Δέκατο Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας
Σάββατο 8 και Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2020

Πολιτιστικό Κέντρο Γέρακα, Κλειτάρχου και Αριστείδου


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - 12 Φεβρουαριου 2020

10ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας, 8-9 Φεβρουαρίου 2020 Πολιτιστικό Κέντρο Γέρακα Δήμου Παλλήνης, Κλειτάρχου και Αριστείδου, τηλ. 2106619937

Η φιλοσοφία του Επίκουρου: Επιστήμη, Ανθρωπισμός και Ευδαιμονία


Ένα κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός μεγάλης εμβέλειας, το 10ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας, πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 8 και 9 Φεβρουαρίου 2020 με την συμμετοχή πεντακοσίων συνέδρων, περισσότερων από κάθε άλλη χρονιά. Πρόκειται για ένα ξεχωριστό φιλοσοφικό συνέδριο, καθώς είναι το μοναδικό που διοργανώνεται παγκοσμίως αφιερωμένο αποκλειστικά στην διαφωτιστική και ανθρωπιστική φιλοσοφία του Επίκουρου και παράλληλα είναι το μεγαλύτερο πανελλήνιο φιλοσοφικό συνέδριο. Το Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας έχει καθιερωθεί από το 2011 ως θεσμός από την βάση της κοινωνίας και διοργανώνεται κάθε χρόνο με ελεύθερη είσοδο από τον Δήμο Παλλήνης μετά από πρόταση του Δημάρχου Αθανάσιου Ζούτσου και τους Φίλους Επικούρειας Φιλοσοφίας «Κήπος Αθηνών» και «Κήπος Θεσσαλονίκης» στο Πολιτιστικό Κέντρο Γέρακα, την αρχαία περιοχή του Γαργηττού, από την οποία καταγόταν ο φιλόσοφος Επίκουρος.

Στο εφετινό επετειακό 10ο Πανελλήνιο Συμπόσιο του οποίου την έναρξη πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Παλλήνης κ.Αθανάσιος Ζούτσος, προβλήθηκε η διαχρονική συνεισφορά του Επίκουρου στην ανθρώπινη σκέψη από κορυφαίους καλεσμένους επιστήμονες και φιλοσόφους. Ο Καθηγητής Φιλοσοφίας και πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόσης Πελεγρίνης αναφέρθηκε στον ανθρωπιστή φιλόσοφο Επίκουρο, ο Καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Χρούσος ανέδειξε την επικούρεια ψυχοθεραπευτική διαχείριση του στρες, ο Επίκουρος Καθηγητής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Βαγγέλης Πρωτοπαπαδάκης ανέδειξε την επικούρεια ηθική που βασίζεται στην βιολογία του ανθρώπου (βιοηθική), ο Καθηγητής Φυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Αναστάσιος Λιόλιος παρουσίασε την επικούρεια ατομική φυσική ως πρόγονο της σύγχρονης σωματιδιακής και κβαντικής φυσικής, ο Επίτιμος Διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου Διονύσης Σιμόπουλος αναφέρθηκε στην επικούρεια αντίληψη για την ύπαρξη πολλών κόσμων στο Σύμπαν που επιβεβαίωσε η σύγχρονη αστρονομία, και ο Ακαδημαϊκός-Καθηγητής Διαστημικής Φυσικής στις ΗΠΑ Σταμάτης Κριμιζής περιέγραψε την σύγχρονη εξερεύνηση για την πιθανή ύπαρξη ζωής σε άλλους πλανήτες, που είχε προβλέψει ο Επίκουρος. Την συζήτηση των διακεκριμένων ομιλητών συντόνισε ο Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος του Κήπου Αθηνών Χρήστος Γιαπιτζάκης.

Ανάμεσα στους ομιλητές φίλους της Επικούρειας φιλοσοφίας ξεχώρισαν ο εκδότης του οίκου Θύραθεν Γιάννης Αβραμίδης που αναφέρθηκε στην ανακάλυψη μιας νέας επικούρειας επιγραφής στα Οινόανδα της Μικράς Ασίας, η διατροφολόγος Κλέα Νομικού-Τσαντσαρίδη που παρατήρησε την συσχέτιση της επικούρειας λιτότητας με την σύγχρονη επιστημονική διατροφή, καθώς και ο καρδιολόγος Δημήτρης Άλτας που ανέδειξε την επικούρεια άποψη ότι η επιστήμη δεν αποτελεί αυτοσκοπό αλλά είναι μέσο για την ευδαιμονία του ανθρώπου, αφού η γνώση της φύσης μπορεί να τον λυτρώσει από ανυπόστατες φοβίες και ψυχοπαθολογικές ιδεοληψίες και η εισηγητική ομιλία της Μαρτέλα Σινάνη.

Στο Συμπόσιο τονίστηκε από τους Παναγιώτη Παναγιωτόπουλο, Στρατή Κατάκο και Σταύρο Σπυράκη επίσης η ανάγκη προβολής της επικούρειας σχολής στις ημέρες μας ως ένα διαφωτιστικό φιλοσοφικό μονοπάτι που δίνει λύσεις, όπως αυτής της αειφόρου ανάπτυξης, σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία με την κλιματικά αλλαγή και την αυγή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης.

Στο βιωματικό στοιχείο βασίστηκαν οι ομιλίες των Αντώνη Μπιλίση, Μηνά Πατσουράκη, Αριστοτέλη Κερασοβίτη, Λεωνίδα Αλεξαδρίδη και Ευάγγελου Μίχου που συγκίνησε το ακροατήριο.

Στο καλλιτεχνικό μέρος του Συμποσίου ξεχώρισε η θεατρική παρουσίαση μίας σκηνής από το θεατρικό έργο του Χρήστου Γιαπιτζάκη “Ένας ευτυχισμένος Έλληνας”, που αφορά την ζωή και το έργο του Επίκουρου. Σε σκηνοθεσία Σταύρου Σπυράκη, οι τέσσερις ερασιτέχνες ηθοποιοί συγκίνησαν με την ερμηνεία τους το κοινό, αποσπώντας ιδιαίτερα θερμό χειροκρότημα και η συμμετοχή του Φραντσέσκο Μπέρτελς με το μικρό μουσικό ανθολόγιο που επίσης χειροκροτήθηκε θερμά.

Στο επετειακό 10ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας φιλοσοφίας δόθηκε η δυνατότητα σε εκατοντάδες Έλληνες που διψούν για μάθηση και επιθυμούν έναν καλύτερο κόσμο να βιώσουν την διαχρονική ωφέλεια της Επικούρειας φιλοσοφίας, η οποία προσφέρει μια πνευματική θωράκιση απέναντι στα πανανθρώπινα κοινωνικά, πολιτισμικά και οικονομικά αδιέξοδα. Το επιστημονικό, ανθρωπιστικό και ψυχοθεραπευτικό μήνυμα του Επίκουρου αφενός εκφράζει τον απλούστερο αλλά και αρτιότερο τρόπο προσέγγισης μιας ευδαιμονικής ζωής, με φιλία και αλληλεγγύη, ακόμη και σε δύσκολους καιρούς, και αφετέρου διαφέρει ουσιωδώς από το πρόταγμα της επίπλαστης "ευημερίας" όπως το αντιλαμβάνονται οι περισσότεροι πολίτες σήμερα στην χώρα μας και διεθνώς.

Πληροφορίες: www. epicuros.gr - Πολιτιστικό Κέντρο Γέρακα τηλ. 210661993

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 8 Ιανουαρίου 2020

10ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας, 8-9 Φεβρουαρίου 2020 Πολιτιστικό Κέντρο Γέρακα Δήμου Παλλήνης, Κλειτάρχου και Αριστείδου, τηλ. 2106619937

Η φιλοσοφία του Επίκουρου: Επιστήμη, Ανθρωπισμός και Ευδαιμονία

Ένα κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός στη χώρα μας και διεθνώς διοργανώνεται για δέκατη συνεχή χρονιά στον Δήμο Παλλήνης. Στη σημερινή Ελλάδα της κρίσης των αξιών κάποιοι φιλοσοφικά σκεπτόμενοι συμπολίτες μας αναδεικνύουν την ανθρωπιστική και διαφωτιστική φιλοσοφία του Επίκουρου στο 10ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας το Σαββατοκύριακο 8-9 Φεβρουαρίου 2020. Το Πανελλήνιο Συμπόσιο διοργανώνεται με ελεύθερη είσοδο για το κοινό από τον Δήμο Παλλήνης και τους Φίλους Επικούρειας Φιλοσοφίας «Κήπος Αθηνών» και «Κήπος Θεσσαλονίκης» στο Πολιτιστικό Κέντρο Γέρακα, στον αρχαίο Γαργηττό, τόπο καταγωγής του φιλοσόφου Επίκουρου.

Στο εφετινό επετειακό 10ο Συμπόσιο την έναρξη του οποίου θα πραγματοποιήσει ο Δήμαρχος Παλλήνης Αθανάσιος Ζούτσος, μεταξύ άλλων θεμάτων, θα προβληθεί από διακεκριμένους ομιλητές που έχουν προσκληθεί η διαχρονική συνεισφορά του Επίκουρου στην ανθρώπινη σκέψη. Ο Καθηγητής Φιλοσοφίας και πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόσης Πελεγρίνης θα αναφερθεί στην ανθρωπιστικό χαρακτήρα της Επικούρειας φιλοσοφίας, ο Καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Χρούσος θα αναδείξει την επικούρεια προσέγγιση της διαχείρισης του στρες, ο Καθηγητής Φυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Αναστάσιος Λιόλιος θα παρουσιάσει την ατομική φυσική του Επίκουρου, ο Επίτιμος Διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου Διονύσης Σιμόπουλος θα εστιάσει στην επικούρεια αντίληψη για την ύπαρξη πολλών κόσμων στο Σύμπαν, ο Ακαδημαϊκός-Καθηγητής Διαστημικής Φυσικής στις ΗΠΑ Σταμάτης Κριμιζής θα αναφερθεί στην σύγχρονη εξερεύνηση για την πιθανή ύπαρξη ζωής σε άλλους πλανήτες, όπως είχε προβλέψει ο Επίκουρος, και ο Επίκουρος Καθηγητής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Βαγγέλης Πρωτοπαπαδάκης θα αναδείξει την επικούρεια βιολογική ηθική (βιοηθική). Οι επιστήμονες θα συμμετάσχουν και στη συζήτηση που θα ακολουθήσει στο τέλος της πρώτης μέρας του Συμποσίου την οποία θα συντονίσει ο Επίκουρος Καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος του Κήπου Αθηνών Χρήστος Γιαπιτζάκης.

Την ευθύνη των υπόλοιπων εισηγήσεων την έχουν αναλάβει τα μέλη των Κήπων τα οποία αναφέρονται εδώ με τη σειρά εκφώνησης των εργασιών τους και τη θεματολογία τους. Η δικηγόρος Μαρτέλα Σινάνη "εισαγωγή στην επικουρεια φιλοσοφία" , ο πληροφορικός Τάκης Παναγιωτόπουλος και ο δικηγόρος Αντώνης Μπιλίσης για την "συνεισφορά του Επίκουρου στην φιλοσοφία", η διατροφολόγος Dr. Κλέα Νομικού “περί φιλοσοφικής διερεύνησης της διατροφής, ο γιατρός Δημήτρης Άλτας "η επιστήμη ως μέσο και ως αυτοσκοπός" ο εκδότης (εκδ. ΘΥΡΑΘΕΝ ) Γιάννης Αβραμίδης " οι πολύτιμες πέτρες της φιλοσοφίας", ο ασφαλιστής Ευάγγελος Μίχος "περί του σκοπού της ζωής", ο Μηνάς Πατσουράκης και ο Αριστοτέλης Κερασοβίτης περί “ηθικής φιλοσοφίας”, ο Λεωνίδας Αλεξανδρίδης “περί της επικούρειας φιλοσοφικής κληρονομιάς”. Μετά το πέρας των εισηγήσεων της δεύτερης ημέρας του Συμποσίου θα ακολουθήσει συζήτηση που θα συντονίσει ο Αντώνης Μπιλίσης.

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Συμποσίου περιλαμβάνει την θεατρική απόδοση μίας σκηνής από το φιλοσοφικό έργο του Χρήστου Γιαπιτζάκη "Ένας ευτυχισμένος Έλληνας", που αναφέρεται στον Επίκουρο.

Για δέκατη συνεχή χρονιά, στο Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας δίνεται η ευκαιρία για βιωματική προσέγγιση της Επικούρειας φιλοσοφίας, η οποία προσφέρει μια διαχρονική πνευματική θωράκιση απέναντι στα πανανθρώπινα κοινωνικά, πολιτισμικά και οικονομικά αδιέξοδα. Το επιστημονικό, ανθρωπιστικό και ψυχοθεραπευτικό μήνυμα του Επίκουρου εκφράζει τον απλούστερο αλλά και αρτιότερο τρόπο προσέγγισης μιας ευδαιμονικής ζωής, με φιλία και αλληλεγγύη, ακόμη και σε δύσκολους καιρούς, που διαφέρει ουσιωδώς από το πρόταγμα και την απαίτηση της "ευημερίας" όπως το αντιλαμβάνονται οι περισσότεροι πολίτες σήμερα στη χώρα μας και διεθνώς.

Πληροφορίες στο: www. epicuros.gr και στο Πολιτιστικό Κέντρο Γέρακα του Δήμου Παλλήνης, τηλ. 2106619937.

Φίλοι της Επικούρειας φιλοσοφίας “Κήπος”