργάνωση του Πανελληνίου Συμποσίου με ελεύθερη είσοδο για το κοινό είναι μια πολιτιστική συνεισφορά των Φίλων της Επικούρειας Φιλοσοφίας στην ελληνική κοινωνία, για να έρθει σε επαφή με τον ανθρωπισμό του Επίκουρου, που προσφέρει μια διαχρονική πνευματική θωράκιση απέναντι στα πανανθρώπινα ψυχολογικά, κοινωνικά και πολιτισμικά αδιέξοδα, με τον απλούστερο αλλά και αρτιότερο τρόπο προσέγγισης μιας ευδαιμονικής ζωής, με φρόνηση, φιλία και αλληλεγγύη, ακόμη και σε δύσκολους καιρούς.

Όλες οι ομιλίες βιντεοσκοπήθηκαν και σύντομα θα αναρτηθούν στο διαδίκτυο.

17 Φεβρουαρίου 2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

13ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας, 11-12 Φεβρουαρίου 2023
Συνδιοργάνωση: Δήμος Παλλήνης και Φίλοι Επικούρειας Φιλοσοφίας «Κήπος Αθηνών» – «Κήπος Θεσσαλονίκης»
Υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής
Πολιτιστικό Κέντρο Γέρακα, Κλειτάρχου και Αριστείδου, Γέρακας
Πληροφορίες: https://epicuros.gr/Symposio/kombos13/programma/

Τα φιλοσοφικά φάρμακα του Επίκουρου στη σύγχρονη Ελλάδα

Στη σύγχρονη Ελλάδα της συνεχιζόμενης κοινωνικοοικονομικής, υγειονομικής και πολιτιστικής κρίσης, φιλοσοφικά σκεπτόμενοι συμπολίτες μας αναδεικνύουν την ανθρωπιστική και διαφωτιστική φιλοσοφία του Επίκουρου στο 13ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας το Σαββατοκύριακο 11-12 Φεβρουαρίου 2023 με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Το Πανελλήνιο Συμπόσιο διοργανώνεται από τον Δήμο Παλλήνης και τους Φίλους Επικούρειας Φιλοσοφίας «Κήπος Αθηνών» και «Κήπος Θεσσαλονίκης» στο Πολιτιστικό Κέντρο Γέρακα, στον τόπο καταγωγής του φιλοσόφου Επίκουρου, τον αρχαίο Γαργηττό. Πρόκειται για έναν θεσμό που έχει αναδειχθεί στο μεγαλύτερο πανελλήνιο φιλοσοφικό συνέδριο, καθώς από το 2011 το παρακολουθούν 300 έως και 500 σύνεδροι ανά έτος, ενώ την περσινή διαδικτυακή διεξαγωγή του παρακολούθησαν περισσότερα από 3000 άτομα. Επιπλέον, το Συμπόσιο αποτελεί έναν θεσμό με διεθνή απήχηση, που έχουν χαιρετίσει προσωπικότητες όπως ο συγγραφέας Ίρβιν Γιάλομ και ο τέως Πρόεδρος της Ουρουγουάης Χοσέ Μουχίκα.

Το φετινό 13ο Πανελλήνιο Συμπόσιο θα περιλαμβάνει ενότητες που αφορούν στα φιλοσοφικά φάρμακα υπέρ της ψυχικής υγείας και κατά της άγνοιας, της δεισιδαιμονίας και της φοβίας των προληπτικών και των μυθομανών. Ξεχωρίζουν οι ομιλίες «Επιστήμη του Στρες και Επικούρεια Ευστάθεια» του Γιώργου Χρούσου, Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, «Επικούρεια Φιλοσοφική Διαχείριση του Στρες» του Χρήστου Γιαπιτζάκη, Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, «Επικούρειος Ωφελιμισμός και Ιατρικά Βιοηθικά Διλήμματα» του Ευάγγελου Πρωτοπαπαδάκη, Καθηγητή της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ και «Η επικούρεια ηθική ως οδηγός ψηφιακής συμπεριφοράς» του Γιώργου Γιώτη, Οικονομολόγου και Ιδρυτικού Μέλους των ellinikahoaxes.gr. Σε πολλές άλλες ανακοινώσεις θα αναδειχθούν οι θετικές επιδράσεις της Επικούρειας Φιλοσοφίας στην Ηθική, στην Επιστήμη, στην Τέχνη και γενικότερα στον Σύγχρονο Κόσμο. Συγκινητικό είναι το αφιέρωμα σε δύο ξεχωριστούς πνευματικούς ανθρώπους με επικούρειες επιρροές, οι οποίοι φώτισαν με το διαφωτιστικό έργο τους τη σύγχρονη Ελλάδα και έφυγαν από τη ζωή το 2022: τον Διονύση Σιμόπουλο, Διευθυντή του Ευγενιδείου Πλανηταρίου, και τον Ιάσονα Ευαγγέλου, πολυγραφότατο συγγραφέα και υποψήφιο για Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2014.

Για δέκατη τρίτη συνεχή χρονιά, θα δοθεί η ευκαιρία στην ελληνική κοινωνία να έρθει σε επαφή με τον επιστημονικό ανθρωπισμό της φιλοσοφίας του Επίκουρου, που προσφέρει μια διαχρονική πνευματική θωράκιση απέναντι στα πανανθρώπινα ψυχολογικά, κοινωνικά και πολιτισμικά αδιέξοδα, με τον απλούστερο αλλά και αρτιότερο τρόπο προσέγγισης μιας ευδαιμονικής ζωής, με φρόνηση, φιλία και αλληλεγγύη, ακόμη και σε δύσκολους καιρούς. Η διοργάνωση του Πανελληνίου Συμποσίου με ελεύθερη είσοδο για το κοινό είναι μια πολιτιστική συνεισφορά των Φίλων της Επικούρειας Φιλοσοφίας στην αναζήτηση της ψυχοσωματικής υγείας και της ευημερίας του κάθε συνανθρώπου.

Θα τηρηθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα προστασίας έναντι του κορωνοϊού.

8 Φεβρουαρίου 2023