Δέκατο Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας
Σάββατο 8 και Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2020

Πολιτιστικό Κέντρο Γέρακα, Κλειτάρχου και Αριστείδου
Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2020


17:00 Έναρξη συμποσίου


Αθανάσιος Ζούτσος, Δήμαρχος ΠαλλήνηςΧαιρετισμοί


Χαιρετισμός Κήπου Αθηνών, Χρήστος Γιαπιτζάκης


Χαιρετισμός Κήπου Θεσσαλονίκης, Κώστας Κεχαγιάς


Χαιρετισμός Κήπου Τρικάλων, Αριστοτέλης Κερασοβίτης


Χαιρετισμοί Διεθνών Κήπων, Χριστίνα Τούμπα


ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΟΥ


Ενότητα Α: ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΤΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΟΥ


17.30-18.00 Ενότητα Α: ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΤΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΟΥ Παρουσίαση - Κάτια Κρέτση

17.30-17.45 Εισαγωγή στην Επικούρεια Φιλοσοφία - Μαρτέλα Σινάνη - Ζει στην Θεσσαλονίκη, είναι Δικηγόρος και μέλος των Φίλων Επικούρειας Φιλοσοφίας "Κήπος Θεσσαλονίκης".


17.45-18.00 Συνεισφορά του Επίκουρου στην Ανθρωπότητα - Τάκης Παναγιωτόπουλος- Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Έχει σπουδάσει Πληροφορική. Έχει αρθρογραφήσει και έχει δώσει δεκάδες διαλέξεις για την Επικούρεια φιλοσοφία. Είναι ο ιδρυτής και διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου www.epicuros.gr και συγγραφέας του βιβλίου "Τόμας Τζέφερσον - Είμαι κι εγώ Επικούρειος". Είναι ιδρυτικό μέλος των Φίλων Επικούρειας Φιλοσοφίας "Κήπος Αθηνών".


17.45-18.00 Συνεισφορά του Επίκουρου στην Ανθρωπότητα - Αντώνης Ν. Μπιλίσης - Είναι Δικηγόρος Θεσσαλονίκης Παρ' Αρείω Πάγω. Έχει αρθρογραφήσει και έχει δώσει διαλέξεις για την Επικούρεια φιλοσοφία. Είναι εκ των ιδρυτικών μελών των Φίλων Επικούρειας Φιλοσοφίας "Κήπος Θεσσαλονίκης".18.00-18.20 Διάλειμμα - Επιτοίχιες Ανακοινώσεις

18.20-18.45 Θεατρικό δρώμενο-Σκηνή από το έργο: “¨Ενας Ευτυχισμένος Έλληνας”
Συγγραφέας: Χρήστος Γιαπιτζάκης, Σκηνοθέτης: Σταύρος Σπυράκης.
Ηθοποιοί: Γιώργος Κλώνης,Νίκη Τριανταφύλλου, Τάκης Γιαβής, Δημήτρης Θεοδοσόπουλος

Ενότητα Β: ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΣΚΕΨΗ


Στρογγυλή Τράπεζα, Συντονιστής: Χρήστος Γιαπιτζάκης – Είναι μισός Κρητικός και μισός Μακεδόνας (Δράμα). Είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Νευρογενετικής στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει εκδώσει τα βιβλία "Επικουρείων Δόξαι” και “Φιλοδήμου Περί Παρρησίας” και "Ένας ευτυχισμένος Έλληνας". Έχει αρθρογραφήσει και έχει δώσει δεκάδες διαλέξεις για την Επικούρεια φιλοσοφία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι ιδρυτικό μέλος των Φίλων Επικούρειας Φιλοσοφίας "Κήπος Αθηνών".


18.45-19.00 Επίκουρος, ο ανθρωπιστής φιλόσοφος - Θεοδόσης Πελεγρίνης - Είναι Oμότιμος Kαθηγητής Φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών όπου και διετέλεσε πρόεδρος του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας και πρύτανης (2010 ως το 2014).


19.00-19.15 Επικούρεια Βιολογική Ηθική φιλοσοφία - Βαγγέλης Πρωτοπαπαδάκης - Είναι Επίκουρος Καθηγητής Εφαρμοσμένης Ηθικής στο Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής, Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής του Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας του Ε.Κ.Π.Α. με πλούσιο συγγραφικό έργο.


19:15-19:30 Επικούρεια διαχείριση του στρες - Γιώργος Χρούσος - Είναι Oμότιμος Kαθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι επίσης Kαθηγητής Παιδιατρικής, Φυσιολογίας και Βιοφυσικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Τζώρτζταουν (ΗΠΑ). Είναι μεταξύ των 250 πλέον καταξιωμένων κλινικών ερευνητών του κόσμου και ονομάστηκε “Δρ Στρες” για τις πρωτοποριακές του ανακαλύψεις των νευροβιολογικών και ενδοκρινολογικών μηχανισμών του στρες.


19.30-19.45 Επίκουρεια Φυσική: Άτομα και Κενό - Τάσος Λιόλιος - Ζει στην Θεσσαλονίκη, είναι Καθηγητής στον Τομέα Πυρηνικής Φυσικής και Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων του Τμήματος Φυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την φυσική σωματιδίων και αστροσωματιδίων και την ανάπτυξη ανιχνευτών σωματιδίων και ακτινοβολίας. Είναι συγγραφέας μιας σειράς εκδόσεων στους παραπάνω τομείς. Είναι μέλος των Φίλων Επικούρειας Φιλοσοφίας "Κήπος Θεσσαλονίκης".


19.45-20.00 Επίκουρος και Πολλοί Κόσμοι στο Σύμπαν - Διονύσης Σιμόπουλος - είναι επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου, πολυβραβευμένος για τη συνεισφορά του στην αστρονομική εκπαίδευση, με σημαντική και πλούσια συγγραφική και δημοσιογραφική δραστηριότητα στον Τύπο, στην τηλεόραση και σε θεάματα πολυμέσων και ως σεναριογράφος σε ενημερωτικές εκπομπές. Διετέλεσε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Αστρονομική Εκπαίδευση.


20.00-20.15 Επίκουρος και Εξερεύνηση Ζωής σε άλλους Πλανήτες - Σταμάτης Κριμιζής - Είναι ακαδημαϊκός, διαστημικός επιστήμονας με διακεκριμένη επαγγελματική σταδιοδρομία ως Καθηγητής Αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς και πρωτοπόρος ερευνητής με συμμετοχή στα σπουδαιότερα διαστημικά προγράμματα της NASA και της ESA. Από το 1963 μέχρι πρόσφατα, σχεδίασε και κατασκεύασε 21 όργανα και επεξεργάστηκε τα δεδομένα τους, ως κύριος ερευνητής ή και συνεργαζόμενος, στις διαστημικές αποστολές της NASA/ESA στον ήλιο, σε όλους τους πλανήτες του ηλιακού συστήματος, αλλά και έξω από αυτό.

20.15-20.30 Συζήτηση

21.30 Συμπόσιο σε ταβέρνα

Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2020


Η ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ

Παρουσίαση: Κάτια Κρέτση

Ενότητα Γ: ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ10.00-10.15 Επικούρεια φιλοσοφία και Διατροφή - Κλέα Νομικού-Τσαντσαρίδη - Είναι Κλινική Διατροφολόγος με MSc στη Νευροψυχολογία, PhD στην Αθλητική Διαιτολογία. Είναι Επιστημονικός Συνεργάτης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας και Διευθύντρια Ψυχικής Υγείας Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων. Είναι μέλος των Φίλων Επικούρειας Φιλοσοφίας "Κήπος Αθηνών".


10.15-10.30 Η επιστήμη ως μέσο και ως αυτοσκοπός - Δημήτρης Άλτας - Είναι Ιατρός Καρδιολόγος και ζει στην Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στο ΑΠΘ (Ιατρική Σχολή). Ιδιωτεύει από το 1992. Ασχολείται με την Αρχαία Ελληνική ιστορία και Φιλοσοφία. Έχει αρθρογραφήσει και έχει δώσει δεκάδες διαλέξεις για την Επικούρεια φιλοσοφία. Είναι μέλος των Φίλων Επικούρειας Φιλοσοφίας "Κήπος Θεσσαλονίκης".


10.30-11.00 Οι πολύτιμες πέτρες της Φιλοσοφίας - Γιάννης Αβραμίδης - Ζει στη Θεσσαλονίκη. Είναι εκδότης, μεταφραστής και συγγραφέας. Ο εκδοτικός οίκος του ΘΥΡΑΘΕΝ έχει μεγάλη προσφορά στην ανάδειξη του πνευματικού πλούτου της ελληνιστικής και της ύστερης αρχαιότητας. Έχει επιμεληθεί και εκδώσει σημαντικά έργα Επικούρειας φιλοσοφίας για πρώτη φορά στην Ελλάδα.11.00-11.30 Διάλειμμα - Επιτοίχιες Ανακοινώσεις- Μουσική διάνθιση με τον Francesco Bertels

Ενότητα Δ: Η ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΣΤΗΝ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΑΔΑ11.30-11.45 Για τον σκοπό της ζωής - Ευάγγελος Μίχος - Ζει στην Θεσσαλονίκη, είναι Ασφαλιστής και μέλος των Φίλων Επικούρειας Φιλοσοφίας "Κήπος Θεσσαλονίκης".


Για τον σκοπό της ζωής - Αντώνης Μπιλίσης - Είναι Δικηγόρος Θεσσαλονίκης Παρ' Αρείω Πάγω. Έχει αρθρογραφήσει και έχει δώσει διαλέξεις για την Επικούρεια φιλοσοφία. Είναι εκ των ιδρυτικών μελών των Φίλων Επικούρειας Φιλοσοφίας "Κήπος Θεσσαλονίκης".


12.00-12.15 Το εγχειρίδιο του επικούρειου σοφού - Αριστοτέλης Κερασοβίτης - Ζει στα Τρίκαλα και είναι ελεύθερος επαγγελματίας. Είναι ιδρυτικό μέλος των Φίλων Επικούρειας Φιλοσοφίας “Κήπος Τρικάλων”, συγγραφέας του βιβλίου ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ Ο ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΟΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ.


12.15-12.30 Επικούρεια Φιλοσοφία και καθημερινή ζωή - Μηνάς Πατσουράκης - Ζει στην Χαλκίδα και έχει ενεργό ρόλο στην αθλητική και πολιτιστική δραστηριότητα της πόλης. Είναι ιδρυτικό μέλος των Φίλων Επικούρειας Φιλοσοφίας "Κήπος Χαλκίδας".


12.30-12.45 Η κληρονομιά μιας φιλοσοφικής παράδοσης από την αρχαιότητα και από την σύγχρονη εποχή - Λεωνίδας Αλεξανδρίδης - Είναι Πολιτικός Μηχανικός και ζει στην Αθήνα. Έχει αρθρογραφήσει, έχει δώσει διαλέξεις και έχει μεταφράσει πολλά κείμενα για την Eπικούρεια φιλοσοφία για πρώτη φορά στην Ελλάδα τα οποία είναι δημοσιευμένα στο διαδίκτυο (www.epicuros.gr). Είναι μέλος των Φίλων Επικούρειας Φιλοσοφίας "Κήπος Αθηνών".


12.45-14.00 Διαχρονική συνεισφορά του Επίκουρου στην φιλοσοφία - Συζήτηση
Συντονιστής: Αντώνης Μπιλίσης
ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ
Δήμος Παλλήνης - www.pallini.gr
Φίλοι Επικούρειας Φιλοσοφίας

“Κήπος Αθηνών” www.epicuros.gr

“Κήπος Θεσσαλονίκης” www.epicuros.net


Φίλοι της Επικούρειας φιλοσοφίας “Κήπος”