Έκτο Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας
Σάββατο 6 και Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016

Πολιτιστικό Κέντρο Γέρακα, Κλειτάρχου και Αριστείδου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Φεβρουάριος 2016

Κλίμα πνευματικής απόλαυσης στο 6o Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας στο Δήμο Παλλήνης – «Η ανθρωπιστική φιλοσοφία του Επίκουρου ως πρόταση ευζωίας»

“Δεν υπάρχει ευχάριστος βίος χωρίς αρετή, φρόνηση και δικαιοσύνη” ήταν το ανθρωπιστικό και ψυχοθεραπευτικό μήνυμα του φιλοσόφου Επίκουρου, που καταγόταν από τον αρχαίο Αθηναϊκό Δήμο Γαργηττού, που αποτελεί τμήμα του σημερινού Δήμου Παλλήνης.
Στην σημερινή Ελλάδα της κρίσης αξιών, η φιλοσοφική, διαφωτιστική και ανθρωπιστική σκέψη του Επίκουρου αναδείχθηκε μέσα σε κλίμα αυξημένου ενδιαφέροντος από το κοινό που γέμισε το Πολιτιστικό Κέντρο Δ.Ε. Γέρακα, το Σαββατοκύριακο 6-7 Φεβρουαρίου, για 6η συνεχή χρονιά, στο Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας, που διοργάνωσαν ο Δήμος Παλλήνης και οι Φίλοι Επικούρειας Φιλοσοφίας «Κήπος Αθηνών» και «Κήπος Θεσσαλονίκης».
Το Συμπόσιο πραγματοποιήθηκε σε κλίμα φιλίας και πνευματικής απόλαυσης, που βίωσαν αρκετές εκατοντάδες σύνεδροι από όλη την Ελλάδα, περισσότεροι από κάθε άλλη φορά.
Την έναρξη των εργασιών του Συμποσίου κήρυξε ο Δήμαρχος Παλλήνης κ.Αθανάσιος Ζούτσος, ο οποίος καταχειροκροτήθηκε όταν αναφέρθηκε στη χρηματοδότηση έκδοσης βιβλίου με επιλεγμένες ομιλίες που ακούστηκαν στα έξι Συμπόσια Επικούρειας Φιλοσοφίας και στην αγγλική γλώσσα, ενώ υπενθύμισε ότι αναμένει τις προτάσεις των μελών των Κήπων του Επίκουρου για την ενίσχυση του «Πάρκου του Επίκουρου» στην περιοχή του Γαργηττού, Δ.Ε. Γέρακα.
Ο κ.Ζούτσος υπενθύμισε την εκστρατεία συλλογής υπογραφών για την κατοχύρωση του Δικαιώματος της Ευτυχίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μια πρόταση που τέθηκε στο περσινό Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας από τον καθηγητή Χρήστο Γιαπιτζάκη και υλοποιήθηκε άμεσα από το Δήμο Παλλήνης.
Στο εφετινό Συμπόσιο παρουσιάστηκαν εξαιρετικές ομιλίες και επιτοίχιες ανακοινώσεις φιλοσοφίας από μέλη των Κήπων και προσκαλεσμένων πανεπιστημιακών, όπως των καθηγητών Θεοδόση Τάσσιου και Ευάγγελου Πρωτοπαπαδάκη.
Ανάμεσα στις ομιλίες ξεχώρισαν οι προτάσεις της Επικούρειας φιλοσοφίας για την κοινή ωφέλεια, την συμφωνημένη δικαιοσύνη και την χαρά της ζωής, που βιώνεται με ελεύθερη σκέψη, φρόνηση, αρετή και φιλία.
Αξιοσημείωτη ήταν η παρουσίαση από τον Νορβηγό καθηγητή Έσπεν Χάουγκ, για πρώτη φορά παγκοσμίως σε φιλοσοφικό συνέδριο, μιας νέας θεωρίας Ενοποίησης της Φυσικής, που βασίζεται στην ατομική θεωρία, σε πειραματικά δεδομένα και σε εκτενή μαθηματική ανάλυσή τους.
Επιπλέον, αναδείχθηκε με συγκινητικό τρόπο η αποτελεσματική ψυχοθεραπευτική δράση της φυσιοκρατικής Επικούρειας φιλοσοφίας, μέσα από βιωματικά παραδείγματα αντιμετώπισης της ανεργίας, της μετανάστευσης, μιας βαριάς αρρώστιας και του θανάτου.
Συναισθηματική ανάταση στους συνέδρους προκάλεσε και το πρωτοποριακό καλλιτεχνικό μέρος του Συμποσίου,  όπου ξεχώρισε η παρουσίαση των μελοποιημένων ποιημάτων του επικούρειου ποιητή Κ.Π. Καβάφη από τον συνθέτη Αθανάσιο Σίμογλου, τα οποία ερμήνευσε με μοναδικό τρόπο η υψίφωνος Μαρία Μητσοπούλου.
Οι διοργανωτές του Συμποσίου, ο Δήμος Παλλήνης και οι Φίλοι της Επικούρειας Φιλοσοφίας “Κήπος Αθηνών” και “Κήπος Θεσσαλονίκης”, ανέδειξαν για άλλη μια χρονιά το ανθρωπιστικό και ψυχοθεραπευτικό μήνυμα του Επίκουρου, που εκφράζει με τον απλούστερο αλλά και αρτιότερο τρόπο την διαχρονική θεωρητική και πρακτική μέθοδο προσέγγισης μιας ευδαιμονικής ζωής, ατομικά και συνεργατικά, ακόμη και σε δύσκολους καιρούς.

Δήμος Παλλήνης - Φίλοι Επικούρειας Φιλοσοφίας "ΚΗΠΟΣ"

Γαργηττός 10 Φεβρουαρίου 2016ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ιανουάριος 2016

6o Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας:
Η ανθρωπιστική φιλοσοφία που αρμόζει σε μια Ελλάδα που αλλάζει
Σαβ. 6 και Κυρ. 7 Φεβρουαρίου 2016 Πολιτιστικό Κέντρο Γέρακα Δήμου Παλλήνης

Σε μια κοινωνία που χαρακτηρίζεται από κρίση αξιών, όπως η Ελληνική, αναρωτιέται κανείς αν υπάρχει άραγε μια πρόταση για να προσπεράσουμε τις ξεπερασμένες συμπεριφορές που ανακυκλώνουν την δυστυχία.
Και όμως υπάρχει πρόταση και είναι συγκεκριμένη: το ανθρωπιστικό και ψυχοθεραπευτικό μήνυμα του Αθηναίου φιλοσόφου Επίκουρου, που εκφράζει με τον απλούστερο αλλά και αρτιότερο τρόπο την διαχρονική, θεωρητική και πρακτική, μέθοδο προσέγγισης της ευδαιμονίας, ακόμη και σε δύσκολους καιρούς.
Έτσι, για 6η συνεχή χρονιά ο Δήμος Παλλήνης και οι Φίλοι Επικούρειας Φιλοσοφίας «Κήπος Αθηνών» και «Κήπος Θεσσαλονίκης» καλούν σκεπτόμενους πολίτες, που πρεσβεύουν ότι η σημερινή κρίση μπορεί να αντιμετωπιστεί από τον καθένα χωριστά αλλά και συνεργατικά, να προσέλθουν με ελεύθερη είσοδο στο Πολιτιστικό Κέντρο Γέρακα του Δήμου Παλλήνης, το Σάββατο 6 και την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου, για να παρακολουθήσουν ένα συνέδριο που αφορά την φιλοσοφική επιστημονική και ανθρωπιστική σκέψη του Επίκουρου.
Το Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας αποτελεί το μοναδικό φιλοσοφικό συνέδριο στην Ελλάδα, που από το 2011 έχει καθιερωθεί ως ετήσιος θεσμός από τον κόσμο και όχι από την κορυφή. Το Συμπόσιο διοργανώνεται στον τόπο καταγωγής του Αθηναίου φιλοσόφου Επίκουρου, τον αρχαίο Δήμο Γαργηττού, που ταυτίζεται με τμήμα του σημερινού Δήμου Παλλήνης.
Στο φετινό Συμπόσιο θα αναδειχθεί η πρόταση της Επικούρειας φιλοσοφίας για την κοινή ωφέλεια, την συμφωνημένη δικαιοσύνη και την χαρά της ζωής, που βιώνεται με ελεύθερη σκέψη, φρόνηση, αρετή και φιλία, μέσα από σημαντικές ομιλίες, όπως του καθηγητή Θεοδόση Τάσσιου, αλλά και μέσα από πρωτοποριακές καλλιτεχνικές παρουσιάσεις, όπως του συνθέτη Δρ. Αθανάσιου Σίμογλου, που μελοποίησε τον μεγάλο ποιητή Καβάφη.
Ας εκμεταλλευτούμε λοιπόν την ευκαιρία για μια βιωματική προσέγγιση της Επικούρειας Φιλοσοφίας μέσα από το 6ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας, στις 6 και 7 Φεβρουαρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Γέρακα του Δήμου Παλλήνης. Γιατί στο χέρι μας είναι να αλλάξουμε τους εαυτούς μας και τον κόσμο προς το καλύτερο.

Περισσότερες πληροφορίες στο: www. epicuros.gr

Επικοινωνία: Πολιτιστικό Κέντρο Γέρακα Δήμου Παλλήνης, Κλειτάρχου & Αριστείδου, Γέρακας, Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210-6619337

Φίλοι της Επικούρειας φιλοσοφίας “Κήπος”