Φίλοι Επικούρειας Φιλοσοφίας "Κήπος Αθηνών"

Οι Φίλοι Επικούρειας Φιλοσοφίας ίδρυσαν τον "Κήπο Αθηνών" τον Ιανουάριο 2009. Σκοπός μας είναι η ηθική και φυσική υπεράσπιση του δικαιώματος στη ζωή, στην ελευθερία και εντέλει στην ευδαιμονία, μέσω της αποκατάστασης, ανάδειξης, διάδοσης και βίωσης της Επικούρειας Φιλοσοφίας στην σύγχρονη εποχή.
Μερικές από τις δράσεις μας σχετικά με την επικούρεια φιλοσοφία είναι εβδομαδιαίες φιλοσοφικές συναντήσεις, εκδόσεις βιβλίων, δημοσίευση κειμένων, διαλέξεις, διοργανώσεις και συνδιοργανώσεις επικούρειων συνεδρίων, εσπερίδων, βιβλιοπαρουσιάσεων κλπ.

Οι συναντήσεις των φίλων του Κήπου Αθηνών

Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται κατά κανόνα κάθε Πέμπτη και ώρα 20:00, στην Αίθουσα Παλαίχθων Παλλάδος 24-26, 2ος όροφος, πλατεία Ηρώων, Ψυρρή.
Οι συναντήσεις την περίοδο 2020-2021 πραγματοποιήθηκαν διαδικτυκά στην πλατφόρμα ZOOM.
Το θέμα των συναντήσεων και οι ομιλητές ή και άλλες εκδηλώσεις ανακοινώνονται στην παρούσα ιστοσελίδα.
Για την πρώτη συμμετοχή σας στείλτε email στο ideoszen@gmail.com, κατόπιν θα ενημερώνεστε μέσω της λίστας αποδεκτών.
Δείτε το πρόγραμμα παρακάτω ή επικοινωνήστε με τον Κήπο Αθηνών στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ideoszen@gmail.com για να σας στέλνουμε ενημερωτικό μήνυμα καθώς και για περισσότερες πληροφορίες.

Συμμετοχή του Κήπου σε εκδηλώσεις άλλων φορέων

Δείτε εδώ τις δράσεις (συνέδρια και εκδηλώσεις άλλων φορέων, συνεντεύξεις, ομιλίες κλπ.)


Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία ανακοίνωσαν την κυκλοφορία της Σειράς Γραμματοσήμων με τίτλο «ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ», στις 15 Μαρτίου 2019, στην οποία περιλαμβάνεται ο φιλόσοφος Επίκουρος. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Προσεχείς και πραγματοποιημένες εκδηλώσεις του Κήπου Αθηνών

ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 2023

-Πέμπτη 4 Μαΐου 2023
"Εισαγωγή στην επιστολή του Επίκουρου προς Ηρόδοτο, η κατανόηση της φύσης των πραγμάτων για έναν ευδαίμονα βίο". Λεωνίδας Αλεξανδρής, Πολιτικός Μηχανικός, μεταφραστής και Καθηγεμόνας Κήπου Αθηνών.
-Πέμπτη 11 Μαΐου 2023
"Η χρήση των κριτηρίων της αλήθειας ως μέθοδος για έναν ευδαίμονα βίο". Τάκης Παναγιωτόπουλος, Πληροφορικός, συγγραφέας και Καθηγεμόνας Κήπου Αθηνών.
-Πέμπτη 25 Μαΐου 2023
"Η αντιμετώπιση των γνωσιακών λαθών με επικούρεια φρόνηση ως προϋπόθεση της ευδαιμονίας". Χρήστος Γιαπιτζάκης, Καθηγητής Γενετικής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, συγγραφέας και Καθηγεμόνας Κήπου Αθηνών.

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 2022-2023

-6/10 "H Επικούρεια Φιλοσοφική Διαχείριση του Στρες", Χρήστος Γιαπιτζάκης, Αν. Καθηγητής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Καθηγεμόνας-Ιδρυτικό Μέλος Κήπου Αθηνών
-13/10 "Η Αυταπάτη των Ιδεαλιστών σχετικά με την Άυλη Ψυχή και την Ελευθέρα Βούληση", Γιώργος Παξινός, Καθηγητής Ψυχολογίας Πανεπιστημίου Νέας Νότιας Ουαλίας, Σύδνεϋ, Αυστραλία
- Νοέμβριος - Μαθήματα Επικούρειας Φιλοσοφίας στον Κήπο Αθηνών, με εγγραφή
-15/12 "Επικούρειοι Ρωμαίοι συγγραφείς την ύστερη περίοδο της Δημοκρατίας", Λεωνίδας Αλεξανδρίδης, Πολιτικός Μηχανικός, Καθηγεμόνας Κήπου Αθηνών
-22/12 "Στωικοί και Επικούρειοι: Ομοιότητες και Διαφορές", Λίτσα Πιτσικάλη,Φαρμακοποιός, Μέλος Κήπου Αθηνών

11&12 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ - 13ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΌ ΚΕΝΤΡΟ ΓΕΡΑΚΑ ΔΗΜΟΥ ΠΑΛΛΗΝΗΣ, ΑΡΧΑΙΟΣ ΔΗΜΟΣ ΓΑΡΓΗΤΤΟΥ, τόπος καταγωγής του φιλόσοφου Επίκουρου.

-Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2023, Παναγιώτης Τσιαμούρας, Συγγραφέας, Δρ. Φιλοσοφίας, "Ζώα και άνθρωπος στο Περί Φύσεως του Λουκρήτιου. Σημειώσεις για την αποδόμηση του ανθρωποκεντρισμού"
-Πέμπτη 9 Μαρτίου 2023, Στρατής Κατάκος, Δρ. Βιολόγος, Μέλος Κήπου Αθηνών, "Ο Επικούρειος πρόγονος της Δαρβινικής θεωρίας της Εξέλιξης".
Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023, Χρήστος Γιαπιτζάκης, Καθηγητής Γενετικής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Καθηγεμόνας και Ιδρυτικό Μέλος Κήπου Αθηνών, "Ο «Ζορμπάς» του Νίκου Καζαντζάκη: Η λογοτεχνική παρουσίαση ενός Επικούρειου από έναν Στωικό".
-Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023, Αγγελική Μουρατίδου, Μαθηματικός, MSc Αναλογιστικών Μαθηματικών, MSc Αγοραλογίας (Marketing), MΒΑ Διοίκησης Επιχειρήσεων, Συγγραφέας, "Πώς θα συναντήσουμε την Ευδαιμονία; Προεκτάσεις της Επικούρειας φιλοσοφίας".
-Πέμπτη 6 Απριλίου 2023, Γιώργος Γκόνης, Δρ. Ιατρός-Χειρουργός, Μέλος Κήπου Αθηνών, "Επικούρειες απαντήσεις σε σύγχρονα ερωτήματα".
-Πέμπτη 27 Απριλίου 2023, Γιώργος Η. Ηλιόπουλος, Δρ. Φιλοσοφίας, Συγγραφέας, Διδάσκων-Μέλος Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, "Φυσικό και θετικό δίκαιο κατά τον Επίκουρο".

Εκδηλώσεις 2021

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ
Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2021 και ωρα 20:00, "12 χρόνια "Κήπος Αθηνών", επετειακή εκδήλωση των Φίλων Επικούρειας Φιλσοφίας, μέλη των Κήπων
Ιανουάριος - Φεβρουάριος 2021 - Διαφορές και ομοιότητες των φιλοσοφικών σχολών με την επικούρεια σχολή
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ
Φεβρουάριος, Σάββατο 20 και Κυριακή 21, 2021 - 11ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας
ΜΑΡΤΙΟΣ
Πέμπτη 11 Μαρτίου 2021 - Παιδαγωγική της Χαράς - Φιλοσοφική προσέγγιση σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, Ευσταθία Βαλιάντζα, Δρ. Μηχανικός Περιβάλλοντος - Νηπιαγωγός
Πέμπτη 18 Μαρτίου 2021 - Η ανάγκη του Δικαιώματος της Ευδαιμονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση(επ' ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ευτυχίας στις 20 Μαρτίου), Χρήστος Γιαπιτζάκης, Αν. Καθηγητής Γενετικής της Ιατρικής Σχολής και μέλος του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Πέμπτη 25 Μαρτίου 2021 - Επετειακή εκδήλωση για τα 200 χρόνια της ελληνικής επανάστασης -Εισαγωγή, οι επικούρειες επιδράσεις στην επανάσταση, Χρήστος Γιαπιτζάκης - Η επικούρεια πλειότιμη λογική στη ζωή και το έργο του Διονύσιου Σολωμού, Άννα Παγοροπούλου, επ.Καθηγήτρια στο Τμήμα Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
ΑΠΡΙΛΙΟΣ
Πέμπτη 1 Απριλίου 2021 - "ΤΟ ΚΑΚΟ, ΤΟ ΗΘΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΚΟΗΘΕΙΑ", Γιώργος Γκόνης, Χειρουργός
Αφιέρωμα στις πηγές - το έργο Περί της Φύσεως των Πραγμάτων του Λουκρήτιου
Πέμπτη 8 Απριλίου 2021 - Ο Λουκρήτιος και το έργο του "Για τη Φύση των Πραγμάτων", Λεωνίδας Αλεξανδρίδης, Πολιτικός Μηχανικός
Πέμπτη 15 Απριλίου 2021 - Η ανακάλυψη του χειρογράφου του Λουκρήτιου και οι εκδόσεις του. Παρουσίαση του βιβλίου "Περί Φύσεως του Λουκρήτιου, Η κληρονομιά ενός επίμονου κηπουρού" του Θεόδωρου Παπαγγελή που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Gutenberg. Εισηγητές:-Θεόδωρος Παπαγγελής, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης - Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, Πληροφορικός, συνεργάτης του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Πέμπτη 22 Απριλίου 2021 - Ατομική Φυσική στον Λουκρήτιο, το πέρασμα της ατομικής θεωρίας από την αρχαία φιλοσοφία στη νεότερη Επιστήμη, Τάσος Λιόλιος, Καθηγητής στον Τομέα Πυρηνικής Φυσικής και Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων του Τμήματος Φυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Πέμπτη 29 Απριλίου 2021 - Θέματα Φυσικής στον Λουκρήτιο,Γιάννης Αλεξάκης, Φυσικός
ΜΑΙΟΣ
Πέμπτη 6 Μαίου 2021 - Η Εξέλιξη της Ζωής και του Ανθρώπου κατά τον Λουκρήτιο, Λεωνίδας Αλεξανδρίδης, Πολιτικός Μηχανικός
Πέμπτη 13 Μαίου 2021 - Επίδραση Λουκρήτιου σε Γαλιλαίο, Γκασσαντί, Φρακαστόρο, Δαρβίνο και σύγχρονη Επιστήμη, Χρήστος Γιαπιτζάκης, Αν. Καθηγητής Γενετικής της Ιατρικής Σχολής και μέλος του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Πέμπτη 20 Μαίου 2021 - Πολλοί Κόσμοι Λουκρήτιου (10λεπτη εισαγωγή), Τάκης Γιαβής, Πολιτικός Μηχανικός - Εξωβιολογία-Εξερεύνηση του, Άρη Παντελής Πουλάκης, Μηχανικός της Ευρωπαϊκής Υπαηρεσίας Διαστήματος (ESA)

Πέμπτη 27 Μαίου 2021 - Η Ηθική του Επίκουρου μέσα στο έργο του Λουκρήτιου, Φίλοι του Κήπου Αθηνών.

Εκδηλώσεις 2020

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ
Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020,"11 χρόνια Κήπος Αθηνών", εορταστική εκδήλωση στο Rockwood Athens Live Stage με ζωντανή μουσική από την θρυλική μπάντα Blues Cargo.
Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020, Τάκης Παναγιωτόπουλος, "Η αξία της Επικούρειας Φιλοσοφίας και η προβολή της προσφοράς του έργου του Επίκουρου στην ανθρωπότητα"
Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020, "Η διαχρονική φιλοσοφική αξία της επικούρειας γνωσιοθεωρίας" στην αίθουσα ΜΥΡΤΙΛΟ, στο Πάρκο για το Παιδί και τον Πολιτισμό του Δήμου Αθηναίων (πρώην ΚΑΠΑΨ)

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ
Σάββατο 8 και Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2020, 10ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας
Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2020, Απολογισμός Συμποσίου, στο Μοναστηράκι
Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2020, Τσικνοπέμπτη στο Μοναστηράκι
Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου οι Φίλοι της Επικούρειας Φιλοσοφίας ΚΗΠΟΣ ΑΘΗΝΩΝ πάνε θέατρο, στην θεατρική παράσταση "Μην Πυροβολείς τα Σπουργίτια" του Θεοδόση Πελεγρίνη στο Θέατρο Αλκμήνη.

ΜΑΡΤΙΟΣ
Πέμπτη 5 Μαρτίου, συνάντηση γνωριμίας με την φιλοσοφία μας και την λειτουργία του Κήπου μας, στο καφέ του κινηματογράφου Άστορ, εντός της Στοάς Κοραή, Σταδίου 28.
Πέμπτη 12 Μαρτίου, παρουσίαση "Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας: Ένας δεκαετής θεσμός" με ομιλητές τα ιδρυτικά μέλη του ΚΗΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ Χρήστο Γιαπιτζάκη, Αναπληρωτή Καθηγητή Γενετικής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, και Τάκη Παναγιωτόπουλο, Πληροφορικό και Δημιουργό της ιστοεσελίδας epicuros.gr, στην νέα μας αίθουσα "Πραισός" Συγγρού 63 (100 μέτρα από τον σταθμό μετρό Συγγρού-Φιξ), 2ος όροφος.
ΕΝΑΡΞΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΏΝ ΟΜΙΛΙΩΝ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ
Πέμπτη 26 Μαρτίου, φίλοι του Κήπου συζητούν για την φιλοσοφία και την επικαιρότητα, στην σελίδα του Τάκη Παναγιωτόπουλου στο https://www.facebook.com/takis.panagiotopoulos.9 και στο Κανάλι του Κήπου Αθηνών στο youtube (το βρίσκετε με αναζήτηση "Κήπος Αθηνών")

ΑΠΡΙΛΙΟΣ
Πέμπτη 2 Απριλίου οι Φίλοι της Επικούρειας Φιλοσοφίας από όλη την Ελλάδα συζητούν σε ζωντανή διαδικτυκή μετάδοση το θέμα: «Δι' αλλήλων σώζεσθαι», η επικούρεια φιλία προς κάθε συνάνθρωπο. Στις σελίδες του ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΟΥ ΚΗΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ και ΚΗΠΟΣ στο facebook και στο Κανάλι του Κήπου Αθηνών στο youtube
Πέμπτη 16 Απριλίου, o Παναγιώτης (Τάκης) Παναγιωτόπουλος παρουσιάζει ένα αρχαιολογικό εύρημα από τις στάχτες του Βεζούβιου, τα συμποσιακά κύπελα με τις φιλοσοφικές αναφορές για την ζωή και τον θάνατο όπως το: ΖΩΝ ΜΕΤΑΛΑΒΕ ΤΟ ΓΑΡ ΑΥΡΙΟΝ ΑΔΗΛΟΝ ΕCΤΙ
Πέμπτη 23 Απριλίου, "Οι Έλληνες Ατομικοί φιλόσοφοι και ο Επίκουρος" 1ο μέρος, , Λεωνίδας Α. Αλεξανδρίδης, Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ
Πέμπτη 30 Απριλίου, "Οι Έλληνες Ατομικοί φιλόσοφοι και ο Επίκουρος" 2ο μέρος - Οι Πλουραλιστές Πρόδρομοι του Ατομισμού, Λεωνίδας Α. Αλεξανδρίδης, Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ

ΜΑΙΟΣ
Πέμπτη 7 Μαίου, Χρήστος Γιαπιτζάκης αναπληρωτής Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και ιδρυτικό μέλος του Κήπου μας μιλά για το ηθικό ζήτημα των ανθρώπινων ζωών και την οικονομία των εθνών.
Πέμπτη 14 Μαίου, Χρήστος Γιαπιτζάκης αναπληρωτής Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και ιδρυτικό μέλος του Κήπου μας μιλά για το το θέμα "Γνώση και γνώμη: Η διαφορά των Επικουρείων από τους άλλους φιλοσόφους".
Τετάρτη 20 Μαίου, ο Παναγιώτης (Τάκης) Παναγιωτόπουλος πληροφορικός και ιδρυτικό μέλος του Κήπου μας μιλά για το θέμα "Η επιστροφή της φιλοσοφικής αναζήτησης".
Πέμπτη 28 Μαίου, ο Γιώργος Χρούσος, Ομότιμος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Κορυφαίος Διεθνώς Ερευνητής του Στρες παρουσιάζει το θέμα:"Επικούρεια διαχείριση του στρες".

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ
Μαθήματα στον Κήπο Αθηνών.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ
Πέμπτη 5 Νοεμβρίου με θέμα "Γνώση και γνώμη: Η διαφορά των Επικουρείων από τους άλλους φιλοσόφους". Εισηγητής ο Χρήστος Γιαπιτζάκης Αναπληρωτής Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και ιδρυτικό μέλος του Κήπου Αθηνών.
Πέμπτη 12 Νοεμβρίου με θέμα "Ο Λογισμός της Επικούρειας Φιλοσοφίας", πως διακρίνουμε το ψεύδος από την αλήθεια. Εισηγητής ο Παναγιώτης(Τάκης) Παναγιωτόπουλος, Πληροφορικός, Ερευνητής Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας και ιδρυτικό μέλος του Κήπου Αθηνών.
Πέμπτη 19 Νοεμβρίου με θέμα "Λάθε Βιώσας". Εισηγήτρια η Άννα Παγοροπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος του Κήπου Αθηνών.
Πέμπτη 26 Νοεμβρίου με θέμα "Ο χρόνος στην Επικούρεια Φιλοσοφία και στην σύγχρονη Φυσική". Εισηγητής ο Γιάννης Αλεξάκης, Φυσικός και μέλος του Κήπου Αθηνών.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ
Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου, "Ο επικούρειος κανόνας και η γλώσσα", Λεωνίδας Α. Αλεξανδρίδης Πολιτικός Μηχανικός, καθηγεμόνας του Κήπου Αθηνών.
Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου, "Μαθηματικά και επικούρειες προσεγγίσεις", Παναγιώτης Γιαβής, Πολιτικός Μηχανικός, μέλος του Κήπου Αθηνών
Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου και ωρα 20:00, "Ο Κήπος Αθηνών στην επικούρεια πρωτοπορία: τα ιστορικά επιτεύγματα της διετίας 2019-2020", Χρήστος Γιαπιτζάκης, Αν. Καθηγητής Γενετικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ιδρυτικό μέλος και καθηγεμόνας των Φίλων Επικούρειας Φιλοσοφίας “Κήπος Αθηνών”

Πραγματοποιημένες Εκδηλώσεις 2019

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ
Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2019,"10 χρόνια Κήπος Αθηνών", πανηγυρική εορταστική εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο "Μελίνα" του Δήμου Αθηναίων για τα 10 χρόνια από την ίδρυση του Κήπου, ώρα 18:30-20:30
Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2019, Γιώργος Νικολαΐδης, πρέσβης-συγγραφέας, Επίκουρος και Διπλωματία
Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2019, Τάκης Παναγιωτόπουλος, "Καταστηματική ηδονή, η μάχη για την αταραξία και την απονία".
Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019, Στρατής Κατάκος Διδάκτωρ Βιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Εκπαιδευτικός, Ο φόβος και η απαισιοδοξία, στην σύγχρονη εποχή. Μια Επικούρεια ματιά

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ
9 & 10 Φεβρουαρίου 2019 - 9ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας - Πολιτιστικό Κέντρο Γέρακα Δήμου Παλλήνης - Γαργηττός, Αθήνα
Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019, Τσικνοπέμπτη στο Μοναστηράκι
Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019, παρουσίαση με θέμα: "9ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας, απολογισμός - Αποδοχή νέων μελών Κήπου Αθηνών".

ΜΑΡΤΙΟΣ
Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019, "Επικούρεια ηθική στον Λουκρήτιο" με εισηγητή τον Λεωνίδα Α.Αλεξανδρίδη, πολιτικό μηχανικό με μέλος του Κήπου Αθηνών.
Πέμπτη 14 Μαρτίου 2019, παρουσίαση με θέμα: "Εξέλιξη των ειδών – φυσική επιλογή και πρόοδος του πολιτισμού στον Λουκρήτιο" με εισηγητή τον Παναγιώτη Γιαβή, πολιτικό μηχανικό.
Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019, παρουσίαση με θέμα: "Η ευδαιμονία είναι ανθρώπινο δικαίωμα κατά τον Επίκουρο". Εισηγητής ο Χρήστος Γιαπιτζάκης, Επίκουρος Καθηγητής Νευρογενετικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Ιδρυτικό Μέλος του Κήπου Αθηνών.
Πέμπτη 28 Μαρτίου 2019, παρουσίαση με θέμα: "Η τέχνη του να είσαι ευτυχισμένος - ανιχνεύοντας τον Επίκουρο στον Σοπενχάουερ", μια πρώτη προσέγγιση. Εισηγητής ο Τάκης Παναγιωτόπουλος, πληροφορικός και Ιδρυτικό Μέλος του Κήπου Αθηνών.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ
Πέμπτη 4 Απριλίου 2019, παρουσίαση με θέμα: "Τα λάθη της γνωσιακής αντίληψης και η επικούρεια φρόνηση". Εισηγητής ο Χρήστος Γιαπιτζάκης, Επίκουρος Καθηγητής Νευρογενετικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Ιδρυτικό Μέλος του Κήπου Αθηνών.
Πέμπτη 11 Απριλίου 2019, παρουσίαση με θέμα: "Αναφορές στον Επίκουρο από το τέλος της αρχαιότητας έως την Αναγέννηση". Εισηγητής ο Λεωνίδας Αλεξανδρίδης, Πολιτικός Μηχανικός και Μέλος του Κήπου Αθηνών.
Πέμπτη 18 Απριλίου 2019, παρουσίαση με θέμα: "Επικούρεια Ευδαιμονία, είναι πράγματι η ζωή ενός χοίρου;". Εισηγητής ο Πάνος Αλεξανδρόπουλος, Εκπαιδευτικός και Μέλος του Κήπου Αθηνών.

ΜΑΙΟΣ
Πέμπτη 9 Μαΐου, παρουσίαση με θέμα: "H Καλλιτεχνική φωτογραφία υπό το πρίσμα της Επικούρειας φιλοσοφίας". Εισηγήτρια η Άννα Παγοροπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Πέμπτη 16 Μαΐου 2019, παρουσίαση με θέμα: “Ο Νεοπλατωνικός Πορφύριος ως πηγή πραγματειών επικούρειας φιλοσοφίας”. Εισηγητής ο Ηλίας Τεμπέλης, Καθηγητής Φιλοσοφίας στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων.
Πέμπτη 23 Μαΐου, παρουσίαση με θέμα: “Η επίδραση της Επικούρειας φιλοσοφίας στην Ιατρική Διατροφική και Συμπεριφοριστική Θεραπευτική”. Εισηγήτρια η Δρ. Κλέα Νομικού-Τσαντσαρίδη, κλινική διατροφολόγος και νευροψυχολόγος, Διευθύντρια Ψυχικής Υγείας του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς & Νήσων.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ
Οκτώβριος 2019, Μαθήματα στον Κήπο Αθηνών.
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ
Νοέμβριος 2019, έναρξη φθινοπωρινού-χειμερινού κύκλου στην αίθουσα Παλαίχθων.
Πέμπτη 07 Νοεμβρίου 2019, Τάκης Παναγιωτόπουλος, "Η επικούρεια επιγραφή του Διογένη Οινοανδέα, ηθικό μέρος".
Πέμπτη 14 Νοεμβρίου, Χρήστος Γιαπιτζάκης
-Ο Ιπποκράτης και η διαχρονική συμβολή του στην ιατρική γνώση και ορολογία
Κείμενο
- Παρουσίαση
-Τα «άπαξ λεγόμενα» στο έργο της Ιπποκρατικής Συλλογής «Παραγγελίαι»
Κείμενο
- -Παρουσίαση
Πέμπτη 21 Νοεμβρίου, Παναγιώτης Γιαβής, «William Temple, ένας Άγγλος φίλος της Επικούρειας φιλοσοφίας και το δοκίμιο του: “Upon the Gardens of Epicurus“ (1685)».
Διαβάστε το κείμενο

Πέμπτη 28 Νοεμβρίου, Λεωνίδας Αλεξανδρίδης, «Η επικούρεια φιλοσοφία από την Αναγέννηση μέχρι τις μέρες μας».

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ
Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου, Κλέα Νομικού-Τσαντσαρίδη, «Γυναικεία Ψυχική κακοποιηση» - υπο το πρίσμα της συστημικής θεραπευτικής και ψυχιατρικής προσέγγισης με επικούρειες παρεμβάσεις στην θεραπευτική διαχείριση της συναισθηματικής δυσλειτουργίας.Δείτε τις διαφάνειες εδώ
Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου, Γιάννης Αλεξάκης, «Επικούρεια σκέψη - Κίνηση Μπράουν και τυχαιότητα».
Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου, Πάνος Αλεξανδρόπουλος, «Δημόκριτος ο Αβδηρίτης, πόσο και πως επηρέασε τον επικουρισμό».

Πραγματοποιημένες Εκδηλώσεις 2018

Πέμπτη 4/1 και ώρα 20:00 στην ταβέρνα ωραία Πεντέλη, επί της πλατείας Ψυρρή στην εορτή για τα 9 χρόνια του Κήπου Αθηνών.

11 Ιανουαρίου 2018, "Καθήκον και Ελεύθερη Βούληση". Εισηγητής ο Μπάμπης Πατζόγλου, συγγραφέας - οικονομολόγος, μέλος του Κήπου Αθηνών.
18 Ιανουαρίου 2018, "Κληρονομικότητα και αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι: Από τον Μύθο στην Επιστήμη". Εισηγητής ο Χρήστος Γιαπιτζάκης, Επίκουρος Καθηγητής Νευρογενετικής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου και Ιδρυτικό Μέλος του Κήπου Αθηνών.
25 Ιανουαρίου 2018, "Περί οργής του Φιλόδημου". Εισηγητής ο Πάνος Αλεξανδρόπουλος, Εκπαιδευτικός, Μέλος του Κήπου Αθηνών.
1 Φεβρουαρίου 2018, "Παρουσίαση του Πανελλήνιου Συμποσίου Επικούρειας Φιλοσοφίας", ανασκόπηση και προοπτικές. Εισηγητές ο Χρήστος Γιαπιτζάκης και ο Τάκης Παναγιωτόπουλος, Ιδρυτικά Μέλη του Κήπου Αθηνών.
8 Φεβρουαρίου 2018, "Τσικνοπέμπτη με τους επικούρειους", σε ταβέρνα στο Μοναστηράκι.
10 Φεβρουαρίου 2018, 8ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας, Πολιτιστικό Κέντρο Γέρακα, Γαργηττός - 1η ημέρα.
11 Φεβρουαρίου 2018, 8ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας, Πολιτιστικό Κέντρο Γέρακα, Γαργηττός - 2η ημέρα.
15 Φεβρουαρίου 2018, 8ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας - Απολογισμός.
22 Φεβρουαρίου 2018, "Ο Γάλλος ουμανιστής Μονταίνι και η επικούρεια ηδονή" εισηγητής ο Λεωνίδας Αλεξανδρίδης, Πολιτικός Μηχανικός.
1 Μαρτίου 2018, "Η Επικούρεια φιλοσοφία ως ανάχωμα στην παραπληροφόρηση" του Γιώργου Γιώτη Οικονομολόγου και "Η επικούρεια επιστημονική προσέγγιση" του Χρήστου Γιαπιτζάκη, Επίκουρου Καθηγητή Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιδρυτικού Μέλους του "Κήπου Αθηνών".
8 Μαρτίου 2018, "Επικούρεια φιλοσοφία και ποίηση" εισηγήτριες η Ελένη Καπράλου, Δικηγόρος και η Λίτσα Πιτσικάλη, Φαρμακοποιός, Μέλη του "Κήπου Αθηνών".
15 Μαρτίου 2018, "Σύγχρονες Επικούρειες Αναφορές" εισηγητής ο Θέμης Μίχος, Δάσκαλος τεχνικής εκπαίδευσης και Μέλος του "Κήπου Αθηνών".
22 Μαρτίου 2018, "Λάθε βιώσας" εισηγήτρια η Άννα Παγοροπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
29 Μαρτίου 2018, "Κριτική ανασυγκρότηση της φιλοσοφίας του Επίκουρου", εισηγητής ο Θεόδωρος Γεωργίου, Καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο (Αλεξανδρούπολη)
19 Απριλίου 2018, "Περί κινητικών ηδονών, ένα ταξίδι στο ηδέως ζην", εισηγητής ο Τάκης Παναγιωτόπουλος, πληροφορικός, -Ακούστε την ομιλία "Περί κινητικών ηδονών"
26 Απριλίου 2018, "Περί πολιτικής" Μέρος Α', εισηγητές: Λίτσα Πιτσικάλη, Τάκης Παναγιωτόπουλος, Χρήστος Γιαπιτζάκης
3 Μαΐου 2018, "Περί πολιτικής" Μέρος Β', εισηγητές: Λεωνίδας Αλεξανδρίδης, Τάκης Παναγιωτόπουλος, Έλενα Καπράλου, -Διαβάστε την ομιλία "Σύγχρονοι επικούρειοι και πολιτική" του Λεωνίδα Α.Αλεξανδρίδη
6 Μαΐου 2018, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη του Κήπου Αθηνών στο Επιγραφικό Μουσείο με κορύφωση τη θέαση της επικούρειας επιγραφής με αυτοκρατικό διάταγμα του αυτοκράτορα Αδριανού και επιστολή της αυγούστας Πλωτίνας προς τους επικούρειους φίλους της σχετικά με την λειτουργία της σχολής. Δείτε φωτογραφίες εδώ.
10 Μαΐου 2018, "Ο Επίκουρος στην σύγχρονη εποχή. Ένας αρχαίος πιο σύγχρονος από ποτέ", εισηγητές: Λίτσα Πιτσικάλη, Τάκης Παναγιωτόπουλος
12 Μαΐου 2018, 11η Πανελλήνια Συνάντηση Φίλων Επικούρειας Φιλοσοφίας, Τρίκαλα
17 Μαΐου 2018, Λεωνίδας Α.Αλεξανδρίδης "Ο ωφελιμισμός στην αρχαιότητα και στη σύγχρονη εποχή", -Διαβάστε την ομιλία ή εναλλακτικά ακούστε την μαζί με την συζήτηση που ακολούθησε εδώ
4 Οκτωβρίου 2018 Χρήστος Γιαπιτζάκης, "Η επιβεβαίωση της Γνωσιολογίας και της Ηθικής του Επίκουρου από την σύγχρονη Νευροβιολογία"
11 Οκτωβρίου 2018 Πάνος Αλεξανδρόπουλος, "Αριστιππική και Επικούρεια φιλοσοφία, σχέσεις και διαφορές"
18 Οκτωβρίου 2018 Λίτσα Πιτσικάλη, "Η φιλία στον Αριστοτέλη, σχέσεις και διαφορές με τον Επίκουρο, μια πρώτη προσέγγιση"
25 Οκτωβρίου 2018 Ηλίας Τεμπέλης, "Η αναβίωση της Επικούρειας φιλοσοφίας στην σύγχρονη Ελλάδα: Ομιλία σε Διεθνές Συνέδριο στην Βρετανία"

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

Μαθήματα επικούρειας φιλοσοφίας Ο "Κήπος Αθηνών" διοργάνωσε τον Νοέμβριο 2018 τον Μηνιαίο Κύκλο Μαθημάτων "Εισαγωγή στην Επικούρεια Φιλοσοφία"
13 Δεκεμβρίου 2018, Χρήστος Γιαπιτζάκης,"Τα ίχνη του DNA φωτίζουν το παρελθόν: Επιστημονική και φιλοσοφική προσέγγιση" Δείτε εδώ τις διαφάνειες από την παρουσίαση.
20 Δεκεμβρίου 2018, Λεωνίδας Α.Αλεξανδρίδης "Ο Λουκρήτιος και το έργο ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΣΗ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ - το σύμπαν και τα συστατικά του"

Πραγματοποιημένες Εκδηλώσεις 2017

12 Ιανουαρίου 2017, εορτασμός 8 ετών λειτουργίας του Κήπου Αθηνών με ζωντανή μουσική
Οι Φίλοι Επικούρειας Φιλοσοφίας ΚΗΠΟΣ ΑΘΗΝΩΝ εόρτασαν μέσα σε ηδονικά φιλικό κλίμα τα 8α γενέθλια του ΚΗΠΟΥ, με ζωντανή μουσική από την θρυλική μπάντα Blues Cargo, την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017. Ευχαριστούμε τους συμμετέχοντες!
Δείτε το εισαγωγικό βίντεο εδώ
.
19 Ιανουαρίου 2017, "Κοινωνιοβιολογία και Επικούρειος Εγωιστικός Αλτρουϊσμός: Από το «εγωιστικό γονίδιο» στην ανθρώπινη συνεργασία". Εισηγητής ο Χρήστος Γιαπιτζάκης, Επίκουρος Καθηγητή Νευρογενετικής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου
26 Ιανουαρίου 2017, "Το πρόβλημα του κακού και το Επικούρειο Παράδοξο". Εισηγητής ο Τάκης Παναγιωτόπουλος, Πληροφορικός
2 Φεβρουαρίου 2017, "Η Φυσική φιλοσοφία του Επίκουρου υπό το πρίσμα των σύγχρονων αντιλήψεων". Εισηγητής ο Γιάννης Αλεξάκης, πτυχιούχος Φυσικής (Πανεπιστήμιο Στοκχόλμης) και Πολιτικών Επιστημών (Πάντειο Πανεπιστήμιο).
11 Φεβρουαρίου 2017, 7ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας, Πολιτιστικό Κέντρο Γέρακα, Γαργηττός - 1η ημέρα
12 Φεβρουαρίου 2017, 7ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας, Πολιτιστ-"Τα ίχνη του DNA φωτίζουν το παρελθόν: Επιστημονική και φιλοσοφική προσέγγιση". Δείτε εδώ τις διαφάνειες από την παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε στον ΚΗΠΟ στις 13-12-2018 με εισηγητή τον Χρήστο Γιαπιτζάκη, Επίκουρο Καθηγητή Νευρογενετικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.ικό Κέντρο Γέρακα, Γαργηττός - 2η ημέρα
2 Μαρτίου 2017, 7ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας, αποτίμηση. Εισηγητές μέλη του Κήπου Αθηνών.
9 Μαρτίου 2017, "Οι προβληματισμοί μου, πάνω στο τέταρτο κριτήριο της αλήθειας την Φανταστική Επιβολή της Διανοίας", με εισηγητή τον Μπάμπη Πατζόγλου, Συγγραφέα-Οικονομολόγο.
23 Μαρτίου 2017, "Η επικούρεια προέλευση της φιλανθρωπίας και της ωφέλειας στο αρχαιοελληνικό ιατρικό έργο Παραγγελίαι” με εισηγητή τον Χρήστο Γιαπιτζάκη, επικ. καθηγητή Νευρογενετικής
30 Μαρτίου 2017 στην παρουσίαση με θέμα: "Πως έγινε γνωστή σε εμάς η μορφή του Επίκουρου και η φιλοσοφία του” με εισηγητή τον Τάκη Παναγιωτόπουλο, Πληροφορικό
6 Απριλίου 2017, "Από τον επικούρειο φιλόσοφο Λουκρήτιο στην σύγχρονη Αστρονομία". Ομιλήτρια η Δρ Φιόρη Μεταλληνού, Αστρονόμος- Ερευνήτρια του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών
28 Απριλίου 2017, επίσκεψη στο Αστεροσκοπείο Αθηνών στην κορυφή του λόφου Νυμφών στο Θησείο, ξενάγηση και αστρονομική παρατήρηση υπό της Δρ.Φιόρης Μεταλληνού.
4 Μαίου 2017, "10η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΦΙΛΩΝ ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΑΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ, 8 Ιουλίου 2017, Όλυμπος"
11 Μαΐου 2017, "Η επικούρεια αυτάρκεια" με εισηγητή τον Ευθύμιο Κολιοκώτση, πολιτικό μηχανικό.
18 Μαίου 2017, "Επιστολή πρός Ηρόδοτο - Το σύμπαν και τα συστατικά του" με εισηγητή τον Λεωνίδα Αλεξανδρίδη, πολιτικό μηχανικό.
25 Μαίου 2017, "Κήπος Αθηνών, παραγματοποιημένες και μελλοντικές δράσεις της περιόδου 2016-2017".
8 Ιουλίου 2017, 10η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΦΙΛΩΝ ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΑΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ, ώρα 10:00, Λιτόχωρο - Όλυμπος 5 Οκτωβρίου έως 9 Νοεμβρίου, Κύκλος Μαθημάτων "Εισαγωγή στην Επικούρεια Φιλοσοφία". 16 Νοεμβρίου, "Εφαρμοσμένη Επικούρεια Ψυχοθεραπεία". Εισηγητής ο Χρήστος Γιαπιτζάκης, Επίκουρος Καθηγητή Νευρογενετικής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου.
23 Νοεμβρίου, "Επικούρεια Θεολογία". Εισηγητής ο Πάνος Αλεξανδρόπουλος.
30 Νοεμβρίου, "Κριτική του Λένιν στην ιδεαλιστική κριτική του Χέγκελ για τον Επίκουρο". Εισηγητής ο Δημήτρης Ντούσας.
7 Δεκεμβρίου, "Επικούρειες επιδράσεις στον Νεοελληνικό Διαφωτισμό: Ο πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Καλλίνικος Γ΄ και τα "βιβλία Γαζένδου" στη Σχολή της Ζαγοράς." Εισηγητής ο Ηλίας Τεμπέλης, Αναπληρωτής Καθηγητής Φιλοσοφίας στον Τομέα Ανθρωπιστικών και Πολιτικών Επιστημών, Σχολή Ναυτικών Δοκίμων.
14 Δεκεμβρίου, Ομιλία.
21 Δεκεμβρίου, "Επικούρεια φιλοσοφία και Κοινωνικό Συμβόλαιο". Εισηγήτρια η Λίτσα Πιτσικάλη, μέλος του Κήπου Αθηνών.

Πραγματοποιημένες Εκδηλώσεις 2016

7 Ιανουαρίου 2016, εορτασμός 7 ετών λειτουργίας του Κήπου Αθηνών

14 Ιανουαρίου 2016, παρουσίαση-συζήτηση με θέμα: "Πρωταγόρας".
Εισηγητής ο Βασίλης Μπρακατσούλας Νομικός - Συγγραφέας.
21 Ιανουαρίου 2016, παρουσίαση-συζήτηση με θέμα: "Επικούρεια διαχείριση έκτακτων προσωπικών γεγονότων".
Εισηγητής ο Θέμης Μίχος, Ναυπηγός.
28 Ιανουαρίου 2016, παρουσίαση-συζήτηση με θέμα: "Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας, ο θεσμός".
Εισηγητές μέλη του Κήπου Αθηνών.

6 και 7 Φεβρουαρίου 2016 - Έκτο Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας

18 Φεβρουαρίου 2016, παρουσίαση-συζήτηση με θέμα: "Η ψυχοθεραπευτική διδασκαλία των Επικουρείων". Εισηγητής ο καθηγητής Χρήστος Γιαπιτζάκης.
25 Φεβρουαρίου 2016, παρουσίαση-συζήτηση με θέμα: "Ο φιλόσοφος Αρίστιππος ο Κυρηναίος, διαφορές και ομοιότητες με την επικούρεια φιλοσοφία", εισηγητής ο Μπάμπης Πατζόγλου, συγγραφέας - οικονομολόγος.
3 Μαρτίου 2016, συμπόσιο σε ταβέρνα στο Μοναστηράκι.
Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016, παρουσίαση-συζήτηση με θέμα: "Είναι η επικούρεια ευδαιμονία εφικτή από έναν χοίρο;", εισηγητής ο Πάνος Αλεξανδρόπουλος, εκπαιδευτικός.
24 Μαρτίου 2016, παρουσίαση-συζήτηση με θέμα: "Επικούρειες αναφορές του Διαφωτισμού στην ελληνική επανάσταση της ανεξαρτησίας", εισηγητές τα μέλη του Κήπου Αθηνών Μπάμπης Πατζόγλου, Τάκης Παναγιωτόπουλος, Χρήστος Γιαπιτζάκης.
31 Μαρτίου 2016, παρουσίαση-συζήτηση με θέμα: "Ο επικούρειος λογισμός", εισηγητής ο Τάκης Παναγιωτόπουλος, πληροφορικός.
14 Απριλίου 2016, παρουσίαση-συζήτηση με θέμα:"Η ατομική αυτοσυνειδησία στον αντίποδα της κοινωνικής αυτοτέλειας", εισηγητής ο Γιώργος Μπακογιάννης, φυσικός.
21 Απριλίου 2016, παρουσίαση-συζήτηση με θέμα:"Ο Επίκουρος και το επικοινωνιακό παιχνίδι στην αρχαιότητα και σήμερα", εισηγήτρια η Μαρία Πρωτοψάλτη
12 Μαίου 2016, ομιλία στην Ελληνική Φιλοσοφική Εταιρεία, Χρήστος Γιαπιτζάκης, θέμα:"Η επιβεβαίωση του Κανόνα και της Ηθικής του Επίκουρου από την σύγχρονη Νευροβιολογία"
19 Μαίου 2016, Απολογισμός χρονιάς - δράσεις Κήπου Αθηνών
26 Μαίου 2016, παρουσίαση-συζήτηση με θέμα:"Ο επικούρειος Μποτιτσέλι, χρωστήρας της Αναγέννησης", εισηγητής ο Θανάσης Γιαπιτζάκης
13 Ιουνίου 2016, παρουσίαση του Βιβλίου της Ασπασίας Παπαδοπεράκη Ο Λουκρήτιος στον «Ερωτόκριτο» του Βιτσέντζου Κορνάρου και η εποχή στην ποίησή του, Εκδόσεις “Κοροντζή”, Μουσείο Μπενάκη
26 Ιουνίου, παρουσίαση της Επικούρειας φιλοσοφίας στο βιβλιοπωλείο Free Thinking Zone, ομιλία του Λεωνίδα Αλεξανδρίδη, μέλους του Κήπου Αθηνών
9 Ιουλίου 2016, 9η Πανελλήνια Συνάντηση Επικουρείων - Μέσα στο ευδαιμονικό περιβάλλον του Ολύμπου, 11 φίλοι από όλη την Ελλάδα ανάπτυξαν το θέμα: "Ο Επίκουρος και η φιλοσοφία του είναι για τους λίγους ή για τους πολλούς". Ακολούθησε συζήτηση στην οποία συμμετείχαν πολλοί φίλοι και η οποία περιστράφηκε γύρω από τα δυο μεγάλα θέματα που απασχολούν τον άνθρωπο διαχρονικά, περί θεών και περί ψυχής.
Οκτώβριος-Νοέμβριος 2016 "Κήπος Αθηνών" - Κύκλος Μαθημάτων "Εισαγωγή στην Επικούρεια Φιλοσοφία".
10 Νοεμβρίου 2016, παρουσίαση-συζήτηση με θέμα: "Επικούρεια φιλοσοφία και σύγχρονη Επιστήμη". Εισηγητής ο επικ. καθηγητής Χρήστος Γιαπιτζάκης.
1η Δεκεμβρίου, παρουσίαση-συζήτηση με θέμα:Η ΚΒΑΝΤΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΑΣ ΠΑΡΕΓΚΛΙΣΗΣ. Εισηγητής ο Γιώργος Μπακογιάννης, Φυσικός. 15 Δεκεμβρίου 2016, παρουσίαση-συζήτηση με θέμα: "Οι ανθρώπινες ανάγκες και οι επιθυμίες, Μάσλοου, Κιούμπλερ-Ρος και Επίκουρος". Eισηγητής ο Πάνος Αξεξανδρόπουλος, Εκπαιδευτικός
22 Δεκεμβρίου 2016, παρουσίαση-συζήτηση με θέμα:"Η δυναμική και οι θετικές επιδράσεις της Επικούρειας φιλοσοφίας στη σχολική διδασκαλία και όχι μόνο" με εισηγήτρια τη Μαρία Πρωτοψάλτη, πτυχιούχο Διαφήμισης Προϊόντων (Marketing)

Πραγματοποιημένες Εκδηλώσεις 2015

-Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015, παρουσίαση-συζήτηση Κήπος Αθηνών 6 χρόνια λειτουργίας

-Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015, παρουσίαση-συζήτηση Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας 5 χρόνια θεσμός
-Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015, ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΊΟ ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ (Πανεπιστημίου) παρουσίαση του βιλίου ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΩΝ ΔΟΞΑΙ του Χρήστου Γιαπιτζάκη, Επίκουρου Καθηγητή Νευρογενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.


-Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015 - Πέμπτο Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας
Πολιτιστικό Κέντρο Γέρακα Δήμου Παλλήνης
-Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015 - Πέμπτο Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας
Πολιτιστικό Κέντρο Γέρακα Δήμου Παλλήνης

-Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015, συνάντηση σε ταβέρνα
-Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015, παρουσίαση-συζήτηση απολογισμός του Πέμπτου Πανελλήνιου Συμπόσιου Επικούρειας Φιλοσοφίας
-Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015, παρουσίαση-συζήτηση με θέμα: "Ο Εμπειρισμός ως συνέχεια της Επικούρειας κοσμοθεωρίας" με εισηγήτρια την Λίτσα Πιτσικάλη, Φαρμακοποιό

-Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015, παρουσίαση-συζήτηση με θέμα: "Η ελεύθερη βούληση κατά τον Επίκουρο" με εισηγητή τον Χρήστο Γιαπιτζάκη Επ.Καθηγητή Νευρογενετικής.
-Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015, παρουσίαση-συζήτηση με θέμα:"Εισαγωγή στην επικούρεια φιλοσοφία" με εισηγήτρια την Έλενα Καπράλου, Δικηγόρο.

-Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015, παρουσίαση-συζήτηση με θέμα:"Ο κόσμος του Επίκουρου μέσα από τον Λουκρήτιο" με εισηγήτρια την Αρχοντούλα Παναγιωτακοπούλου, Φιλόλογο.
-Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015, παρουσίαση-συζήτηση με θέμα:"Περί πολιτικής και εξουσίας. (Φύσιν άρχής και Βασιλείας)" με εισηγητή τον Θέμη Μίχο, Ναυπηγό-Δάσκαλο τεχνικής εκπαίδευσης.

-Πέμπτη 2 Απριλίου 2015, παρουσίαση-συζήτηση με θέμα:"Βιωματική προσέγγιση της επικούρειας φιλοσοφίας" με εισηγητή τον Θύμιο Κολιοκώτση, Πολιτικό Μηχανικό.
-Πέμπτη 16 Απριλίου 2015, παρουσίαση-συζήτηση με θέμα:"Σοφιστές: Η δική μας αλήθεια" με εισηγητή τον Βασίλη Μπρακατσούλα Νομικό - Συγγραφέα.
-Πέμπτη 23 Απριλίου 2015, παρουσίαση-συζήτηση με θέμα:"Τα κύπελλα με τους σκελετούς, ένας ύμνος στην ζωή" με εισηγητή τον Τάκη Παναγιωτόπουλο, πληροφορικό.
-Πέμπτη 30 Απριλίου 2015, παρουσίαση-συζήτηση με θέμα:"Φυσιολογία και χρυσή τομή" με εισηγητή Γιώργο Μπακογιάννη, Φυσικό

-Πέμπτη 7 Μαίου 2015, παρουσίαση-συζήτηση με θέμα: "Η Φιλοσοφία του Υλισμού από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα" με εισηγητή τον Αποστόλη Λυμπερίδη, συγγραφέα.
-Πέμπτη 14 Μαίου 2015, παρουσίαση-συζήτηση με θέμα: "Υπάρχει σκοπός; Τίθεται από ανάγκη ή από την δική μας θέληση; Και στον σκοπό παίζει άραγε ρόλο η τύχη;" με εισηγητή τον Μπάμπη Πατζόγλου, Συγγραφέα - Οικονομολόγο
-Πέμπτη 21 Μαίου 2015, παρουσίαση-συζήτηση με θέμα: "Οι επικούρειες αναφορές του Λόρδου Βύρωνα" με εισηγητή τον Θανάση Γιαπιτζάκη, Δημοσιογράφο. - Ποιητή
-Πέμπτη 28 Μαίου 2015, βιντεοπαρουσίαση με θέμα: "Οι επικούρειες αρχαιολογικές ανακαλύψεις".

-Σάββατο 11 Ιουλίου 2015, 8η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΦΙΛΩΝ ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΑΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ, Όλυμπος - 20α ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ

-Πέμπτη 1η Οκτωβρίου 2015 παρουσίαση με θέμα: "Ένα εξελικτικό βήμα, επιτακτική ανάγκη, στη σύγχρονη επικούρεια σκέψη" με εισηγητή τον Δημήτρη Δημητριάδη, Δάσκαλο και Πληροφορικό
-Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015 παρουσίαση με θέμα: "ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΟΥ Ζ. Μ. ΓΚΥΓΙΩ ΣΤΗΝ ΗΘΙΚΗ ΤΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΚΙΚΕΡΩΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΕΡΤΑΤΑ ΑΓΑΘΑ ΚΑΙ ΤΑ ΥΠΕΡΤΑΤΑ ΚΑΚΑ" με εισηγητή τον Λεωνίδα Α.Αλεξανδρίδη, Πολιτικό Μηχανικό.
-Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015 παρουσίαση με θέμα: :"ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ, Ο ΑΚΤΙΒΙΣΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!" με εισηγητή τον Μπάμπη Πατζόγλου, Συγγραφέα-Οικονομολόγο.
-Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015 παρουσίαση με θέμα: :""Ηδονή και φιλία έννοιες ταυτόσημες" με εισηγήτρια την Χριστίνα Τούμπα.

-Νοέμβριος/Δεκέμβριος - Μαθήματα Επικούρειας Φιλοσοφίας.

Πραγματοποιημένες Εκδηλώσεις 2014

9 Ιανουαρίου 2014 Συμπόσιο σε ταβέρνα της περιοχής για τον εορτασμό των 5 ετών λειτουργίας του Κήπου.
16 Ιανουαρίου 2014 παρουσίαση-συζήτηση με θέμα: «Πως νοείται η "παρέγκλισις" στην Ηθική του Επίκουρου». Εισηγήτρια η Χρυσάνθη Κεχρολόγου, Δρ. Φιλοσοφίας.
23 Ιανουαρίου 2014 παρουσίαση-συζήτηση με θέμα: «Η δημοκρατία πηγή του ευδαίμονα βίου». Εισηγητής ο Αλέξανδρος Κόντος, Δρ. Φιλοσοφίας.
30 Ιανουαρίου 2014 - διάλεξη με θέμα «Οι βιωματικές ωφέλειες της επικούρειας φιλοσοφίας και του Κήπου». Εισηγητής ο Θέμις Μίχος, Ναυπηγός

6 Φεβρουαρίου 2014 - παρουσίαση με θέμα ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΑΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ, ο θεσμός
15 και 16 Φεβρουαρίου 2014 - ΤΕΤΑΡΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΑΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ - Φίλοι Επικούρειας Φιλοσοφίας - Δήμος Παλλήνης - Πολιτιστικό Κέντρο Γέρακα
20 Φεβρoυαρίου 2014 - Συμπόσιο σε ταβέρνα
27 Φεβρουαρίου 2014 - παρουσίαση-συζήτηση με θέμα: "Ανιχνεύσεις των αξιών του «Επιτάφιου λόγου» του Περικλή στην Επικούρεια φιλοσοφία. Εισηγητής ο Τάκης Παναγιωτόπουλος, πληροφορικός.

6 Μαρτίου 2014 παρουσίαση-συζήτηση με θέμα: "Αυτάρκεια και αυτονομίας". Εισηγητής ο Θέμης Μίχος, Ναυπηγός-Δάσκαλος τεχνικής εκπαίδευσης.
13 Μαρτίου 2014 παρουσίαση-συζήτηση με θέμα: "Άτομα στοιχεία και άτομες αρχές". Εισηγητής ο Γιώργος Μπακογιάννης, Φυσικός.
20 Μαρτίου 2014 παρουσίαση-συζήτηση με θέμα: "Η θέση του Επίκουρου στην αρχαιοελληνική φιλοσοφική σκέψη - Α ΜΕΡΟΣ". Εισηγητής ο Βασίλης Μπρακατσούλας Νομικός - Συγγραφέας.
27 Μαρτίου 2014 παρουσίαση-συζήτηση με θέμα: "Η θέση του Επίκουρου στην αρχαιοελληνική φιλοσοφική σκέψη - Β ΜΕΡΟΣ". Εισηγητής ο Βασίλης Μπρακατσούλας Νομικός - Συγγραφέας.

3 Απριλίου 2014 παρουσίαση-συζήτηση με θέμα:"Ο Επικούρειος Σοφός". Εισηγητής ο Ευθύμιος Κολιοκώτσης, Πολιτικός Μηχανικός.

10 Απριλίου 2014 Γ΄ΕΣΠΕΡΙΔΑ ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΑΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ με θέμα: "ΛΑΘΕ ΒΙΩΣΑΣ". Συνεδριακό Κέντρο Νέας Ιωνίας.Εισηγητές:Εισαγωγή-Τάκης Παναγιωτόπουλος, Λάθε Βιώσας-Μπάμπης Πατζόγλου, Δημοκρατική Ευδαιμονία-Γιώργος Μπακογιάννης, Ανθρωπισμός-Χρήστος Γιαπιτζάκης.
8 Μαίου 2014 παρουσίαση-συζήτηση με θέμα:"Η αφοβία στην Επικούρεια Φιλοσοφία". Εισηγητής ο Τάκης Παναγιωτόπουλος, Πληροφορικός.

15 Μαίου 2014 παρουσίαση-συζήτηση με θέμα:"Η ψυχοθεραπευτική δράση της Επικούρειας φιλοσοφίας". Εισηγητής ο Δρ. Χρήστος Γιαπιτζάκης, Γενετιστής.
22 Μαίου 2014 παρουσίαση-συζήτηση με θέμα:"Περί του φόβου του θανάτου". Εισηγητής ο Γιώργος Μπακογιάννης, Φυσικός.
29 Μαΐου 2014, παρουσίαση-συζήτηση με θέμα:"Αποτίμηση της χρονιάς και προσεχείς δράσεις του ΚΉΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ".

12 Ιουνίου 2014, Οι φίλοι Επικούρειας Φιλοσοφίας "Κήπος Αθηνών" πραγματοποίησαν την πρώτη επίσκεψη στον "Κήπο του Επίκουρου" στον Γαργηττό, στην περιοχή του Γέρακα του Δήμου Παλλήνης. Πρόκειται για έναν νέο κοινόχρηστο χώρο περιπάτου και αναψυχής που μόλις ολοκληρώθηκε και ονομάζεται έτσι προς τιμήν του φιλόσοφου Επίκουρου λόγω της καταγωγής της οικογένειάς του από τον αρχαίο Γαργηττό. Ευχαριστούμε τον Δήμαρχο Αθανάσιο Ζούτσο για την πραγματοποίηση του έργου.

5 Ιουλίου 2014 - 7η Πανελλήνια Συνάντηση Φίλων Επικούρειας Φιλοσοφίας - Όλυμπος, στα πλαίσια των 19ων Προμηθείων.
Δείτε την παρουσίαση και πλήρες οπτικοακουστικό υλικό εδώ..
4 Οκτωβρίου, Παρουσίαση "Φιλοσοφια των Μαθηματικων: Σκεψεις πανω στην Επικουρεια Θεωρηση/Κριτικη των Μαθηματικων και Λογικης" με εισηγητή τον Δρ. Μιχάλη Αριστείδου*, Επίκουρου Καθηγητή Μαθηματικών στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Κουβέιτ..
16 Οκτωβρίου, Παρουσίαση "Ο λοιμός των Αθηνών κατά τον εμφύλιο Πελοποννησιακό Πόλεμο: Μια επιστημονική και επικούρεια προσέγγιση" με εισηγητή τον Δρ.Χρήστο Γιαπιτζάκη, Επίκουρο Καθηγητή Νευρογενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
19 Οκτωβρίου 2014, επίσκεψη και ξενάγηση στο Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης στο λόφο "Κουφός" στη Πεντέλη, στο εντυπωσιακό κτίριο εξ' ολοκλήρου από πεντελικό μάρμαρο του τηλεσκοπίου Newall.
30 Οκτωβρίου, Παρουσίαση "Ο Χρόνος στην επικούρεια φιλοσοφία" με εισηγητή τον Μπάμπη Πατζόγλου, συγγραφέα - οικονομολόγο.
13 Νοεμβρίου, Παρουσίαση "Η πρόσληψη της Επικούρειας φιλοσοφίας στο έργο του ιστορικού της Φιλοσοφίας Βασίλειου Αντωνιάδη (1851-1932)" με εισηγητή τον Δρ.Ηλία Τεμπέλη, Αναπλ. Κα θηγητή Φιλοσοφίας Σχολής Ναυτικών Δοκίμων.

*Ο Δρ. Μιχάλης Αριστείδου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975. Απέκτησε Πτυχίο Μαθηματικών από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (1999) και πήρε υποτροφία για το Louisiana State University (ΗΠΑ) για μεταπτυχιακές σπουδές. Εκεί απέκτησε Μεταπτυχιακό στα Μαθηματικά (2001), Μεταπτυχιακό στην Φιλοσοφία (2004), και Διδακτορικό στα Μαθηματικά (2005). Δίδαξε Μαθηματικά και Φιλοσοφία στις ΗΠΑ μέχρι το 2011 και τώρα είναι Επίκουρος Καθηγητής Μαθηματικών στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Κουβέιτ.Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι: Μη Αντιμεταθετικές Άλγεβρες (Quaternions), Πολυώνυμα Πυργων σε ν-διάστατες σκακιέρες, Ιστορία και Φιλοσοφία των Μαθηματικών, Λογική και Ορθολογισμός (Rationality and Fuzzy Logic), Φιλοσοφία της Θρησκείας και Αθεϊσμός, Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία. Έχει δώσει διαλέξεις σε διάφορα συνέδρια και Πανεπιστήμια, και εργασίες του έχουν δημοσιευτεί σε διάφορα επιστημονικά περιοδικά. Στον ελεύθερο χρόνο του ασχολείται με ζίου-ζίτσου, πόκερ, σκάκι, και συζητήσεις (debates) σε διάφορα θέματα.

4 Δεκεμβρίου 2014, παρουσίαση-συζήτηση με θέμα: "Ηδέως ζην, η πρόταση της Επικούρειας Φιλοσοφίας στην σημερινή κοινωνία" με εισηγητή τον Μπάμπη Πατζόγλου, συγγραφέα, οικονομολόγο.
18 Δεκεμβρίου 2014, παρουσίαση-συζήτηση με θέμα: "Επιρροές της Επικούρειας Φιλοσοφίας στην εποχή μας - Ο Επίκουρος ως εμπνευστής για μια βιώσιμη σύγχρονη κοινωνία" με εισηγητή τον Τάκη Παναγιωτόπουλο, πληροφορικό.

Πραγματοποιημένες Εκδηλώσεις 2013

10 Ιανουαρίου 2013 - διάλεξη με θέμα "Κανών: Η βάση της επιστημονικής μεθόδου", εισηγητής ο Δρ. Χρήστος Γιαπιτζάκης Γενετιστής - Βιολόγος.
17 Ιανουαρίου 2013 - διάλεξη με θέμα "Η έννοια της εξέλιξης στον Επίκουρο και στον Λουκρήτιο", εισηγητής ο Λεωνίδας Αλεξανδρίδης, Πολιτικός Μηχανικός.
24 Ιανουαρίου 2013 - διάλεξη με θέμα "Η Ηδονή, βασική αρχή στη φιλοσοφία του Επίκουρου, γίνεται όπλο στα χέρια των εχθρών του", εισηγήτρια η Αρχοντία Λιοντάκη, Φιλόλογος.
31 Ιανουαρίου 2013 - παρουσίαση με θέμα:"Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας, ένας θεσμός τριών ετών".

6 Φεβρουαρίου 2013 - διάλεξη επικούρειας φιλοσοφίας με θέμα: "Η φιλοσοφία του Επίκουρου ως πρόδρομος της σύγχρονης Επιστήμης: Η φύση του σύμπαντος και του ανθρώπου", στο βιβλιοπωλείο ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ, Πανεπιστημίου 37 και Κοραή. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του Τρίτου Πανελλήνιου Συμπόσιου Επικούρειας Φιλοσοφίας, εισηγητής ο Δρ. Χρήστος Γιαπιτζάκης, Γενετιστής

9 & 10 Φεβρουαρίου 2013 3ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας - Πολιτιστικό Κέντρο Γέρακα, Αττικής Δήμου Παλλήνης Αττικής
21 Φεβρουαρίου - παρουσίαση με θέμα:"Τρίτο Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας, ανασκόπηση".
28 Φεβρουαρίου 2013 - διάλεξη με θέμα: Το έργο "Περί αλόγου καταφρονήσεως" του επικούρειου φιλόσοφου Πολύστρατου, εισηγητής ο Μπάμπης Πατζόγλου, οικονομολόγος-συγγραφέας.

7 Μαρτίου - συμπόσιο σε ταβέρνα
14 Μαρτίου 2013 - μάθημα επικούρειας φιλοσοφίας - A' Φυσικό, η επιστολή του Επίκουρου προς Ηρόδοτο
21 Μαρτίου 2013 - μάθημα επικούρειας φιλοσοφίας - Β' Φυσικό, η επιστολή του Επίκουρου προς Ηρόδοτο
28 Μαρτίου 2013 - μάθημα επικούρειας φιλοσοφίας - Γ' Φυσικό, η επιστολή του Επίκουρου προς Ηρόδοτο

4 Απριλίου 2013 - μάθημα επικούρειας φιλοσοφίας - Δ' Φυσικό, η επιστολή του Επίκουρου προς Ηρόδοτο
11 Απριλίου 2013 - βραδιά με ζωντανή μουσική μπλουζ στο The Party Bar
18 Απριλίου 2013 - Εσπερίδα Επικούρειας Φιλοσοφίας, ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ. Ο ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΙ Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΤΟΥ - ΩΡΑ 19:00 - ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ - ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΙΩΑΚΕΙΜ 4 - ΠΛΗΣΙΟΝ ΣΤΑΘΜΟΥ ΗΣΑΠ "Ν.ΙΩΝΙΑ"
25 Απριλίου 2013 - μάθημα επικούρειας φιλοσοφίας - Ε' Φυσικό, η επιστολή του Επίκουρου προς Ηρόδοτο

9 Μαΐου 2013 - μάθημα επικούρειας φιλοσοφίας - ΣΤ' Φυσικό, η επιστολή του Επίκουρου προς Ηρόδοτο
16 Μαΐου 2013 - "Η ΕΠΙΚΟΥΡΕΙA ΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΕΥΔΑΙΜΟΝΙΑ", εισηγητής: Θέμις Στεργίου Μίχος
23 Μαΐου 2013 - διάλεξη με θέμα "Περί Οικονομίας", εισηγητής:Παύλος Κόπακας, Οικονομολόγος
30 Μαΐου 2013 - διάλεξη με θέμα "Επίκουρου Διαθήκη", εισηγητής:Τάκης Παναγιωτόπουλος, Πληροφορικός

6 Ιουλίου 2013 - 6η Πανελλήνια Συνάντηση Φίλων Επικούρειας Φιλοσοφίας - Για έκτη συνεχόμενη φορά οι Φίλοι της Επικούρειας Φιλοσοφίας συναντήθηκαν στον Όλυμπο (Λιτόχωρο) το Σάββατο 6 Ιουλίου 2013 στα πλαίσια των 18ων Προμηθείων.

19 Σεπτεμβρίου 2013 - Βιβλιοπαρουσίαση - "Ο Επικούρειος Ποιητής Κ.Π.Καβάφης". Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 19/9 η παρουσίαση του βιβλίου "Ο Επικούρειος Ποιητής Κ.Π.Καβάφης" της γλύπτριας Ασπασίας Παπαδοπεράκη στο βιβλιοπωλείο Παπασωτηρίου. Μετά από σύντομη εισαγωγή της συγγραφεώς, μίλησαν για το βιβλίο οι Χρήστος Γιαπιτζάκης Δρ. Ιατρικός Γενετιστής (διαβάστε την ομιλία εδώ), και Γιώργος Μπακογιάννης Φυσικός, ενώ ενδιάμεσα απήγγειλε ο ηθοποιός Γεράσιμος Γεννατάς που χειροκροτήθηκε ενθέρμως. Στο χώρο υπήρχε έκθεση σχεδίων, προτομή και μετάλλια για τον ποιητή Κ.Π.Καβάφη από την γλύπτρια Ασπασία Παπαδοπεράκη.

3 Οκτωβρίου 2013 - παρουσίαση και συζήτηση για το 23ο Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας 4-10 Αυγ. 2013 - Οι φίλοι Επικούρειας Φιλοσοφίας "Κήπος Αθηνών" συμμετείχαν εκπροσωπούμενοι από τον φίλο Χρήστο Γιαπιτζάκη. Διαβάστε την εισήγησή του.
Ethical teachings of Epicurus based on human nature in the light of biological psychology - Christos Yapijakis (Greece) Athens Society of Friends of Epicurus
10 Οκτωβρίου 2013 - διάλεξη «Η Επικούρεια Κοσμοθέαση και οι φυτεμένες αλήθειες» με εισηγητή τον Δημήτρη Δημητριάδη από την Αλεξανδρούπολη.
11 Οκτωβρίου 2013 - Βιβλιοπαρουσίαση στον Ιανό.Οι εκδόσεις Ερωδιός και ο IANOS παρουσίασαν το βιβλίο "Η επικούρεια φιλοσοφία, Άτομο και Κοινωνία" της Χρυσάνθης Κεχρολόγου διδάκτωρ Φιλοσοφίας ΑΠΘ, η οποία ευχαρίστησε τον ΚΗΠΟ ΑΘΗΝΩΝ για την παρουσία τους στην εκδήλωση. Διαβάστε την ομιλία του Δρ.Ιωάννη Ποττάκη, πρόεδρου της Φιλοσοφικής Εταιρείας
17 Οκτωβρίου 2013 - παρουσίαση-συζήτηση «Επίκουρου ΚΥΡΑΙ ΔΟΞΑΙ» με εισηγητή τον Τάκη Παναγιωτοπουλο.
24 Οκτωβρίου 2013 - παρουσίαση των πηγών μέρος 2ο- Κύριαι Δόξαι, εισηγητής ο Τάκης Παναγιωτόπουλος, πληροφορικός
31 Οκτωβρίου 2013 - παρουσίαση των πηγών μέρος 3ο- Κύριαι Δόξαι, εισηγητής ο Τάκης Παναγιωτόπουλος, πληροφορικός

7 Νοεμβρίου 2013 - παρουσίαση των πηγών μέρος 4ο- Κύριαι Δόξαι, εισηγητής ο Τάκης Παναγιωτόπουλος, πληροφορικός
14 Νοεμβρίου 2013 - Ο Κήπος πάει θέατρο - παράσταση "Πατριδογνωσία" του Γεράσιμου Γεννατά
15 Νοεμβρίου 2013 - 1η εσπερίδα Επικούρειας Φιλοσοφίας στην Αίγινα (διεξήχθηκε στον Μορφωτικό Σύλλογο Αίγινας)- εισηγητές: Μπάμπης Πατζόγλου - Δημήτρης Τσιμπούρης

21 Νοεμβρίου 2013 - παρουσίαση των πηγών μέρος 5ο- Κύριαι Δόξαι, εισηγητής ο Τάκης Παναγιωτόπουλος, πληροφορικός
28 Νοεμβρίου 2013 - παρουσίαση των πηγών μέρος 6ο- Κύριαι Δόξαι, εισηγητής ο Τάκης Παναγιωτόπουλος, πληροφορικός

5 Δεκεμβρίου 2013 - παρουσίαση-συζήτηση με θέμα: «Ο επικούρειος φιλόσοφος Έρμαρχος», εισηγητής ο Μπάμπης Πατζόγλου, οικονομολόγος
12 Δεκεμβρίου 2013 -παρουσίαση-συζήτηση με θέμα:"Η Ηδονή, βασική αρχή στη φιλοσοφία του Επίκουρου, γίνεται όπλο στα χέρια των εχθρών του", εισηγήτρια η Αρχοντία Λιοντάκη, Φιλόλογος.
19 Δεκεμβρίου 2013 - παρουσίαση-συζήτηση με θέμα: "Πιερ Γκασσαντί, ο φιλόσοφος που αναβίωσε την Επικούρεια φιλοσοφία", εισηγητής ο Χρήστος Γιαπιτζάκης, Δρ. Γενετιστής.

Πραγματοποιημένες Εκδηλώσεις 2012

12 Ιανουαρίου 2012 - Με τη ματιά μιας καινούργιας επικούρειας, εισηγήτρια:Αρχοντία Καρνέζη, Φιλόλογος
19 Ιανουαρίου 2012 - Επικούρεια Φυσιολογία: Η φύση του σύμπαντος και του ανθρώπου, εισηγητής:Δρ. Χρήστος Γιαπιτζάκης, Ιατρικός Γενετιστής
26 Ιανουαρίου 2012 - Παράσταση Εικαστικού Διαδραστικού Θεάτρου «Ο Μύθος του Μορφέα», σκηνοθεσία και σενάριο: Δημήτρης Πανταζίδης

2 Φεβρουαρίου 2012 - Ο Κανών του Επίκουρου, εισηγητής:Γιώργος Μπακογιάννης, Φυσικός

11-12 Φεβρουαρίου 2012 - 2ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας - Πολιτιστικό Κέντρο Γέρακα, Αττική
16 Φεβρουαρίου 2012 - Αποτίμηση Συμποσίου
23 Φεβρουαρίου 2012 - Η επικούρεια ηθική μέσα από το έργο του Κικέρωνα, De finibus", εισηγητής:Λεωνίδας Αλεξανδρίδης, Πολιτικός Μηχανικός

1η Μαρτίου 2012 - Η προτεινόμενη από τους Επικούρειους, φυσική φτώχεια της φύσης σε αντιδιαστολή με την επαιτεία, εισηγητής:Μπάμπης Πατζόγλου, Συγγραφέας - Οικονομολόγος
8 Μαρτίου 2012 - Υποκειμενικές προσεγγίσεις της Επικούρειας φιλοσοφίας, εισηγητής:Δρ.Χρήστος Γιαπιτζάκης Ιατρικός Γενετιστής
15 Μαρτίου 2012 - Οι πηγές της Επικούρειας φιλοσοφίας, εισηγητής:Τάκης Παναγιωτόπουλος, Πληροφορικός
22 Μαρτίου 2012 - Οι αρετές στην Επικούρεια φιλοσοφία, εισηγητής:Λεωνίδας Αλεξανδρίδης, Πολιτικός Μηχανικός.

29 Μαρτίου 2012 - Επιτομή της Επικούρειας Φιλοσοφίας και οι Επικούρειοι Διανοητές της Μικράς Ασίας, στην αίθουσα του Δήμου Νέας Ιωνίας, επί της οδού Πατριάρχου Ιωακείμ, πλησίον του Ηλεκτρικού Σταθμού Ν.Ιωνίας

5 Απριλίου 2012 - Οι επικούρειες πηγές περί δικαιοσύνης και η έννοια του συμφωνημένου δικαίου, συλλογική παρουσίαση των πηγών
19 Απριλίου 2012 - Κανών - η φανταστική επιβολή της διανοίας, συλλογική παρουσίαση των πηγών
26 Απριλίου 2012 - Η αναζήτηση της επικούρειας ευτυχίας σήμερα, εισηγητής:Χάρης Δημητριάδης, Μαθηματικός-Οικονομολόγος.

10 Μαΐου 2012 - Η θεραπεία της ψυχής στον Κήπο, εισηγητής: Δρ. Χρήστος Γιαπιτζάκης
17 Μαΐου 2012 - Ο Σοφός μέσα στην κοινωνία, Ανάγνωση των πηγών.
24 Μαΐου 2012 - Επικούρειοι και διαλεκτική, εισηγητές: Μπάμπης Πατζόγλου, Οικονομολόγος και Δημήτρης Πανταζίδης, Μαθηματικός
31 Μαΐου 2012 - Η Θεολογία του Επίκουρου, εισήγητρια: Χρυσάνθη Κεχρολόγου, Δρ. Φιλοσοφίας

4 Οκτωβρίου 2012 - Έναρξη συναντήσεων σε νέα αίθουσα πλατεία Ηρώων(Ψυρρή) - διάλεξη για την ιστορική πορεία της επικούρειας φιλοσοφίας από την αρχαία εποχή έως τον 19ο αιώνα της σύγχρονης χρονολόγησης, εισηγητής: Λεωνίδας Αλεξανδρίδης, Πολιτικός Μηχανικός
11 Οκτωβρίου 2012 - εισαγωγικό μάθημα για την Ηθική της επικούρειας φιλοσοφίας, εισηγητής: Γιώργος Μπακογιάννης, Φυσικός.
18 Οκτωβρίου 2012 - "Η πρόσληψη της Eπικούρειας φιλοσοφίας στο έργο του Κωνσταντίνου Μιχαήλ Κούμα", εισηγητής : Δρ Ηλίας Τεμπέλης, Επίκουρος Καθηγητής Φιλοσοφίας στον Τομέα Ανθρωπιστικών και Πολιτικών Επιστημών της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων
25 Οκτωβρίου 2012 - μάθημα για την Ηθική της επικούρειας φιλοσοφίας, εισαγωγή περί φόβου, εισηγητής:Τάκης Παναγιωτόπουλος, Πληροφορικός

1η Νοεμβρίου 2012 - διάλεξη με θέμα: "Η ψυχοθεραπευτική δράση της Επικούρειας φιλοσοφίας", εισηγητής: Δρ, Χρήστος Γιαπιτζάκης, Γενετιστής
8 Νοεμβρίου 2012 - μάθημα για την Ηθική της επικούρειας φιλοσοφίας με θέμα: "Ηθικό - Δικαιοσύνη και Κοινωνικό Συμβόλαιο", εισηγητής ο Λεωνίδας Α.Αλεξανδρίδης, Πολιτικός Μηχανικός. Διαβαστε εδώ τη διάλεξη.
15 Νοεμβρίου 2012 - διάλεξη επικούρειας φιλοσοφίας με θέμα: "Διαφορές και ομοιότητες ανδρών και γυναικών σύμφωνα με την επιστήμη και τη φιλοσοφία", εισηγητής ο Δρ. Χρήστος Γιαπιτζάκης, Γενετιστής.
22 Νοεμβρίου 2012 - διάλεξη για την Ηθική της επικούρειας φιλοσοφίας με θέμα: "Η ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΑ ΕΥΔΑΙΜΟΝΙΑ ΣΤΟ ΦΙΛΙΚΟ - ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ", εισηγητής ο επικούρειος φίλος Θέμις Στεργίου Μίχος. Διαβαστε εδώ τη διάλεξη.
29 Νοεμβρίου 2012 - διάλεξη επικούρειας φιλοσοφίας με θέμα: "Ο επικούρειος διαφωτιστής, επαναστάτης και ηγέτης Τόμας Τζέφφερσον", εισηγητής ο Τάκης Παναγιωτόπουλος, πληροφορικός

6 Δεκεμβρίου 2012 - Μάθημα επικούρειας φιλοσοφίας - Κανόν - Εισηγητής ο Γιώργος Μαποκογιάννης, Φυσικός.
13 Δεκεμβρίου 2012 - Η φανταστική επιβολή της διανοίας (το΄τεταρτο κριτήριο της αλήθειας)", εισηγητής ο Μπαμπης Πατζόγλου, συγγραφέας.
20 Δεκεμβρίου 2012 - Η Φιλοσοφία στη σκηνή, παρουσίαση του θεατρικού έργου ΜΟΡΦΕΑΣ και βιβλιοπαρουσίαση του ομόνυμου έργου, εισηγητής ο σκηνοθέτης και συγγραφέας Δημήτρης Πανταζίδης
27 Δεκεμβρίου 2012 - εκδήλωση για τα 4 χρόνια του Κήπου Αθηνών

Πραγματοποιημένες Εκδηλώσεις 2011


12-13 Φεβρουαρίου 2011 - 1ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας - Πολιτιστικό Κέντρο Γέρακα, Δήμου Παλλήνης Αττικής
13 Ιανουαρίου 2011 - "Τετραφάρμακος". Εισηγητής Λεωνίδας Αλεξανρίδης
20 Ιανουαρίου 2011 - "Το "φύσει ζην" κατά τους Επικούρειους και κατά τους Στωικούς". Εισηγήτρια η Διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Χρυσάνθη Κεχρολόγου. 

3 Φεβρουαρίου 2011 - "Η φυσική θεωρία ( φυσιολογία ) στον Επίκουρο και η συμβολή της στην ανθρώπινη ευδαιμονία". Εισηγητής ο Λεωνίδας Αλεξανδρίδης.
12-13 Φεβρουαρίου 2011 - 1ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας , ΓΕΡΑΚΑΣ - ΑΘΗΝΑ 
17 Φεβρουαρίου 2011 - "Αποτίμηση του Πρώτου Πανελλήνιου Συμποσίου Επικούρειας Φιλοσοφίας". Εισηγητής ο Χρήστος Γιαπιτζάκης.
24 Φεβρουαρίου 2011 - Συμπόσιο φίλων

10 Μαρτίου 2011 - προβολή των δύο νέων ντοκιμαντέρ, ΟΙ ΚΛΕΦΤΕΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ (2010) και το ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΩΡΑΙΑ (2008) του σκηνοθέτη ΘΟΔΩΡΟΥ ΜΑΡΑΓΚΟΥ, στην αίθουσα θεάτρου ΚΝΩΣΣΟΣ (Κνωσσού 11 Π. Αμερικής,στάση Καλλιφρονά) στα πλαίσια εβδομαδιαίου αφιερώματος στον σκηνοθέτη.
24 Μαρτίου 2011 - "Περί Ελευθερίας". Εισηγητής: Θανάσης Γιαπιτζάκης.
31 Μαρτίου 2011 - "Ο έρωτας στην επικούρεια φιλοσοφία". Εισηγητής ο Μπάμπης Πατζόγλου.

14 Απριλίου 2011 - "Περί του φόβου του θανάτου". Εισηγητής ο Γιώργος Μπακογιάννης.
28 Απριλίου 2011 - παρακολούθηση της διάλεξης "ROMANS IN GREEK THRALL: ROMAN EPICUREANS IN ATHENS" -  Ομιλητής: Associate Professor Thomas Hillard. Την διάλεξη την διοργανώνει το Αυστραλιανό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών.

5 Μαίου 2011 - "Η ΗΔΟΝΗ ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΜΑΚΑΡΙΑΣ ΖΩΗΣ". Εισηγητής ο Λεωνίδας Αλεξανδρίδης.
12 Μαίου 2011 - "ΟΙ ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΟΙ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΟΡΩΜΑΪΚΟ ΚΟΣΜΟ". Εισηγητές ο Χρήστος Γιαπιτζάκης και ο Τάκης Παναγιωτόπουλος
19 Μαίου 2011 - Συμπόσιο φίλων
26 Μαΐου 2011 - "Η αξιοπιστία των αισθήσεων και η δύναμη της παρατήρησης στην Επικούρεια φιλοσοφία". Εισηγητής ο Κώστας Τσαντίρης

9 Ιουνίου 2011 - Συμπόσιο φίλων
21 Ιουνίου 2011 - Πολιτιστικό Κέντρο "Αρχέλαος" του Δήμου Καλλιθέας - φιλοσοφική ομιλία με θέμα:"Ψυχοθεραπευτική διδασκαλία στον Κήπο του Επίκουρου" Εισηγητής θα είναι ο Χρήστος Γιαπιτζάκης, Δρ. Ιατρικός Γενετιστής

6 Οκτωβρίου 2011 - Η παρηγορία της Επικούρειας Φιλοσοφίας μπροστά στην οικονομική κρίση, εισηγητής:Γιώργος Μπακογιάννης, Φυσικός
13 Οκτωβρίου 2011 - Η ψυχοθεραπευτική δράση της Επικούρειας Φιλοσοφίας, εισηγητής:Δρ.Χρήστος Γιαπιτζάκης Ιατρικός Γενετιστής
27 Οκτωβρίου 2011 - Περί φιλίας, εισηγητής: Τάκης Παναγιωτόπουλος, Πληροφορικός

3 Νοεμβρίου 2011 - Ναρκωτικά και Επίκουρος, εισηγητής:Μπάμπης Πατζόγλου, Συγγραφέας - Οικονομολόγος
10 Νοεμβρίου 2011 - Επικούρεια κριτική στην ιδεαλιστική φιλοσοφία, α΄μέρος, εισηγητής:Λεωνίδας Αλεξανδρίδης, Πολιτικός Μηχανικός
24 Νοεμβρίου 2011 - Διαφορές και ομοιότητες ανδρών και γυναικών σύμφωνα με την επιστήμη και την φιλοσοφία, εισηγητής:Δρ.Χρήστος Γιαπιτζάκης Ιατρικός Γενετιστής

1η Δεκεμβρίου 2011 - Επικούρεια κριτική στην ιδεαλιστική φιλοσοφία, β΄μέρος, εισηγητής:Λεωνίδας Αλεξανδρίδης, Πολιτικός Μηχανικός
8 Δεκεμβρίου 2011- Το υπαρξιακό πρόβλημα και ο θάνατος σύμφωνα με την επικούρεια φιλοσοφία, εισηγητής:Μπάμπης Πατζόγλου, Συγγραφέας - Οικονομολόγος
15 Δεκεμβρίου 2011- Εισαγωγή στη φιλοσοφία της φύσης, εισηγητής:Δημήτρης Πανταζίδης, Μαθηματικός.
22 Δεκεμβρίου 2011 - Το ΛΑΘΕ ΒΙΩΣΑΣ του Επίκουρου σημαίνει απόσυρση του πολιτικού;, εισηγήτρια:Δρ. Χρυσάνθη Κεχρολόγου
29 Δεκεμβρίου 2011 - Εορταστικό Συμπόσιο για την υποδοχή του νέου έτους

Πραγματοποιημένες Εκδηλώσεις 2010

14 Ιανουαρίου 2010 - Συνάντηση φίλων στην αίθουσα του Κήπου Αθηνών της οδού Χαλκοκονδύλη (Η καλαίσθητη αίθουσα στην οδό Χαλκοκονδύλη 50, 5ος όροφος θα αποτελεί την έδρα των Φίλων της Επικούρειας Φιλοσοφίας "Κήπος της Αθήνας").
21 Ιανουαρίου 2010 - Συνάντηση - συζήτηση με θέμα: "Η θεωρία της Εξέλιξης στην Επικούρεια φιλοσοφία", εισηγητής: Χρήστος Γιαπιτζάκης
28 Ιανουαρίου 2010 - Συνάντηση - συζήτηση με θέμα: "Επίκουρος και Εξουσία", εισηγητής: ο Μπάμπης Πατσόγλου

4 Φεβρουαρίου 2010 - Συμπόσιο φίλων
11 Φεβρουαρίου 2010 - Συνάντηση - συζήτηση με θέμα: "Διογένης Οινοανδέας - Η μεγάλη επιγραφή, με εισηγητή τον Τάκη Παναγιωτόπουλο. Μετά την εισήγηση ακολούθησε συζήτηση. Η βραδυά έκκλεισε με την απαγγελία δύο ποιημάτων των Θανάση Γιαπιτζάκη και Μπάμπη Πατζόγλου.
18 Φεβρουαρίου 2010 - Συνάντηση - συζήτηση με θέμα: "Περί Ηθικής", εισηγητής: Κώστας Τσαντίρης.

5 Μαρτίου 2010 - Συνάντηση - συζήτηση, στα πλαίσια των εκδηλώσεων των Δειπνοσοφιστών στην πλατεία Βαρυμπόμπης, στο κέντρο ΙΩΝΕΣ με θέμα: Εισαγωγή στην επικούρεια φιλοσοφία(Κανών, Φυσικό, Ηθικό).  Εισηγητές Χρήστος Γιαπιτζάκης - Γιώργος Μπακογιάννης - Τάκης Παναγιωτόπουλος
25 Μαρτίου 2010 επέτειος της εθνικής ανεξαρτησίας - Εορταστική συνάντηση - συζήτηση με θέμα: "Περί Ανδρείας και Δικαιοσύνης", εισηγητής ο Γιώργος Μπακογιάννης.
27 Μαρτίου 2010 - Φιλοσοφικό Εργαστήριο Αθηνά Εργάνη. ΧΑΛΚΟΚΟΝΔΥΛΗ 50, ΑΘΗΝΑ, Μία Επικούρεια ματιά στον Αντίχριστο του Νίτσε, εισηγητής ο Γιώργος Μπακογιάννης.

1η Απριλίου 2010 - Συμπόσιο φίλων
8 Απριλίου 2010 - Συνάντηση - συζήτηση με θέμα: Επιστολή προς Μενοικέα - Μέρος 1ο.
15 Απριλίου 2010 - Συνάντηση - συζήτηση με θέμα: Επιστολή προς Μενοικέα - Μέρος 2ο.
17 Απριλίου 2010 - Φιλοσοφικό Εργαστήρι Εργάνη παρουσίαση του θέματος "Επίκουρος και Θεοί", εισηγητής ο Τάκης Παναγιωτόπουλος.
22 Απριλίου 2010 - Συνάντηση - συζήτηση με θέμα: Επιστολή προς Μενοικέα - Μέρος 3ο.
29 Απριλίου 2010 - Συνάντηση - συζήτηση με θέμα: Επιστολή προς Μενοικέα - Μέρος 4ο.

6 Μαίου 2010 - Συμπόσιο φίλων
13 Μαίου 2010 - Συνάντηση - συζήτηση με θέμα: Επιστολή προς Μενοικέα - Μέρος 5ο.
20 Μαϊου 2010 - Συνάντηση - συζήτηση με θέμα: Αναζήτηση της "επιτυχίας" ή της ευτυχίας; εισηγητής: Χρήστος Γιαπιτζάκης
27 Μαϊου 2010 - Συνάντηση - συζήτηση με θέμα: Ο ψυχικός πόνος και ο κύκλος της θλίψης, εισηγητές, Τάκης Παναγιωτόπουλος - Χρήστος Γιαπιτζάκης.

3 Ιουνίου 2010 - Συμπόσιο φίλων
10 Ιουνίου 2010 - Συνάντηση - συζήτηση με θέμα: Αποσπάσματα από το έργο Περί Φύσεως, του Λουκρήτιου, εισηγητής, ο Γιώργος Μπακογιάννης.
19 Ιουνίου 2010 - Πανελλήνια Συνάντηση Επικουρείων - Όλυμπος

30 Σεπτεμβρίου 2010 - Συμπόσιο φίλων - ο Κήπος λειτουργεί σε νέα αίθουσα επί της οδού Ακαδημίας αρ. 88.
7 Οκτωβρίου 2010 - Συνάντηση - συζήτηση με θέμα: "Επικούρεια πρακτική σε  καιρό οικονομικής κρίσης" με εισηγητές τους Χρήστο Γιαπιτζάκη και Γιώργο Μπακογιάννη.
21 Οκτωβρίου 2010 - Συνάντηση - συζήτηση με θέμα: "Η διδασκαλία της επικούρειας φιλοσοφίας στον Κήπο", βασιζόμενη στο έργο "Περί παρρησίας" του Φιλόδημου. Εισηγητής o Χρήστος Γιαπιτζάκης.
  28 Οκτωβρίου 2010 - Εορταστικό Συμπόσιο φίλων

4 Νοεμβρίου 2010 - Συνάντηση - συζήτηση με θέμα: "Περί Φιλίας"
11 Νοεμβρίου 2010 - Συνάντηση - συζήτηση με θέμα: "Επικούρεια Βιβλιογραφία". Εισηγητής ο Τάκης Παναγιωτόπουλος
18 Νοεμβρίου 2010 - Συνάντηση - συζήτηση με θέμα: "Εισαγωγή στην Επικούρεια Φιλοσοφία-Μέρος 1ο". Εισηγητές: Γιώργος Μπακογιάννης, Χρήστος Γιαπιτζάκης, Τάκης Παναγιωτόπουλος.
25 Νοεμβρίου 2010 - Συνάντηση - συζήτηση με θέμα: "Εισαγωγή στην Επικούρεια Φιλοσοφία-Μέρος 2ο, παρουσίαση της πολεμικής κατά του Επίκουρου". Εισηγητές: Μπάμπης Πατζόγλου, Γιώργος Μπακογιάννης.
26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010 - ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΑ ΕΡΓΑΝΗ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΠΙΤΖΑΚΗΣ - ΘΕΜΑ: ΕΞΕΛΙΚΤΙΚΕΣ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΠΛΑΤΩΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΑΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ

2 Δεκεμβρίου 2010 - Συνάντηση - συζήτηση με θέμα: "Εισαγωγή στην Επικούρεια Φιλοσοφία-Μέρος 3ο, Η Μεγάλη Επιτομή - ΚΑΝΟΝΙΚΟΝ". Εισηγητές: Γιώργος Μπακογιάννης, Τάκης Παναγιωτόπουλος.
9 Δεκεμβρίου 2010 - Συνάντηση - συζήτηση με θέμα:"Εισαγωγή στην Επικούρεια Φιλοσοφία-Μέρος 4ο, Η Μεγάλη Επιτομή - ΚΑΝΟΝΙΚΟΝ, η συνέχεια...".  Εισηγητής: Γιώργος Μπακογιάννης.
23 Δεκεμβρίου 2010 - Συνάντηση - συζήτηση με θέμα:"Εισαγωγή στην Επικούρεια Φιλοσοφία - Φυσικό - Επιστολή προς Ηρόδοτο". Εισηγητής:Γιώργος Μπακογιάννης.
30 Δεκεμβρίου 2010 - Εορταστικό Συμπόσιο φίλων στο Μοναστηράκι.

Πραγματοποιημένες Εκδηλώσεις 2009- έτος ίδρυσης του "Κήπου Αθηνών"

Ιαουάριος - Μάϊος 2009 - Αρχή του Κήπου - Συναντήσεις των φίλων στο καφέ-ζαχαροπλαστείο ΚΟΡΑΗΣ στο κέντρο της Αθήνας. 11 Ιουνίου 2009 - Συμπόσιο φίλων
09 Ιουλίου 2009 - Αποχαιρετιστήριο συμπόσιο φίλων στον Μάριο Βερέττα 08 Οκτωβρίου 2009 - Συνάντηση του Κήπου Αθηνών στο Βιβλιοπωλείο "Βιβλιο-λόγος", Μεσολογγίου 3, στο Κέντρο της Αθήνας
15 Οκτωβρίου 2009 - Συμπόσιο φίλων με εισήγηση του Χρήστου Γιαπιτζάκη με θέμα "Ομοιότητες και διαφορές ανδρών και γυναικών σύμφωνα με την επιστήμη και τη φιλοσοφία"
07 Νοέμβριου 2009 - Παρουσίαση του «Κήπου των Αθηνών». Τόπος: Φιλοσοφικό Εργαστήριο Αθηνά Εργάνη. Ζαχαρίτσα 10, Κουκάκι, Αθήναι.
Δεκέμβριος 2009 - Ο Χρήστος Γιαπιτζάκης, μέλος των Φίλων της Φιλοσοφίας  του Επίκουρου "Κήπος της Αθήνας" θα παρέδωσε μαθήματα Επικούρειας Φιλοσοφίας στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου "Αρχέλαος" του Δήμου Καλλιθέας (Γρυπάρη 195 και Σκρα, Καλλιθέα) την Τρίτη 8, την Τρίτη 15 και την Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009.
17 Δεκεμβρίου 2009 - Συμπόσιο φίλων

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΚΗΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

"Για την υπεράσπιση του δικαιώματος στη ζωή, στην ελευθερία, στην ευδαιμονία".

Ως γνωστόν, ο φιλοσοφικός Κήπος του Επίκουρου ιδρύθηκε πριν από δύο χιλιάδες τριακόσιες δέκα πέντε περιστροφές της Γης γύρω από τον Ήλιο, στην Αθήνα. Σύμφωνα με τις αρχαίες κειμενογραφικές πηγές, ο Κήπος του Επίκουρου βρισκόταν κάπου ανάμεσα στο Δίπυλο και την Ακαδημία. Λειτούργησε ως σχολή φιλοσοφίας αλλά και ως εκδοτικός οίκος των επικούρειων συγγραμμάτων τουλάχιστον για πεντακόσια χρόνια στην Αθήνα, ίσως και περισσότερο. Στο διάστημα αυτό η επικούρεια φιλοσοφία που ύψωσε τον άνθρωπο στο ανάστημά του δείχνοντας την οδό για την επίτευξη της ευδαιμονίας, διδάχθηκε σε όλη την έκταση του ελληνιστικού και στη συνέχεια του ρωμαϊκού κόσμου. Λαμπρές προσωπικότητες της ελληνιστικής εποχής, της ρωμαιοκρατίας αλλά και της ύστερης αρχαιότητας διδάχθηκαν και δίδαξαν επικούρεια φιλοσοφία όπως οι: Μητρόδωρος ο Λαμψακηνός, Λεόντιον, Πολύαινος ο Λαμψακηνός, Έρμαρχος ο Μυτιληναίος, Κολώτης ο Λαμψακηνός, Λεοντεύς ο Λαμψακηνός, Θεμίστη η Λαμψακηνή, Μαμμάριον, Ηρόδοτος ο Αθηναίος, Ιδομενεύς ο Λαμψακηνός, Πολύστρατος, Διονύσιος, Βασιλείδης, Απολλόδωρος ο Αθηναίος, Ζήνων ο Σιδώνιος, Δημήτριος ο Λάκων, Λουκρήτιος, Διογένης ο Ταρσεύς, Φαίδρος ο Αθηναίος, Πάτρων, Σίρων, Φιλόδημος ο Γαδαρηνός, Διογένης ο Οινοανδεύς, Αμαφίνιος, Διογενειανός και τέλος ο Παλλαδάς ο Αλεξανδρινός, που έζησε πάμφτωχος κατά την βασιλεία του Αρκάδιου.
Ακολούθησε το «διάλειμμα των χιλίων ετών βαρβαρότητας» μέχρι που η δίψα των εχέφρονων ανθρώπων για γνώση έφερε στη δυτική Ευρώπη την Αναγέννηση και μαζί της μια σειρά από εξίσου σημαντικές προσωπικότητες οι οποίες όχι μόνον αναβίωσαν τη μελέτη της επικούρειας διδασκαλίας, αλλά έθεσαν χάρη στην επικούρεια φυσική τις βάσεις για την ανάπτυξη όλων ανεξαιρέτως των επιστημών, εφόσον η επικούρεια διδασκαλία κάλυπτε εξαρχής και με ορθότατο τρόπο ένα ευρύτατο επιστημονικό φάσμα γνώσεων από την κοσμολογία και την αστρονομία μέχρι την βιολογία και την ψυχολογία. Η αρχή της θεωρίας των ατόμων, η αρχή του διαστημικού κενού, η κίνηση των ατόμων, η κίνηση των πλανητών, το ηλιοκεντρικό σύστημα, αλλά ακόμη και η θεωρία της εξέλιξης των ειδών, όπως ακριβώς διατυπώθηκε από τον Δαρβίνο (!), όλα μα όλα περιέχονταν εξαρχής στην επικούρεια διδασκαλία και έβρισκαν τέλεια εφαρμογή τόσο στην ψυχολογία όσο και στην κοινωνική ηθική. Κι όλα αυτά τα παρατήρησαν, τα μελέτησαν και τα δίδαξαν από την εποχή της Αναγέννησης κι έπειτα εξαίρετες διάνοιες της φιλοσοφίας, της τέχνης και της επιστήμης όπως ο Λορέντζο Βάλλα, ο Πιερ Γκασσεντί, ο Μονταίν, ο Γκιατσαρντίνι, ο Μπερνιέ, ο Χομπς, ο Ντιντερό, ο Λαροσφουκό, ο Λα Μεττρί, ο Λοκ, ο Μολιέρος, ο Ισαάκ Νεύτων, ο Ρόμπερτ Μπόιλ, ο Ρόμπερτ Χουκ, ο Σαιντ Εβρεμόντ, ο Ελβέτιους, ο Χόλμπαχ, ο Ντε Κοντιγιάκ, όλοι κοντολογίς όσοι συνέβαλαν στο θαύμα του Διαφωτισμού, ενώ ο Τόμας Τζέφερσον, συντάκτης της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας και τρίτος πρόεδρος των ΗΠΑ, διακήρυξε απερίφραστα: «Είμαι και εγώ ένας επικούρειος. Θεωρώ ότι οι γνήσιες θέσεις του Επίκουρου περιέχουν ό,τι πιο ορθολογικό μας έχει κληροδοτήσει η Ελλάδα και η Ρώμη στο χώρο της ηθικής φιλοσοφίας».
Στην Ελλάδα, η επικούρεια διδασκαλία παρέμεινε εν πολλοίς άγνωστη και εντελώς αγνοημένη από τα πλήθη του μεσαιωνικού σκοταδισμού. Πρώτος ξαναδίδαξε επικούρεια φιλοσοφία – πριν αλλά και μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο – ο καθηγητής Χαράλαμπος Θεοδωρίδης, από τους πρώτους πανεπιστημιακούς δασκάλους της Θεσσαλονίκης, Ίωνας κι αυτός στην καταγωγή, που συνέγραψε το εξαίρετο βιβλίο «Επίκουρος: η αληθινή όψη του αρχαίου κόσμου». Αργότερα ακολούθησαν κι άλλες σποραδικές ελληνικές εκδόσεις επικούρειων συγγραμμάτων, όπως εκείνο του Νίκου Ψυρούκη ή του Μπέντζαμιν Φάρρινγκτον. Κατά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες δημιουργήθηκε μια ολόκληρη επικούρεια «βιβλιοθήκη» με αξιόλογα συγγράμματα, ενώ τα τελευταία χρόνια κυκλοφόρησε το περιοδικό, «Ο ΚΗΠΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΟΥ».
Όλα αυτά είναι σημάδια πως ο σπόρος του Χαράλαμπου Θεοδωρίδη άρχισε να φυτρώνει και πως όλο και περισσότεροι άνθρωποι της χώρας μας βρίσκουν στην επικούρεια διδασκαλία τις πιο ικανοποιητικές απαντήσεις στα θεμελιώδη φιλοσοφικά ζητήματα, τόσο τα γενικά όσο και τα ειδικά, εκείνα της καθημερινότητας. Στη σημερινή εποχή η ανάγκη προσέγγισης και βίωσης της επικούρειας φιλοσοφίας οδηγεί στην πρόθεση ίδρυσης νέων Κήπων. Στα πλαίσια αυτά ιδρύθηκε και λειτουργεί ο Φιλοσοφικός Κύκλος, Φίλοι της Επικούρειας Φιλοσοφίας "Κήπος Αθηνών".

Σκοπός των Φίλων της Επικούρειας Φιλοσοφίας "Κήπος Αθηνών" είναι η ηθική και φυσική υπεράσπιση του δικαιώματος στη ζωή, στην ελευθερία και εντέλει στην ευδαιμονία, μέσω της αποκατάστασης, ανάδειξης, διάδοσης και βίωσης της Επικούρειας Φιλοσοφίας στην σύγχρονη εποχή.

ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΩΝ ΠΡΟΘΕΣΙΣ

ΜΕΤΑ ΠΟΛΛΗΣ ΠΕΠΟΙΘΗΣΕΩΣ ΑΛΛΟΥΣ ΝΟΥΘΕΤΗΣΟΜΕΝ
ΚΑΙ ΝΥΝ ΚΑΙ ΔΙΑΠΡΕΨΑΝΤΕΣ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ
ΟΥΤΩΣ ΑΠΟΤΟΜΟΙ ΓΕΝΗΘΕΝΤΕΣ
ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΝΕΧΟΝ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΤΑΤΟΝ ΕΠΙΚΟΥΡΩΙ
ΚΑΘ’ ΟΝ ΖΗΝ ΗΙΡΗΜΕΘΑ ΠΕΙΘΑΡΧΗΣΟΜΕΝ
ΩΣ ΚΑΙ ΠΑΡΡΗΣΙΑΙ

Ως Επικούρειοι έχουμε την πρόθεση
ότι με πολλή πεποίθηση θα διδάξουμε τους άλλους
και τώρα και όταν διαπρέψουμε,
όσοι έτσι απότομα γεννηθούμε από τους καθηγητές,
αλλά το ενωτικό και πιο σημαντικό είναι
ότι θα πειθαρχούμε στον Επίκουρο,
σύμφωνα με τον οποίο επιλέξαμε να ζούμε
καθώς και στην ελεύθερη και θαρρετή έκφραση γνώμης.

Φιλόδημος – Περί Παρρησίας 45Φίλοι Επικούρειας Φιλοσοφίας Κήπος Αθηνών
Αθήνα 23 Ιανουαρίου 2009 της σύγχρονης χρονολόγησης

--------------------------------------------------------------------------

Έντυπες εκδόσεις των Φίλων της Επικούρειας Φιλοσοφίας


-ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ - ΑΝΘΟΛΟΓΙΟ Α'

ΑΝΘΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ 4ης Πανελλήνιας Συνάντησης Φίλων Επικούρειας Φιλοσοφίας και άλλα άρθρα, σελίδες 157, ΕΚΔΟΣΗ ΦΙΛΩΝ ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΑΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ


-ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ - ΑΝΘΟΛΟΓΙΟ Β'

ΑΝΘΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ 5ης Πανελλήνιας Συνάντησης Φίλων Επικούρειας Φιλοσοφίας και άλλα άρθρα, σελίδες 160, ΕΚΔΟΣΗ ΦΙΛΩΝ ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΑΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ


-ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ - ΑΝΘΟΛΟΓΙΟ Γ'

ΑΝΘΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ 6ης Πανελλήνιας Συνάντησης Φίλων Επικούρειας Φιλοσοφίας και άλλα άρθρα, σελίδες 130, ΕΚΔΟΣΗ ΦΙΛΩΝ ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΑΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ


-ΠΡΩΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΑΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ

ΠΡΑΚΤΙΚΑ, σελίδες 139, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΕΡΕΤΤΑΣ


-ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΑΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ

ΠΡΑΚΤΙΚΑ, σελίδες 220, ΕΚΔΟΣΗ ΦΙΛΩΝ ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΑΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ


-ΤΡΙΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΑΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ

ΠΡΑΚΤΙΚΑ, σελίδες 230, ΕΚΔΟΣΗ ΦΙΛΩΝ ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΑΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ