Επικούρεια Βιβλιογραφία

Παρουσίαση όλων των εκδόσεων στην ελληνική γλώσσα. Περιλαμβάνει τον τίτλο, τον αριθμό σελίδων, τον μεταφραστή - σχολιαστή - συγγραφέα, τον εκδότη, μικρή παρουσίαση του αντικειμένου και βαθμολογία από τον Τάκη Παναγιωτόπουλο, συνιδρυτή των Φίλων Επικούρειας Φιλοσοφίας ΚΗΠΟΣ ΑΘΗΝΩΝ και ιδρυτή του www.epicuros.gr.

Οι εκδόσεις με χρονολογική σειρά (παλαιότερα - νεότερα)

1.EPICUREA (1887/2010)

Συλλογή όλων των επικούρειων σωζόμενων κειμένων, από έργα αρχαίων συγγραφέων. Η ιστορική πρώτη και καλυτερη μέχρι σήμερα μελέτη ανάδειξης των επικούρειων πηγών στο σύνολό τους.(χωρίς νεοελληνική απόδοση)
Αρ. Σελίδων: 445
Επιμέλεια:HERMAN USENER
ΕΚΔΟΣΕΙΣ : Πρώτη έκδοση LIPSIAE - IN AEDIBUS B.G.TEUBNERI 1887 - Σύγχρονη ανατύπωση CAMBRIDGE 2010

2.Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΗΔΟΝΗΣ ΣΤΟΝ ΕΠΙΚΟΥΡΟ* (1926) δεν κυκλοφορεί
Νέα έκδοση του SCHMIDT έτος 2010, βλέπε παρακάτω

Ενδιαφέρουσα παρουσίαση της επικούρειας φιλοσοφίας. Είναι το πρώτο βιβλίο που κυκλοφόρησε στην Ελλάδα της σύγχρονης εποχής σχετικά με την επικούρεια φιλοσοφία εν έτη 1926(βλ. κατάλογο Εθνικής Βιβλιοθήκης).
Αρ. Σελίδων: 101
Συγγραφέας: SCHMIDT
Mετάφραση : Δ. ΚΩΣΤΕΛΑΝΟΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ : ΓΛΑΡΟΣ (1982), ΓΑΝΙΑΡΗΣ (1926),σε μετάφραση του ΑΝΔΡΕΑΣ Γ. ΔΑΛΕΖΙΟΥ
Ξεκίνημα και αντικειμενικός σκοπός της ανθρώπινης ευτυχίας είναι η ηδονή, δηλαδη η απελευθέρωση της ψυχής και του σώματος από κάθε πόνο. Αυτό ακριβώς είναι το άλφα και το ωμέγα της επικούρειας φιλοσοφίας. Ολόκληρη η διδασκαλία του Έλληνα φιλόσοφου έχει μοναδικό σκοπό, να προσφέρει στον άνθρωπο, με τη μελέτη του φυσικού και ψυχικού κόσμου, τα μέσα για να φτάσει στο υπέρτατο αυτό αγαθό. Ο Επίκουρος υπόσχεται στους μαθητές του πως αν μπορέσουν να κατανοήσουν απόλυτα τις φιλοσοφικές αρχές του θα ζήσουν ανάμεσα στους άλλους ανθρώπους σας Θεοί. Ερρίκος Σμιθ (Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

3.ΕΠΙΚΟΥΡΟΥ: Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΧΑΡΑΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ (1926-2010)

Αρ. Σελίδων:
Συγγραφέας: ΧΑΪΝΡΙΧ ΣΜΙΤ
Mετάφραση : Μάριος Βερέττας
ΕΚΔΟΣΕΙΣ : ΒΕΡΕΤΤΑ - www.verettas.gr
Tούτο το βιβλίο αποτελεί ορόσημο για τους μελετητές της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας και ειδικά της επικούρειας φιλοσοφίας. Κι αυτό επειδή είναι το πρώτο βιβλίο εισαγωγής στην επικούρεια σκέψη που κυκλοφόρησε στα ελληνικά, κατά το 1926. Η συγγραφή του βέβαια υποδεικνύει ότι στη δημοκρατική (ακόμη) Γερμανία του μεσοπολέμου ανθούσε η διδασκαλία της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας, του ιωνικού υλισμού και της επικούρειας φιλοσοφίας, κι εκεί την διδάχθηκαν επιφανείς Έλληνες λόγιοι, όπως ο Ανδρέας Δαλέζιος, ο Χαράλαμπος Θεοδωρίδης και πολλοί άλλοι. Ο Χάινριχ Σμιτ υπήρξε ένας ένας εξαίρετος βιολόγος κι ένας λαμπρός φιλόλογος. Το 1916 έγινε διευθυντής του βιολογικού αρχείου Χέκελ και το 1919 ανέλαβε την έδρα βιολογίας στον πανεπιστήμιο της Ιένας. Διώχθηκε από τους ναζιστές και πέθανε το 1935 αφήνοντας πίσω του ένα τεράστιο συγγραφικό έργο. Άρχισε να γράφει το βιβλίο του για τον Επίκουρο από το 1912 αλλά ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος τον ανάγκασε να το δημοσιεύσει το 1921. Πέντε χρόνια αργότερα ο Ανδρέας Δαλέζιος το μετέφρασε και το εξέδωσε στην Ελλάδα. Η νέα δημοσίευση από τις Εκδόσεις ΒΕΡΕΤΤΑ προσφέρει μια καινούργια μετάφραση εμπλουτισμένη από ένα πλήθος επεξηγηματικών σημειώσεων προκειμένου να επιτρέψει στους μελετητές και φίλους της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας να απολαύσουν σε βάθος το πρωτοπόρο αυτό εγχειρίδιο της φιλοσοφίας της χαράς της ζωής

4.ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ – Η ΑΛΗΘΙΝΗ ΟΨΗ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΚΟΣΜΟΥ*(1954)

Η πρώτη και πληρέστερη έως σήμερα ελληνική μελέτη για την Επικούρεια Φιλοσοφία από τον μεγάλο πανεπιστημιακό καθηγητή Χαράλαμπο Θεοδωρίδη.
Αρ. Σελίδων: 416
Συγγραφέας: Καθηγητής Χ.ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ : ΕΣΤΙΑ (πρώτη έκδοση "ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΗΠΟΥ", 1954)
O XAPAΛAMΠOΣ ΘEOΔΩPIΔHΣ γεννήθηκε το 1883 στην Kαισάρια της Kαππαδοκίας και πέθανε στην Aθήνα το 1958. Φιλόσοφος και καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, φοίτησε στη Mεγάλη του Γένους Σχολή, στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Aθηνών και στα Πανεπιστήμια της Λειψίας και του Mονάχου. Στενός συνεργάτης των πρωτεργατών του «Eκπαιδευτικού Oμίλου», επηρεάστηκε έντονα από το πνεύμα του διαλεκτικού υλισμού. Ήταν από τους πρωτοπόρους στη χρησιμοποίηση δημοτικής σε επιστημονικά συγγράμματα..(από την ιστοσελίδα του εκδότη)

5.ΤΡΕΙΣ ΜΕΓΓΑΛΟΙ ΣΤΟΧΑΣΤΕΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ: ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ - ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ - ΛΟΥΚΡΗΤΙΟΣ* (1954) δεν κυκλοφορεί στην πρώτη έκδοση, βλέπε παρακάτω

Βιβλιογραφικές σημειώσεις, Επιλογή αποσπασμάτων Δημόκριτου-Επίκουρου-Λουκρήτιου (η γνώση, η φυσική, η ψυχολογία, η ηθική)
Αρ. Σελίδων: 148
Συγγραφέας: PAUL NIZAN, εισαγωγή ΓΙΑΝΝΗΣ Κ. ΚΟΡΔΑΤΟΣ
Mετάφραση : ΓΙΑΝΝΗΣ Ν. ΒΙΣΤΑΚΗΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ : ΕΣΠΕΡΟΣ και ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΔΗ

6.ΤΡΕΙΣ ΜΕΓΓΑΛΟΙ ΣΤΟΧΑΣΤΕΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ: ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ - ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ - ΛΟΥΚΡΗΤΙΟΣ* (2011)

Βιβλιογραφικές σημειώσεις, Επιλογή αποσπασμάτων Δημόκριτου-Επίκουρου-Λουκρήτιου (η γνώση, η φυσική, η ψυχολογία, η ηθική).
Αρ. Σελίδων: 164
Συγγραφέας: PAUL NIZAN, εισαγωγή ΓΙΑΝΝΗΣ Κ. ΚΟΡΔΑΤΟΣ
Mετάφραση : Μάριος Βερέττας
ΕΚΔΟΣΕΙΣ : ΒΕΡΕΤΤΑ

7.Ο ΕΠΙΚΟΥΡΙΣΜΟΣ*(1964)

Μελέτη για την επικούρεια φιλοσοφία.Η Ελληνική σκέψη και ο Επίκουρος - η επικούρεια φιλοσοφία, το κανονικόν, η φυσική, η ηδονή - επικούρεια σοφία και σύγχρονος κόσμος.
Αρ. Σελίδων: 131
Συγγραφέας: JEAN BRUN
Mετάφραση : ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ ΠΟΛΕΜΗΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ : Ι.Ν. ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ (1964), ΔΙΑΔΑΛΟΣ- ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ(2008)

8.Διογένους Λαερτίου Βίοι Φιλοσόφων ΒΙΒΛΙΑ Α-Δ(1975) βλέπε παρακάτω για ολόκληρο το έργο με τον ίδιο μεταφραστή σε άλλη έκδοση

Βίοι και γνώμαι των εν φιλοσοφία ευδοκιμησάντων (ΠΡΟΣΟΧΗ δεν εμπεριέχει τον Βίο του Επίκουρου)
Αρ. Σελίδων: 357
Mετάφραση : ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΥΡΓΙΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ : ΠΑΠΥΡΟΣ

9.ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΩ ΤΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΟΥ* (1979) (ΤΟ ΠΙΣΤΕΒΩ ΤΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΟΥ)

Ενδιαφέρουσα μελέτη για την επικούρεια φιλοσοφία, η οποία παραθέτει αρχαία αποσπάσματα και παρουσίαζει απόψεις του Επίκουρου με τον Αριστοτέλη και τον Σωκράτη. Η απόδοση στα σύγχρονα ελληνικά έχει γίνει με την χρήση μιας ιδιαίτερα απλουστευμένης γραμματικής που κάνει εντύπωση στον αναγνώστη.
Αρ. Σελίδων: 184
Συγγραφέας: B. FARRINGTON
Mετάφραση : ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΥ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ : ΚΑΛΒΟΣ (1979)
Ο Επίκουρος επηρέασε τη ζωή και τη σκέψη όχι μόνον των Ελλήνων και Ρωμαίων, παρά κάθε λαού που ήρθε σε επαφή με τον πολιτισμό τους ή έπεσε υπό την κυριαρχία τους. Το κίνημα που διαμόρφωσε ο Επίκουρος διατηρήθηκε οργανωμένο, για επτακόσια χρόνια: χοντρικά από το 300π.χ. ώς το 400μ.χ. Ο καθηγητής Φάρινγκτον τοποθετεί τον αγώνα του Επίκουρου για την ευτυχία του ανθρώπου στα ιστορικά πλαίσια και θεωρεί την πνευματική του προσπάθεια ως νέο στάδιο της ελληνικής επιστημονικής σκέψης, ιδιαίτερα του ατομισμού του Δημόκριτου και της βιολογίας του Αριστοτέλη σε διασταύρωση με την ηθική φιλοσοφία του Σωκράτη. (Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου) ΣΗΜ.:Για την απόδοση στην σύγχρονη ελληνική εφαρμόζονται ιδιαίτεροι κανόνες απλοποίησης στη γραφή.

10.ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΑΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ*(1983)

Η Διδακτορική διατριβή του νεαρού Κάρολου Μαρξ.
Αρ. Σελίδων: 295
Συγγραφέας: ΚΑΡΛ ΜΑΡΞ
Mετάφραση : ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΔΥΛΗΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ : ΓΝΩΣΗ
Κατά τον 19ο αιώνα, η φιλοσοφία του Επίκουρου εντυπωσίασε τον Κάρολο Μαρξ(1818-1883), ο οποίος το 1841(σε ηλικία 23 ετών) έγραψε διατριβή υπό τον τίτλο: «Διαφορά μεταξύ, της φυσικής φιλοσοφίας του Δημοκρίτου και του Επικούρου», την οποία υπέβαλε στην Φιλοσοφική Σχολή τού Πανεπιστημίου της Ιέννας στη Γερμανία και με αυτήν έλαβε τον τίτλο του διδάκτορα. Αργότερα όμως, ο Μαρξ ασπάστηκε τις στωικές ιδέες του Χέγκελ για το "Πνεύμα της (προδιαγεγραμμένης) Ιστορίας". (Από τη Βικιπαίδεια)

11.Ο ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΙ Η ΕΠΟΧΗ ΜΑΣ*(1984)

Ιστορική τοποθέτηση και επιπλέον απόδοση στην σύγχρονη ελληνική των έργων, Διογένη Λαέρτιου Βιβλίο 10ο, Επίκουρου Προσφώνησις, Γνωμικά, Αποσπάσματα Μητρόδωρου- Έρμαχου-Φιλόδημου-Διογένη Οινοανδέα.
Αρ. Σελίδων: 211
Συγγραφέας: Ν. ΨΥΡΟΥΚΗΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ : ΑΙΓΑΙΟΝ – ΚΟΥΚΚΙΔΑ (πρώτη έκδοση, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 1984)

Επίκουρος και επικούρειος, ακόμα και σήμερα, για τους πολλους, αποτελούν συνώνυμα του φιλήδονα, του καλοπεραστή και του τρυφηλού.... Έτσι μας τον δίδασκαν και μας τον παρουσιάζουν και οι δασκαλοί μας στα σχολεία της πατρίδας του, της Ελλάδας(όποτε φυσικά αυτό γινόταν ή γίνεται, γιατί κατά κανόνα το όνομά του δεν ακούγεται ούτε καν στις αίθουσες των ανώτατων εκαπιδευτικών ιδρυμάτων του τόπου μας). Πρόκειται για ανικανότητα κατανόησης της επικούρειας σκέψης και πράξης, ή για σκόπιμη στρέβλωση της πραγματικότητας; Μάλλον και τα δύο μαζί συμβαίνουν. (από τον πρόλογο του συγγραφέα)

12.Η ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ:ΣΤΩΙΚΟΙ, ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΟΙ, ΣΚΕΠΤΙΚΟΙ*(1987)

Αρ. Σελίδων: 442
Συγγραφέας: A.A. LONG
Mετάφραση : ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ, ΜΥΡΤΩ ΔΡΑΓΩΝΑ-ΜΟΝΑΧΟΥ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ : ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ
Ελληνιστικός είναι ο ελληνικός και, αργότερα, ελληνορωμαϊκός πολιτισμός την περίοδο που αρχίζει με το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου (323 π.χ.) και τελειώνει, συμβατικά, με την ήττα του Μάρκου Αντωνίου από τον Οκταβιανό στη ναυμαχία του Ακτίου, το 31 π.χ. Στη διάρκεια των τριών αυτών αιώνων την κεντρική θέση στην φιλοσοφία δεν την κατείχε ο Πλατωνισμός, αλλά ο Στωικισμός, ο Σκεπτικισμός και ο Επικουρισμός, φιλοσοφικά συστήματα που αναπτύχθηκαν όλα μετά τον Αριστοτέλη... (Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

13.ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ(1988)

Κύριαι Δόξαι
Αρ. Σελίδων: 93
Mετάφραση : Π.Ε. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ :ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ

14.ΛΟΥΚΡΗΤΙΟΣ - DE RERUM NATURA, "ΠΕΡΙ ΦΥΣΕΩΣ"* (1990)

Ποιητική εκδοχή του χαμένου ελληνικού έργου Περί Φύσεως του Επίκουρου. Η απόδοση στα σύγχρονα ελληνικά είναι επίσης υπό τη μορφή ποιήματος, όπως αυτή του λατινικού πρωτοτύπου.Το χειρόγραφο του μεταφραστή-ποιητή Κωνσταντίνου Θεοτόκη με ημερομηνία 1909-1911, κυκλοφόρησε ως βιβλίο μετά από μια περιπέτεια περίπου 80 ετών, χάρη στις επίπονες προσπάθειες σπουδαίων ανθρώπων .
Αρ. Σελίδων: 337
Mετάφραση : ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΘΕΟΤΟΚΗΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ : ΝΕΦΕΛΗ

15.ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ - ΗΘΙΚΗ* (1991)

Αρχαία επικούρεια κείμενα με απόδοση στη σύγχρονη ελληνική. Διογενους Λαέρτιου-Επίκουρου βίος, Επιστολή προς Μενοικέα, Κύριαι Δόξαι, Επίκουρου Προσφώνησις - Αποσπάσματα από χαμένα έργα, Αποσπάσματα επιστολών - Αποσπάσματα και μαρτυρίες, Βιβλιογραφία, Σχόλια και Πίνακες(από τα περιεχόμενα)
Αρ. Σελίδων: 370
Mετάφραση, εισαγωγή, σχόλια: ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΩΓΡΑΦΙΔΗΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ : ΕΞΑΝΤΑΣ

16.ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ (1993) - ΕΞΑΝΤΛΗΜΕΝΟ

Επιστολή προς Μενοικέα, επιστολή προς Ηρόδοτο, επιστολή προς Πυθοκλή.
Αρ. Σελίδων: 154
Mετάφραση : ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΡΟΔΑΚΗΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ : ΛΙΒΑΝΗΣ - ΝΕΑ ΣΥΝΟΡΑ
Ο Διογένης ο Λαέρτιος προσπαθεί να εκθέσει τις απόψεις του Επίκουρου, παραθέτοντας τρεις επιστολές του στις οποίες συνοψίζεται όλη η φιλοσοφία του. Η πρώτη επιστολή απευθύνεται στον Ηρόδοτο και αφορά τα «φυσικά», η δεύτερη στον Πυθοκλή και αφορά τα «μετάρσια» (ουράνια φαινόμενα) και η τρίτη στον Μενοικέα και αφορά την ηθική και την ευτυχία.Παραθέτει επίσης τις «κύριες δόξες» του Επίκουρου και ό,τι αξίζει επιλογής, έτσι ώστε να μπορέσουμε να γνωρίσουμε τον άντρα από όλες τις πλευρές και να μπορέσουμε να τον κρίνουμε.(από την ιστοσελίδα του εκδότη)

17.ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ-ΑΠΑΝΤΑ* (1994)

Αρχαία επικούρεια κείμενα με απόδοση στη σύγχρονη ελληνική.Επίκουρου βίος, Διαθήκη, επιστολή προς Μενοικέα, επιστολή προς Ηρόδοτο, επιστολή προς Πυθοκλή, Κύριαι Δόξαι, Επίκουρου Προσφώνησις - Σχόλια.(από τα περιεχόμενα)
Αρ. Σελίδων: 336
Mετάφραση : ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΑΚΤΟΥ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ : ΚΑΚΤΟΣ
Τα σωζόμενα αποσπάσματα ενός από τους πολυγραφότερους συγγραφείς της αρχαιότητας. Οι βασικές διδασκαλίες του (Κύριαι δόξαι) και οι επιστολές που συνοψίζουν τις θεωρίες του στη φυσική και την ηθική. Το 10ο βιβλίο του Διογένη Λαέρτιου.(από την ιστοσελίδα του εκδότη)

18.ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ*(1994, 2006)

Αρχαία κείμενα που αφορούν το ηθικό μέρος της επικούρειας φιλοσοφίας, με απόδοση στη σύγχρονη ελληνική. Επιστολή προς Μενοικέα, Κύριαι Δόξαι, Επίκουρου Προσφώνησις
Αρ. Σελίδων: 110
Mετάφραση : Ν.Μ. ΣΚΟΥΤΕΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ :ΣΤΙΓΜΗ
Το μοναδικό αυθεντικό αγαθό, μας λέει ο Επίκουρος, είναι η απόλαυση, η ηδονή. Ωστόσο για να την εξασφαλίσουμε στον εαυτό μας αδιατάρακτα, πρέπει να στραφούμε σε μορφές απόλαυσης που θα ελέγχονται και δεν θα συνεπάγονται δυσάρεστα επακόλουθα. Ας αποφεύγουμε λοιπόν, ότι θα μπορούσε να μας κάνει να πονέσουμε ή να μας αναστατώσει ψυχικά και ας αρκεστούμε στη ζεστασιά ενός μικρού φιλικού κύκλου, όπου τρώγοντας λίγο τυρί και πινοντας λίγο κρασί θα απολαμβάνουμε την εκλεκτή συναναστροφή: είναι ότι καλύτερο θα είχαμε να κάνουμε για την ευτυχία μας. (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

19.ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ(1995)

Επιστολή προς Μενοικέα. Περί ευτυχίας.
Αρ. Σελίδων: 40
Mετάφραση : ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΒΙΤΣΟΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ : ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ
Όταν έχουμε την ευτυχία έχουμε το παν. Στην επιστολή αυτή ο φιλόσοφος Επίκουρος μιλά, με γλώσσα απλή, άμεση και τρυφερή, στον επιστήθιο φίλο του Μενοικέα για το τι είναι ευτυχία και τι πρέπει να κάνουμε για να την αποκτήσουμε. Το κείμενο συνοψίζει όλη την επικούρεια φιλοσοφία που ήρθε να ανατρέψει τις μέχρι τότε απόψεις για τη ζωή, το θάνατο, την αγάπη και την ευτυχία. Αποτελεί μάλιστα ένα από τα δύο αναμφισβήτητα γνήσια κείμενα του Επίκουρου.

20.ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ - ΠΕΡΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ(1995)

Αρ. Σελίδων: 162
Mετάφραση : Ευστάθιος Μανιάτης
ΕΚΔΟΣΕΙΣ : Ελεύθερη Σκέψις

21.ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ(1996)

Αρ. Σελίδων: 501
Συγγραφέας: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΤΑΜΙΑΝΟΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ : ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ
Απο τον Αντιφώντα και τον Επίκουρο -στην εύφορη σχολή και την ευφορική διδασκαλία του οποίου παραπέμπει ευθέως ο τίτλος του βιβλίου- ως τις μέρες μας. Ενιδαμέσως, ιστορικές αναδιφήσεις και αναφορές στη διαδικαστική πορεία του δυτικού πολιτισμού. Η έμφαση ωστόσο παραμένει στις μέρες μας. Στο πρώτο κιόλας μέρος φροντίζουμε να περιφράξουμε το χώρο μας. Η απολαυστική ζωή δεν μπορεί να είναι ξέφραγο αμπέλι και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ισχύσει το "μπάτε, σκύλοι, αλέστε κι αλεστικά μη δώστε". Στο δεύτερο μέρος μιλάμε για τα πράγματα και θάματα που συμβαίνουν γύρω μας στους κατεξοχήν δημοκρατικούς καιρούς μας. Μας ενδιαφέρει κυρίως εδώ να δείξουμε ότι, πέρα από τις οποιεσδήποτε δυσκολίες ή και τα "παρατράγουδα" που συνόδευσαν το εγχείρημα, στον αιώνα μας άρχισε επιτέλους να γίνεται, προς όφελος βέβαια των "πολλών", η επιβεβλημένη ανακατανομή της απολαυστικής εμπειρίας και του δικαιώματος στη γνώση. Ναι, αξιωθήκαμε τελικά να χαιρόμαστε, πρωτίστως, την ιδιωτική μας ζωή, μπορεί όμως αυτό να γίνει χωρίς να συνεννοούμαστε και να συνάπτουμε προνοητικά συμβατικές σχέσεις με τους άλλους; Στο ερώτημα απαντούν τα κείμενα του τρίτου μέρους, στο οποίο η ηθική εξισώνεται με την καλότροπη συμπεριφορά. Ενας ή πολλοί; Μαζί ή χώρια; Με ή χωρίς κεντρικό έλεγχο; Τα διλήμματα ίσως λύνονται αν εμπιστευθούμε τη συνεξελικτική διαδικασία που καταργεί τα παιχνίδια μηδενικού αθροίσματος. Στον κήπο λοιπόν! Εναν κήπο απλό, με σάλβια και άλλα μυριστικά, στο κέντρο της πόλης, στο κέντρο της ζωής, που προετοιμάζει και ασκεί το πνεύμα στην ευτυχία των καθημερινών πραγμάτων, στη μαγεία των χειροπιαστών συγκινήσεων, χωρίς τύψεις και παλαιοηθικολογικές αναστολές. Παρά το πολυσύχναστο του χώρου παρακαλούμε φυλάξτε μια μικρή θέση και για μας! ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ

22.ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ (1997)

Επιστολή προς Μενοικέα, επιστολή προς Ηρόδοτο, επιστολή προς Πυθοκλή.
Αρ. Σελίδων: 94
Mετάφραση : M. POHLENZ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ :ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ

23.ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ - ΗΘΙΚΑ 28 - ΟΤΙ ΟΥΔΕ ΗΔΕΩΣ ΖΗΝ ΕΣΤΙΝ ΚΑΤ΄ΕΠΙΚΟΥΡΟΝ κ.α.*(1997)

Αρχαία κείμενα με απόδοση στη σύγχρονη ελληνική με θέμα την πολεμική εναντίον της επικούρειας φιλοσοφίας μέσω των οποίων σώζονται επικούρειες θέσεις.
Αρ. Σελίδων: 326
Mετάφραση : ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΑΚΤΟΥ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ : ΚΑΚΤΟΣ
Πολεμική εναντίον της επικούρειας φιλοσοφίας και της ηδονιστικής της διάστασης, σχετικά με την αδυναμία της να εξασφαλίσει την ευχάριστη ζωή σε όσους ασπάζονται τα δόγματά της. (από την ιστοσελίδα του εκδότη)

24.ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ - ΗΘΙΚΑ 29 - ΠΡΟΣ ΚΩΛΩΤΗΝ, ΕΙ ΚΑΛΩΣ ΕΙΡΗΤΑΙ ΤΟ ΛΑΘΕ ΒΙΩΣΑΣ*(1997)

Αρχαία κείμενα με απόδοση στη σύγχρονη ελληνική με θέμα την πολεμική εναντίον της επικούρειας φιλοσοφίας μέσω των οποίων σώζονται επικούρειες θέσεις.
Αρ. Σελίδων: 302
Mετάφραση : ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΑΚΤΟΥ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ : ΚΑΚΤΟΣ
Επίθεση εναντίον του επικούρειου φιλοσόφου Κωλώτη, για την επικριτική και χλευαστική στάση του απέναντι σε όλους τους σπουδαίους φιλοσόφους που προηγήθηκαν και τα συστήματά τους. Ει καλώς είρηται το λάθε βιώσας Ο Πλούταρχος επικρίνει το επικούρειο παράγγελμα «ζήσε απαρατήρητος», προσπαθώντας ταυτόχρονα να δείξει πως ούτε ο ίδιος ο Επίκουρος το εφάρμοσε στη ζωή του. (από την ιστοσελίδα του εκδότη)

25.ΜΑΡΙΟΣ Ο ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΟΣ (1997)- ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΙΚΗ ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ*

Αρ. Σελίδων: 506
Συγγραφέας: WALTER PATER
Mετάφραση : ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΡΣΟΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ : ΠΑΤΑΚΗ-ΝΑΥΤΙΛΟΣ, ΑΝΑΓΝΩΣΜΑΤΑ
Ο Μάριος ο επικούρειος θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί μυθιστορηματική βιογραφία. Ιστορεί το βίο ενός προσώπου το οποίο, δίχως να είναι κατ ανάγκην ιστορικά υπαρκτό, τοποθετείται με φιλολογική ακρίβεια στη Ρώμη του 2ου μ.Χ. αιώνα. Η αφήγηση επικεντρώνεται στα αιθήματα και στις ιδέες του Μάριου ακολουθώντας την ενηλικίωση και εξέλιξή του σε χώρους και καταστάσεις όπου βρίσκουν το έδαφός τους τάσεις στοχασμού και ευαισθησίας, όπως εκείνες της επικούρειας και στωικής φιλοσοφίας αλλά και του αναφαινόμενου Χριστιανισμού. Η πνευματική πορεία του ήρωα στο πλαίσιο αυτό συνιστά το κύριο στοιχείο πλοκής του μυθιστορήματος -πλοκής στην οποία ο αφηγητής συνυφαίνει φιλοσοφικά και λογοτεχνικά κείμενα ποικίλων παραδόσεων της ελληνικής και λατινικής γλώσσας αλλά και των νεώτερων χρόνων. Εδώ βρίσκεται και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του εγχειρήματος: πώς ο συγκερασμός γεγονότων, κειμένων και γλωσσών σχηματίζει τη μορφή ενός οικείου μας ανθρώπινου προσώπου.(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

26.ΔΙΟΓΕΝΗΣ ΟΙΝΟΑΝΔΕΑΣ – ΟΙ ΠΟΛΥΤΙΜΕΣ ΠΕΤΡΕΣ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ.*(1998) επανέκδοση (2003)

Η αποτύπωση της μεγάλης φιλοσοφικής επιγραφής του επικούρειου Διογένη από τα Οινόανδα με απόδοση στην σύγχρονη ελληνική.
Αρ. Σελίδων: 220
Πρόλογος : Χ. Θεοδωρίδης
Mετάφραση : ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ : ΘΥΡΑΘΕΝ
"Τίποτε παρόμοιο δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο και κατά πάσα πιθανότητα τίποτε παρόμοιο δεν πρόκειται ποτέ να ανακαλυφθεί." G.W. Chilton
Ένα ακόμα «βιβλίο» από την αρχαιότητα έχει σωθεί, και εκδίδεται για πρώτη φορά. Ο συγγραφέας του παράξενου αυτού έργου είχε την ιδέα να μη το γράψει σε πάπυρο ή περγαμηνή αλλά πάνω σε κάτι πολύ πιο ανθεκτικό. Κι έτσι η ελληνική πόλη Οινόανδα απέκτησε μια παγκόσμια αποκλειστικότητα: στο κέντρο της υπήρχε ένα υπερφυσικό βιβλίο, συνολικής επιφάνειας 100 τ.μ., με όλες τις σελίδες του ανοιχτές για τον καθένα που θα είχε τη διάθεση να το διαβάσει.Πρόκειται για την μεγαλυτερη επιγραφη στον κόσμο. Συγγραφέας, ο μαχητικός προπαγανδιστής της επικούρειας φιλοσοφίας, Διογένης ο Οινοανδέας που, όπως γράφει ο ίδιος, έκανε μια χειρονομία αγάπης όχι μόνο προς τους συμπολίτες του αλλά και προς τις μέλλουσες γενιές..(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

27.Ο ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΘΕΟΙ ΤΟΥ* (1999)

Μελέτη που αποκαθιστά την θέση "περί Θεών" του Επίκουρου.
Αρ. Σελίδων: 156
Συγγραφέας: A.J. FESTUGIERE
Mετάφραση : ΡΟΖΙΝΑ ΜΠΕΡΚΝΕΡ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ : ΘΥΡΑΘΕΝ
Ποιά θα μπορούσε να είναι η θρησκευτικότητα ενός φιλοσόφου που κατηγορήθηκε από τους πάντες ως υλιστής "άθεος" και "ηδονιστής"; Η θέση του Επίκουρου, "ο Θεός δεν έχει προβλήματα ούτε σε άλλους προκαλεί, κι έτσι ούτε οργίζεται με κανέναν ούτε χαρίζεται σε κανέναν, όλα αυτά είναι γνωρίσματα αδύναμου όντος", συνιστά αθεΐα; Αποτελεί αντίφαση το να πιστεύει κανείς στην ύπαρξη του Θεού και συγχρόνως να τον αποκλειει από τις ανθρώπινες υποθέσεις; Το βιβλίο φωτίζει πολλές πλευρές της Ελληνικής ιστορίας και θρησκείας και εξετάζει νηφάλια τις θέσεις της επικούρειας φιλοσοφίας απέναντι στο θρησκευτικό φαινόμενο.(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

28.ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ - Κείμενα ~ Πηγές της Επικούρειας Φιλοσοφίας και Τέχνης του Ζην*(2000)

Θεματική ταξινόμηση των αρχαίων πηγών με απόδοση στην σύγχρονη ελληνική. ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ, ΛΟΥΚΡΗΤΙΟΣ, ΕΡΜΑΡΧΟΣ, ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ, ΔΙΟΓΕΝΗΣ ΟΙΝΟΑΝΔΕΑΣ, ΔΙΟΓΕΝΗΣ ΛΑΕΡΤΙΟΣ, ΜΗΤΡΟΔΩΡΟΣ, κ.α.
Αρ. Σελίδων: 318
Εισαγωγή:D.S. Hutchinson
Mετάφραση : ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ, μετάφραση λατινικών ΠΕΤΡΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ : ΘΥΡΑΘΕΝ
Ο Επίκουρος ανέπτυξε ένα φιλοσοφικό σύστημα και καθιέρωσε έναν τρόπο ζωής που αξίζουν το σεβασμό και την κατανόηση, ίσως ακόμα και την αφοσίωσή μας. Στη Μεσόγειο της αρχαιότητας, αυτός ο τρόπος ζωής προσέλκυσε εκατοντάδες χιλιάδες οπαδούς σε κοινότητες που βάσταξαν πάνω από 600 χρόνια. Όμως, από την αρχή ακόμα της διδασκαλίας του, το μήνυμά του συνάντησε αντιδράσεις και διαστρεβλώθηκε πρώτα από τους ακαδημαϊκούς φιλοσόφους και την πολιτική εξουσία και στη συνέχεια από τους χριστιανούς.Ακόμα και στις μέρες μας, οι επικριτές του επικουρισμού εξακολουθούν να τον παραποιούν, εμφανίζοντάς τον ως μια φυγόπονη πνευματικά, ρηχή, ηδονοθηρική, ανήθικη ή άθεη παρωδία της αληθινής φιλοσοφίας. Στις μέρες μας, ο επικουρισμός έφτασε να σημαίνει το αντίθετό του: ένας εξεζητημένος ζήλος για σπάνια και ακριβά εδέσματα και ποτά. Παρακαλώ, βρείτε το κουράγιο να αγνοήσετε μια προκατάληψη δύο χιλιάδων ετών, και αποτιμήστε τη φιλοσοφία αυτή κρίνοντας την από τα αξιόλογα χαρίσματά της. Το βιβλίο αυτό σας παρέχει τις μαρτυρίες που χρειάζεστε.-D.S. Hutchinson (Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

29.ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ (2000)

Κύριαι δόξαι, Επικούρου προσφώνησις, Επιστολή προς Μενοικέα, Διογένης Λαέρτιος - Βίος Επικούρου.
Αρ. Σελίδων: 95
Mετάφραση : ΝΙΚΟΣ ΜΟΥΛΑΚΑΚΗΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ : ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

30.Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ*(2001)

ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ - ΚΥΝΙΚΟΙ - ΣΤΩΙΚΟΙ - ΜΑΡΚΟΣ ΑΥΡΗΛΙΟΣ - ΕΠΙΚΤΗΤΟΣ - ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ κλπ
Αρ. Σελίδων: 418
Συγγραφέας: SIR RICHARD LIVINGSTONE
Mετάφραση : ΧΡΥΣΑ ΤΣΑΛΙΚΙΔΟΥ
Mετάφραση αρχαίων κειμένων: ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ
Φιλολογική επιμέλεια: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΟΥΚΗ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ : ΘΥΡΑΘΕΝ
Με την Αποστολή της Ελλάδας, ο ελληνιστής Λίβινγκστον, πρύτανης του Πανεπιστημίου του Μπέλφαστ όταν εξέδωσε αυτό το έργο, φώτισε μια μεγάλη ιστορική περίοδο: τους ανθρώπους της, τις ιδέες και τα οράματά τους, τις επιλογές και τα ενδιαφέροντά τους, τα έργα που μας άφησαν, την καθημερινή τους ζωή. Στόχος του είναι να αποκαταστήσει την αληθινή εικόνα του ελληνορωμαϊκού κόσμου στα μάτια του σύγχρονου αναγνώστη, μακριά από προκαταλήψεις, ιδεοληψίες και ιστορικές αγκυλώσεις. Με χαρακτηριστική σεμνότητα και χαμηλούς τόνους, ο Λίβινγκστον έχει επιφυλάξει για τον εαυτό του το ρόλο του διακριτικού οικοδεσπότη: δίνει τον πρώτο λόγο στους ίδιους τους αρχαίους συγγραφείς που εξέφρασαν το πνεύμα της εποχής τους, ενώ ο ίδιος αυτοπεριορίζεται σε ολιγόλογα σχόλια, αφήνοντας έτσι ευρύτατα περιθώρια στον αναγνώστη, να διαμορφώσει ανεπηρέαστος δικές του απόψεις. Το μεράκι και η λογιοσύνη του LIVINGSTONE δημιούργησαν αυτή τη μοναδική στο είδος της ανθολογία, μέσα από την οποία αναδύεται ένας κόσμος τόσο μακρινός κι όμως τόσο όμοιος με τον δικό μας. (Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

31.Ο ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ* (2002)

Μελέτη που παρουσιάζει την ισχύ της επικούρειας φιλοσοφίας στην σύγχρονη εποχή.
Αρ. Σελίδων: 221
Συγγραφέας: E. ANDERSON
Mετάφραση : ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ : ΘΥΡΑΘΕΝ
Η ουσία του εγχειρήματός μου δεν είναι διαφορετική από εκείνη του Λουκρήτιου, που χρησιμοποίησε τους λατινικούς στίχους του για να καταστήσει τις περίεργες εκείνες και βαθιές συλλήψεις του ελληνικού πνεύματος κατανοητές και χρήσιμες σε πάμπολλους συμπατριώτες του. Σκοπός των δοκιμίων αυτών είναι η μεταλαμπάδευση του πνεύματος του Επίκουρου στον 21ο αιώνα.Οι αποκαλύψεις του Επίκουρου στάθηκαν ένα ιδεολογικό ανάχωμα ενάντια στις πολυάριθμες και ανησυχητικές αντιλήψεις που προπαγάνδιζαν από κοινού κάθε λογής ηθικολόγοι, θεολόγοι, «προφήτες», αστρολόγοι και άλλοι αγύρτες, που αντλούσαν οφέλη από την εκμετάλλευση της άγνοιας και του φόβου. Ενάντια σ όλους αυτούς εκστράτευσαν σαν πύρινη θύελλα οι Επικούρειοι στον Μεσογειακό κόσμο, μοιράζοντας σοφία και παρηγοριά, οργανωμένοι σε φιλοσοφικές σχολές -μια παράδοση που είχε αρχίσει με τον Επίκουρο και συνεχίστηκε αδιάλειπτα επί έξι αιώνες. Μόνο με την έλευση του Μεσαίωνα το κίνημα του επικουρισμού οδηγήθηκε τελικά στο περιθώριο και έπαψε να υπάρχει.Αλλά η κληρονομιά του Επίκουρου δεν έμελλε να αφανιστεί για πάντα...ERIC ANDERSON (Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

32.ΣΤΩΙΚΟΙ, ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΟΙ, ΣΚΕΠΤΙΚΟΙ* (2002)

Αρ. Σελίδων: 245
Συγγραφέας: R.W. SHARPLES
Mετάφραση : ΜΑΡΙΝΑ ΛΥΠΟΥΡΛΗ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ : ΘΥΡΑΘΕΝ
Τα τελευταία χρόνια, οι ελληνιστικές φιλοσοφίες, για πρώτη φορά μετά από 17 αιώνες, έπαψαν πλέον να αποτελούν αποκλειστικά ακαδημαϊκή ενασχόληση και αρχίζουν να ξανακερδίζουν έδαφος, διεκδικώντας το ρόλο που κατείχαν άλλοτε, στην εποχή της ελεύθερης άνθισής τους: εκείνου της ζωντανής δύναμης που συμφιλιώνει τη φιλοσοφία με την καθημερινή ζωή και καθοδηγεί τους ανθρώπους στην αναζήτηση της αρετής και της προσωπικής ευτυχίας. Σημαντική προϋπόθεση για την εξέλιξη αυτή, υπήρξε το σοβαρό επιστημονικό έργο που έχει παραχθεί τις δύο τελευταίες δεκαετίες του 20ού αιώνα από έναν εντυπωσιακό αριθμό Ευρωπαίων και Αμερικανών ελληνιστών και φιλοσόφων, μέσα από το οποίο αποκαθίσταται το κύρος των ελληνιστικών φιλοσοφιών και αναγνωρίζεται η διαχρονική αξία τους, ύστερα από αιώνες άγνοιας, παραποίησης -ακόμα και διασυρμού τους. (Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

33.Ο ΜΑΡΞ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ ΤΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΟΥ*(2003)

Φιλοσοφικό δοκίμιο κριτικής προσέγγισης της διδακτορικής διατριβής του Καρλ Μαρξ
Αρ. Σελίδων: 168
Συγγραφέας: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Α.ΧΡΥΣΗΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ : ΓΚΟΒΟΣΤΗΣ
Σε αυτό το φιλοσοφικό δοκίμιο, μέσα από μια κριτική προσέγγιση της διδακτορικής διατριβής του Καρλ Μαρξ για τη Διαφορά της δημοκρίτειας και επικούρειας φυσικής φιλοσοφίας, αναδεικνύεται μια για αρκετούς άγνωστη και για άλλους υποτιμημένη πτυχή της μαρξικής θεωρίας για την επανάσταση και την ελευθερία. Αντιμετωπίζοντας το νεανικό μαρξικό κείμενο ως κείμενο καμπής, μάχης και αυτοσυνειδησίας, αλλά και ως πεδίο συνάντησης ρομαντικών και διαφωτιστικών μοτίβων, ο συγγραφέας επιδιώκει να μας φέρει κοντά σε έναν Μαρξ στοχαστή της εξέγερσης και του αυτοσχεδιασμού, για τον οποίο η ελευθερία δεν είναι το μελλοντικό βασίλειο που εγγυάται δήθεν ένας βαθύτερος νόμος της Ιστορίας, αλλά το μεσοδιάστημα ανάμεσα στη δουλεία του χθες και ενδεχομένως σε εκείνη του αύριο.(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

34.ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ - ΤΑ ΕΠΙΓΡΑΜΜΑΤΑ - Τα έργα του Φιλόδημου στους παπύρους του Herculaneum.*(2004)

Τα επιγράμματα του Φιλόδημου με απόδοση στην σύγχρονη ελληνική και με παρουσίαση των παπύρων του Herculaneum που βρέθηκαν μέσα στο ηφαιστειακό υλικό του Βεζούβιου.
Αρ. Σελίδων: 219
Mετάφραση : ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΩΛΗΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ : ΘΥΡΑΘΕΝ
Είναι αντιφατικό το να γράφει ερωτικά ποιήματα ένας δάσκαλος μιας φιλοσοφίας η οποία απορρίπτει τα ερωτικά πάθη και "περιφρονεί" την ποίηση; Να υπηρετεί, έστω, όχι την γλυκανάλατη ή "λυρική", μα μία πιο πεζή ή ωμή εκδοχή της; Ίσως όχι· αρκεί να μην ξεχνά κανείς πως η ποίηση απλώς εκφράζει τη ζωή - όχι την αλήθεια για τη ζωή. Ο Φιλόδημος, χαρακτηριστική περίπτωση κοσμοπολίτη λόγιου του 1ου αι. π.Χ. πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στο Herculaneum, κοντά στην Πομπηία, όπου δίδασκε Επικούρεια Φιλοσοφία. Τα έργα του, επί αιώνες θαμμένα μετά την έκρηξη του Βεζούβιου, εξακολουθούν ακόμη και σήμερα να έρχονται στο φως.(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

35.ΛΑΘΕ ΒΙΩΣΑΣ - Η επικούρεια τέχνη του ευ ζην*(2004)

Μελέτη για την επικούρεια τέχνη της ευδαιμονίας και την εφαρμογή της στην πράξη. Το βιβλίο εμπεριέχει σε απόδοση στην σύγχρονη ελληνική τα εξής έργα του Επίκουρου: "Επιστολή προς Μενοικέα, Κύριαι δόξαι, Επικούρου προσφώνησις".
Αρ. Σελίδων: 170
Συγγραφέας: ΧΑΡΗΣ ΛΥΤΑΣ
Mετάφραση : ΝΙΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΧΑΡΗΣ ΛΥΤΑΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ : ΚΕΔΡΟΣ
Τι φέρνει την ευτυχία; Παραπλανητικό ερώτημα, θα έλεγε ο Επίκουρος, γι αυτό και αιώνια βασανιστικό. Αφού σημασία δεν έχει τι φέρνει την ευτυχία, αλλά τι είναι ευτυχία. Αυτό δε χρειάζεται και πολλή ανάλυση. Η ευτυχία δεν μπορεί να είναι τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο από τη σταθερά καλή διάθεση, αυτήν που βιώνεις μόνιμα και όχι παροδικά. Γιατί το μεγάλο πρόβλημα είναι η διάρκεια -το θέμα είναι να διατηρείς τη διάθεσή σου ακμαία κάθε μέρα. Και ο Επίκουρος, επίκαιρος όσο ποτέ, φωνάζει με όλη τη δύναμη του πνεύματός του ότι είναι στο χέρι του κάθε ανθρώπου η εξασφάλιση αυτής της διάρκειας, που σημαίνει καθημερινότητα με ψυχική γαλήνη.Γιατί ο φωτισμένος από την επικούρεια διδασκαλία παύει να ζει με τους εφιάλτες που ταράζουν τους κοινούς ανθρώπους.(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

36.ΛΟΥΚΡΗΤΙΟΣ - DE RERUM NATURA, "ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΥΣΗ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ"* (2005)

Απόδοση στα σύγχρονα ελληνικά υπό τη μορφή πεζού λόγου. Το μνημειώδες έπος του Λουκρήτιου «Για την Φύση των Πραγμάτων», συγκαταλέγεται στα αριστουργήματα της ρωμαϊκής λογοτεχνιας. Είναι προάγγελος και μοναδικός αρχαίος πρόγονος της σύγχρονης επιστήμης και είναι η ποιητική εκδοχή του χαμένου ελληνικού έργου Περί Φύσεως του Επίκουρου.
Αρ. Σελίδων: 527
Εισαγωγή:Martin Ferguson Smith
Φιλολογική επιμέλεια:Βασίλης Φυντίκογλου
Σημειώσεις-σχόλια:Γιάννης Αβραμίδης
Mετάφραση : ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ, ΡΟΥΛΑ ΧΑΜΕΤΗ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ : ΘΥΡΑΘΕΝ

36b.ΛΟΥΚΡΗΤΙΟΣ - DE RERUM NATURA, "ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΥΣΗ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ"* (2013)

Το παραπάνω έργο σε εκδοση δίχως τους λατινικούς στίχους
Αρ. Σελίδων: 332
Εισαγωγή:Martin Ferguson Smith
Φιλολογική επιμέλεια:Βασίλης Φυντίκογλου
Σημειώσεις-σχόλια:Γιάννης Αβραμίδης
Mετάφραση : ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ, ΡΟΥΛΑ ΧΑΜΕΤΗ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ : ΘΥΡΑΘΕΝ

37.Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΟΥ - ΑΤΟΜΑ, ΗΔΟΝΗ, ΑΡΕΤΗ* (2005)

Παρουσίαση της επικούρειας φιλοσοφίας και σύνδεσή της με την σύγχρονη εποχή.
Αρ. Σελίδων: 221
Συγγραφέας: KOEN
Mετάφραση : ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ : ΘΥΡΑΘΕΝ
«Ο καθηγητής Κοέν έχει γράψει ένα βιβλίο τεκμηριωμένο από κάθε άποψη και εξαιρετικά πρωτότυπο, ένα βιβλίο το οποίο εύστοχα συνδυάζει την πιστή απόδοση της διδασκαλίας του Επίκουρου με τα σημερινά μας ενδιαφέροντα. Ένα έργο διαυγές και γοητευτικό.» Κορνήλιος Καστοριάδης «Στο εξαιρετικά ενδιαφέρον έργο του Α. Κοέν, ο Επίκουρος δεν είναι ένα νεκρό σώμα προσεκτικά προετοιμασμένο για μάθημα ανατομίας, αλλά ολοζώντανος και επίκαιρος.Όσοι αναζητούν ένα βοήθημα-σύντροφο, και όχι μια ακαδημαϊκή μούμια, θα απολαύσουν την ανάγνωσή του.» Άγκνες Χέλλερ, καθηγήτρια φιλοσοφίας (Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

38.Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΜΟΥ Ο ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ (2005)- ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

Αρ. Σελίδων: 186
Συγγραφέας: MAX RADIN
Mετάφραση : ΧΡΥΣΑ ΤΣΑΛΙΚΙΔΟΥ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ : ΘΥΡΑΘΕΝ
Η δημοκρατία αυτοκτονεί. Μέσα από τη διαμάχη των πρωταγωνιστών της, το κλίμα διαφθοράς και τρόμου, τις δολοφονίες και λεηλασίες, ανατέλλει το άστρο του νεαρού Αύγουστου, του πρώτου αυτοκράτορα της Δύσης.Ο γέρος Επίκουρος φιλόσοφος, τραπεζίτης και εκδότης βιβλίων Τίτος Αττικός, ξέροντας ότι σε λίγες μέρες θα πεθάνει, αναπολεί με ηρεμία τα συγκλονιστικά εκείνα γεγονότα που καθόρισαν το μέλλον του δυτικού κόσμου. Θυμάται τους φίλους του που βρήκαν τον θάνατο, κρίνει πρόσωπα, ιδέες, συμπεριφορές.Μα πάνω απ όλα, κρίνει τη στάση που κράτησε ο ίδιος.Ήταν δημοκράτης στα νιάτα του. Τώρα προσπαθεί να καταλάβει τα γυρίσματα της ιστορίας, τις μεταστροφές συνειδήσεων, τον τρόπο που σκέφτονται οι άλλοι.Και κυρίως, το αν ο ίδιος στάθηκε συνεπής με την Επικούρεια Φιλοσοφία που ενστερνίστηκε νέος, όταν σπούδαζε στον Κήπο της Αθήνας.(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

39.ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΟΙ* (2006)

Εισαγωγή στην Επικούρεια Φιλοσοφία. Το βιβλίο μας εισάγει στον κόσμο του Επίκουρου.
Αρ. Σελίδων: 53
Συγγραφέας : ΜΑΡΙΟΣ ΒΕΡΕΤΤΑΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ : ΒΕΡΕΤΤΑ
Εμείς οι Επικούρειοι επιδιώκουμε διαρκώς την Ηδονή, δηλαδή τη χαρά της ζωής και δεν φοβόμαστε τίποτα και κανέναν. Εφαρμόζουμε καθημερινά την επικούρεια Τετραφάρμακο, που λέει τα εξής: ΑΦΟΒΟΝ Ο ΘΕΟΣ ΑΝΥΠΟΠΤΟΝ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΚΑΙ Τ ΑΓΑΘΟΝ ΜΕΝ ΕΥΚΤΗΤΟΝ ΤΟ ΔΕ ΔΕΙΝΟΝ ΕΥΕΚΚΑΡΤΕΡΗΤΟΝ που πάει να πει: Δεν μας φοβίζει ο Θεός Δεν μας ανησυχεί ο Θάνατος Εύκολα αποκτιέται το Καλό Αλλά και το Κακό εύκολα υποφέρεται.Με άλλα λόγια ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΟΙ είμαστε οι άφοβοι ηδονιστές που δεν υποτασσόμαστε σε καμία "αρχή" και καμία "ιδέα" και δεν θυσιάζουμε για κανέναν την μοναδική και ανεπανάληπτή μας ύπαρξη. Είμαστε όμως ικανοί να πολεμήσουμε για την Ελευθερία και να προσφέρουμε αμέριστη βοήθεια στους ειλικρινείς φίλους μας.(από την ιστοσελίδα του εκδότη)

40.ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ (2008)

Διογένης Λαέρτιος - Βίος Επικούρου.
Αρ. Σελίδων: 160
Mετάφραση : ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΣΑΚΝΑΚΗΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ : ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
"Απ όσα η σοφία παρέχει στην μακαριότητα ολόκληρου του βίου, η απόκτηση φίλων είναι τα κατά πολύ μεγαλύτερο". "Το φυσικό δίκαιο είναι συμβόλαιο για το συμφέρον, ώστε να μην βλάπτει ο ένας τον άλλον, ούτε να βλάπτεται". "Εάν αντιμάχεσαι όλες τις αισθήσεις, δεν θα έχεις στην διάθεσή σου ούτε εκείνες, μέσω των οποίων θα κάνεις την αναγωγή για να κρίνεις αυτές που υποστηρίζεις ότι είναι ψευδείς". "Ο δίκαιος είναι εντελώς αδιατάρακτος, ενώ ο άδικος είναι γεμάτος από την περισσότερη ταραχή".... [...] Η νεοελληνική μετάφραση του παρόντος βιβλίου στηρίζεται στο πρωτότυπο αρχαιοελληνικό κείμενο των ακόλουθων εκδόσεων: Cobet C. G. , Diogenis Laertii vitae philosophorum, Paris, 1850, και Long H. S., Diogenis Laertii vitae philosophorum, O. C. T., Oxford, 1964. Σκοπός της είναι - στο μέτρο του ευλόγως δυνατού - να διατηρήσει την βασική φιλοσοφική ορολογία, να διασώσει την νοηματική δομή και να διαφυλάξει την επικοινωνιακή ποιότητα του πρωτότυπου έργου, χωρίς να προδίδει τις ανεξάντλητες συντακτικές και εκφραστικές δυνατότητες της νέας ελληνικής γλώσσας. Η μετάφραση συνοδεύεται από περίπου εκατόν είκοσι διευκρινιστικά σχόλια, τα οποία φιλοδοξούν να την καταστήσουν σαφέστερη και διαυγέστερη. Η τελική κρίση επαφίεται στις αναγνώστριες και στους αναγνώστες του βιβλίου, των οποίων οι καλόπροαίρετες παρατηρήσεις θα είναι πάντοτε ευπρόσδεκτες. Αθανάσιος Τσακνάκης

41.ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΩΝ ΔΟΞΑΙ - Πρώτη έκδοση 2008 ΕΞΑΝΤΛΗΜΕΝΟ (ΝΕΑ Έκδοση επαυξημένη 2015 βλ. παρακάτω)

Παρουσίαση της επικούρειας φιλοσοφίας και θεματική ταξινόμηση με απόδοση στη σύγχρονη ελληνική αρχαίων Επικούρειων Δοξών.
ΕΠΙΚΟΥΡΟΥ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ, Ο βίος του Επίκουρου, η ελληνιστικη φιλοσοφία, η επικούρεια φιλοσοφία,ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΩΝ ΔΟΞΑΙ.
Αρ. Σελίδων: 74
Mετάφραση : ΧΡ. ΓΙΑΠΙΤΖΑΚΗΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ : ΒΕΡΕΤΤΑ
“...Στόχος μου ήταν να μεταφέρω τα λόγια του Επίκουρου και των μαθητών του στο σημερινό άνθρωπο που συλλογάται ελεύθερα, στον επιστήμονα, στο μορφωμένο αλλά και τον απλό άνθρωπο που δεν αρκείται στη μιζέρια της καθημερινότητας και θέλει να ξεφύγει από το κοπάδι, για να καταφύγει σε μια πνευματική όαση ευδαιμονίας. Αυτός είναι και ο λόγος που αντιδιαστέλλω με τη γραφή στο βιβλίο αυτό τη ζωή της αφροσύνης και της κενολογίας με τη Ζωή της φρόνησης και της Επικούρειας φιλοσοφίας. Ο πυρήνας του εγχειρήματος βέβαια είναι οι γεμάτες σοφία γνώμες (Δόξαι) του Επίκουρου και των μαθητών του. Ελπίζω οι φράσεις αυτές να μιλήσουν στο νου και στην καρδιά κάθε αναγνώστη και αναγνώστριας, όπως μίλησαν και σε μένα, προτρέποντάς με να τις μεταγράψω στο μικρό αυτό βιβλίο...”ΧΡ. ΓΙΑΠΙΤΖΑΚΗΣ

42.ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ ΤΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΟΥ* (2008)

Μελέτη ψυχολογίας του γνωστού YALOM που βασίζεται στις απόψεις του Επίκουρου "περί θανάτου".
Αρ. Σελίδων: 295
Συγγραφέας: IR. D. YALOM
Mετάφραση : ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΝΔΡΙΤΣΑΝΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΕΡΒΑΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ : ΑΓΡΑ
Γραμμένο με τον μοναδικό τρόπο του Ίρβιν Γιάλομ, το βιβλίο "Στον κήπο του Επίκουρου" συμπυκνώνει το έργο και την προσωπική εμπειρία μιας ολόκληρης ζωής σε μια βαθύτατα ενθαρρυντική προσέγγιση στο οικουμενικό ζήτημα της θνητότητας. Ο Γιάλομ δείχνει ότι στον πυρήνα του άγχους μας βρίσκεται συχνά ο φόβος του θανάτου. Στη συνειδητοποίηση αυτή οδηγεί πολλές φορές μια «αφυπνιστική εμπειρία» -ένα όνειρο, μια αρρώστια, μια τραυματική εμπειρία ή το γεγονός ότι γερνάμε.[...](Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

43.ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ, Ομοιότητες και διαφορές*

Συγκριτική μελέτη για τις φιλοσοφικές θέσεις του Επίκουρου και του Αριστοτέλη.
Αρ. Σελίδων: 182
Συγγραφέας: ΚΩΝ/ΝΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ : ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ(2008)
Ποιος ο σκοπός της ζωής του ανθρώπου; Πως επιτυγχάνουμε την ευδαιμονία; Οι σωματικές ηδονές είναι κατακριτέες; Υπάρχει απόλυτη έννοια της δικαιοσύνης; Ο Αριστοτέλης (384-322 π.Χ.) και ο Επίκουρος (341-270 π.Χ.), ο καθένας από την σκοπιά του, δίνουν συγκεκριμένες απαντήσεις στα ανωτέρω ερωτήματα και αναπτύσσουν τις απόψεις τους για τα θέματα τα οποία πάντα απασχολούσαν τον άνθρωπο. Η ψυχή είναι άυλη και ένα τμήμα αυτής αθάνατο. Η ψυχή είναι κάτι το υλικό και θνητή. Ο θάνατος είναι το χειρότερο κακό, το οποίο μπορεί να συμβεί στον άνθρωπο. Ο θάνατος είναι κάτι που δεν αφορά στον άνθρωπο και δεν πρέπει να λυπούμεθα για την προσέλευσή του. Ο Θεός δημιούργησε και συντηρεί τον κόσμο. Ο Θεός δεν ασχολείται με τα ανθρώπινα πράγματα και ο κόσμος εξελίχθηκε σταδιακά με συνεχείς ανακατατάξεις των ατόμων. Οι δύο φιλόσοφοι σε άλλα συμφωνούν και σε άλλα διαφωνούν. Ο αναγνώστης μπορεί να παρακολουθήση τις σκέψεις τους, τεκμηριωμένες με εκατοντάδες παραπομπών στις αρχαίες πηγές, και ασφαλώς θα ωφεληθή από την επαφή του με τους δύο αυτούς γίγαντες του ελληνικού πνεύματος. (Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

44.ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ - ΗΘΙΚΗ, Η θεραπεία της ψυχής (2009)

Αρχαία επικούρεια κείμενα με απόδοση στη σύγχρονη ελληνική. Διογενους Λαέρτιου-Επίκουρου βίος, Επιστολή προς Μενοικέα, Κύριαι Δόξαι, Επίκουρου Προσφώνησις - Αποσπάσματα από χαμένα έργα, Αποσπάσματα επιστολών - Αποσπάσματα και μαρτυρίες, Βιβλιογραφία, Σχόλια και Πίνακες
Αρ. Σελίδων: 704
Mετάφραση, εισαγωγή, σχόλια: ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΩΓΡΑΦΙΔΗΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ : ΖΗΤΡΟΣ
Ο Επίκουρος επιστρέφει στον κατεξοχήν τόπο της φιλοσοφίας, στην Αθήνα, όταν αρχίζουν οι ελληνιστικοί χρόνοι. Αγνοεί επιδεικτικά τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη και ξαναπιάνει το νήμα της Ιωνικής και της Δημοκρίτειας παράδοσης. Ανοίγει τη δική του σχολή, τον Κήπο, όπου δεν διδάσκει τη φιλοσοφία ως ένα σύνολο γνώσεων αλλά την ασκεί ως έναν θεραπευτικό τρόπο ζωής μέσα στην κοινότητα των φίλων.Με γλώσσα σκοπίμως απλή και χωρίς να ηθικολογεί, ο Επίκουρος ξαναθέτει και απαντά σε βασικά ερωτήματα: τι είμαι; πως αντιμετωπίζω τους θεούς και τον θάνατο; πως μπορώ να ευτυχήσω; είμαι ελεύθερος; γιατί να νοιάζομαι για τους άλλους;(από την ιστοσελίδα του εκδότη)

45.Η ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ Η ΠΑΡΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΗΣ (2009)

Μελέτη για την επικούρεια φιλοσοφία.
Αρ. Σελίδων: 107
Συγγραφέας: Μίρκα Κακαδέλλη
ΕΚΔΟΣΕΙΣ : Futura

46.ΔΙΟΓΕΝΗΣ ΛΑΕΡΤΙΟΣ-ΤΟΜΟΣ ΣΤ΄ (2009)

Βίοι Πύρρωνος, Τίμωνος και Επίκουρου
Αρ. Σελίδων: 177
Mετάφραση : Ν.ΚΥΡΓΙΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ : ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ
ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΔΙΟΓΕΝΟΥΣ ΛΑΕΡΤΙΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΠΗΓΕΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ, ΚΑΘΟΤΙ ΒΙΟΓΡΑΦΟΥΝΤΑΙ ΣΥΝΟΛΙΚΑ 80 ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΟΣ, ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΟΙ ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ. (από την ιστοσελίδα του εκδότη)

47.Η ΛΟΓΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΟΥ*(2009)

Αρ. Σελίδων: 162
Συγγραφέας: J.M. GABAUDE
ΕΚΔΟΣΕΙΣ : ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ

48.ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΩΝ ΔΟΞΑΙ - Δεύτερη Έκδοση επαυξημένη (2010) ΕΞΑΝΤΛΗΜΕΝΟ - βλέπε παρακάτω ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ

Παρουσίαση της επικούρειας φιλοσοφίας και θεματική ταξινόμηση με απόδοση στη σύγχρονη ελληνική αρχαίων Επικούρειων Δοξών.
ΕΠΙΚΟΥΡΟΥ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ, Ο βίος του Επίκουρου, η ελληνιστικη φιλοσοφία, η επικούρεια φιλοσοφία, ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΩΝ ΔΟΞΑΙ.
Αρ. Σελίδων: 158
Mετάφραση : ΧΡ. ΓΙΑΠΙΤΖΑΚΗΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ : ΒΕΡΕΤΤΑ
“...Στόχος μου ήταν να μεταφέρω τα λόγια του Επίκουρου και των μαθητών του στο σημερινό άνθρωπο που συλλογάται ελεύθερα, στον επιστήμονα, στο μορφωμένο αλλά και τον απλό άνθρωπο που δεν αρκείται στη μιζέρια της καθημερινότητας και θέλει να ξεφύγει από το κοπάδι, για να καταφύγει σε μια πνευματική όαση ευδαιμονίας. Αυτός είναι και ο λόγος που αντιδιαστέλλω με τη γραφή στο βιβλίο αυτό τη ζωή της αφροσύνης και της κενολογίας με τη Ζωή της φρόνησης και της Επικούρειας φιλοσοφίας. Ο πυρήνας του εγχειρήματος βέβαια είναι οι γεμάτες σοφία γνώμες (Δόξαι) του Επίκουρου και των μαθητών του. Ελπίζω οι φράσεις αυτές να μιλήσουν στο νου και στην καρδιά κάθε αναγνώστη και αναγνώστριας, όπως μίλησαν και σε μένα, προτρέποντάς με να τις μεταγράψω στο μικρό αυτό βιβλίο...”ΧΡ. ΓΙΑΠΙΤΖΑΚΗΣ

49.Ο ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΟΣ ΠΟΙΗΤΗΣ Κ. Π. ΚΑΒΑΦΗΣ(2010)

Αρ. Σελίδων: 96
Συγγραφέας: Ασπασία Παπαδοπεράκη
ΕΚΔΟΣΕΙΣ : Σήμα(2010)

50.ΠΡΩΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΑΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ (2011)

Αρ. Σελίδων: 140
Συγγραφέας: Συλλογικό
ΕΚΔΟΣΕΙΣ : Βερέττα(2011)
Το βιβλίο αυτό αποτελεί το επιστέγασμα της όλης προσπάθειας και περιλαμβάνει τους λόγους των φίλων που μίλησαν στο Πρώτο Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας που πραγματοποιήθηκε κατά το διήμερο 12-13 Φεβρουαρίου 2011 στο θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου Γέρακα, στο Δήμο Παλλήνης Αττικής, μαζί με τις φωτογραφίες τους, καθώς και αποσπάσματα της σχετικής ειδησειογραφίας στον τύπο. Στο Συμπόσιο συμμετείχαν φίλοι της διδασκαλίας του Κήπου από όλη την Ελλάδα, ενώ αρκετοί από αυτούς πήραν..το λόγο και ανέπτυξαν θέματα σχετικά με την καταγωγή και την ανάπτυξη της επικούρειας φιλοσοφίας, καθώς και τη σημασία της για τον σύγχρονο άνθρωπο.
Δείτε τα περιεχόμενα εδώ.

51.Επικούρεια - Ι. De rerum natura: II. Φιλοσόφων βίων και δογμάτων συναγωγή (X) (2011)

Αρ. Σελίδων: 864
Συγγραφείς: Διογένης Λαέρτιος - Titus Lucretius Caro
Μετάφραση: Θεόδωρος Γ. Μαυρόπουλος
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΖΗΤΡΟΣ(2011)
Στον τόμο αυτόν ο συγγραφέας προτάσσει έναν πρόλογο (σελ. 9-13). Από αυτόν παραθέτω ένα απόσπασμα, που αποτέλεσε την αφόρμηση για τη σύνθεση του τόμου που κρατάτε στα χέρια σας. Καταθέτοντας ο Γιώργος Ζωγραφίδης τους προβληματισμούς του και την ιστορία της προσπάθειας του να μας παρουσιάσει μια εμπεριστατωμένη εικόνα της επικούρειας φιλοσοφίας λέει στο απόσπασμα αυτό: "Η ηθική του Επίκουρου είναι ανοιχτή όπως πάντα σε παραναγνώσεις. Αν τη διαβάσουμε ανεξάρτητα από τη φυσική του, δε χάνουμε μόνο την κατανόηση του συνόλου της φιλοσοφίας του, δεν προδίδουμε απλώς τη δική του απόβλεψη και αγνοούμε τις δικές του προειδοποιήσεις. Ακόμη και αν, κατά τον Επίκουρο, σκοπός της φυσικής είναι να προσφέρει στην ηθική μια βάση, ακόμη και αν η φυσική είναι ένα μέσο, η βίαιη απόσπαση της ηθικής του από τη θεωρία της γνώσης και τη φυσική του φιλοσοφία μας στερεί κάτι πολυτιμότερο: την ίδια τη θεμελίωση της ηθικής του σκέψης σε ορισμένες θεωρητικές αρχές".

52.ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ - ΑΝΘΟΛΟΓΙΟ (2012)

Αρ. Σελίδων: 155
Συγγραφέας: Συλλογικό
ΕΚΔΟΣΕΙΣ : Αυτοέκδοση(2012) - Θα το βρείτε στου Κήπους Αθηνών και Θεσσαλονίκης

Οι φίλοι επικούρειας φιλοσοφίας "Κήπος Αθηνών" και "Κήπος Θεσσαλονίκης" σας παρουσιάζουν την πρώτη συλλογική εκδοτική τους προσπάθεια με τίτλο "Επικούρεια Φιλοσοφία - Ανθολόγιο".

"Για να γνωρίσεις τον εαυτό σου πρέπει πρώτα να τον αναζητήσεις. Η αναζήτηση όμως, απαιτεί και προϋποθέτει δράση. Και η δράση, η κάθε δράση έχει, κατά πως λέει ο δάσκαλός μας ο φιλόσοφος Επίκουρος, τρεις ρίζες : τη Βούληση (θέληση), τη Τύχη (πιθανότητα) και την Ανάγκη.... Εμείς οι φίλοι της επικούρειας φιλοσοφίας έχουμε τη βούληση να βρούμε τον χαμένο μας εαυτό. Οι πιθανότητες και η συγκυρία είναι ευνοϊκή. Η ανάγκη μεγάλη. Και αυτό που κρατάς στα χέρια σου, φίλε αναγνώστη, είναι η αρχή του γοητευτικού ταξιδιού της αναζήτησης.'' (απόσπασμα από κείμενο του Δημήτρη Δημητριάδη που συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο)
Δείτε τα περιεχόμενα εδώ.

53.ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΑ ΗΘΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ (2012)

Οι Εκδόσεις ΘΥΡΑΘΕΝ παρουσιάζουν το βιβλίο "Επικούρεια ηθική φιλοσοφία", ένα απάνθισμα σπουδαίων διεθνών εργασιών για την επικούρεια φιλοσοφία.

Αρ. Σελίδων: 349
Συγγραφέας: Συλλογικό
Μετάφραση: Γιώργος Ζωγραφίδης
ΕΚΔΟΣΕΙΣ : Θύραθεν(2012)
«Ο Επίκουρος δεν έχει βαλθεί να στρέψει τους ανθρώπους προς την ηδονή και την αποφυγή πόνου. Θεωρεί δεδομένο και αυταπόδεικτο ότι αυτά είναι τα κίνητρα και ο σκοπός κάθε ανθρώπινης ενέργειας. Το πρόβλημα που θέλει να λύσει είναι η αποτυχία των ανθρώπων να διασφαλίσουν την ευδαιμονία που από τη φύση τους επιθυμούν και για την οποία πασχίζουν. Η ηθική του είναι ένα σύστημα εκπαίδευσης στα μέσα με τα οποία μπορούν οι άνθρωποι να εξασφαλίσουν μια ζωή όπου η ηδονική εμπειρία υπερισχύει του πόνου». A.A. Long Αν στην Ελλάδα η σοβαρή μελέτη της επικούρειας φιλοσοφίας βρίσκεται στα σπάργανα, δεν ισχύει το ίδιο για τον υπόλοιπο δυτικό κόσμο· η έκρηξη ενδιαφέροντος για την Ελληνιστική φιλοσοφία, που σημειώθηκε στα τέλη του 20ού αιώνα,έχει αποφέρει και συνεχίζει να παράγει καρπούς: ένα πλούτο μελετών, υψηλό επίπεδο διαλόγου, εκτενή βιβλιογραφία. Πλήθος μελετητές καταγίνονται με την αποκατάσταση των αρχαίων κειμένων, την διακρίβωση των νοημάτων τους, τη φιλοσοφική τους ερμηνεία, αλλά και την κριτική των θέσεων του Επίκουρου. Ένα απάνθισμα των σημαντικότερων μελετών είναι το βιβλίο ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΑ ΗΘΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ.

54.ΛΟΥΚΡΗΤΙΟΣ: ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΣΗ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠ' ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ: I, II, III, IV, V, VI(2012)

Οι Εκδόσεις ΘΥΡΑΘΕΝ παρουσιάζουν το βιβλίο "Επικούρεια ηθική φιλοσοφία", ένα απάνθισμα σπουδαίων διεθνών εργασιών για την επικούρεια φιλοσοφία.

Αρ. Σελίδων: 400
Συγγραφέας: ΤΣΟΥΡΕΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΤΣΟΥΡΕΑΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ : ΤΣΟΥΡΕΑ
Το ποίημα του Λουκρήτιου De rerum natura (= Για τη φύση των πραγμάτων) αποτελεί έξοχο επίτευγμα της Ρωμαϊκή ποίησης. Διαιρείται σε έξι βιβλία, τα οποία, ανά δύο, αποτελούν, τρεις ενότητες, απ' τις οποίες η καθεμιά έχει ιδιαίτερη εισαγωγή και τέλος. Εισαγωγή του πρώτου βιβλίου και όλου του ποιήματος αποτελεί η θαυμάσια επίκληση στην Αφροδίτη, τη δύναμη που δημιουργεί και κυβερνά τον κόσμο. Το δεύτερο βιβλίο αρχίζει με ύμνο προς την επιστήμη. Το τρίτο κυρίως, το πέμπτο και το έκτο βιβλίο αφιερώνονται στον Επίκουρο. Το τέταρτο βιβλίο αρχίζει με ύμνο στο ιδιαίτερο πνεύμα. Ο Λουκρήτιος στην πρώτη ενότητα (βιβλία 1-2) πραγματεύεται την αρχή των όντων (πραγμάτων). Στη δεύτερη ενότητα (3-4) πραγματεύεται τον άνθρωπο. Ειδικότερα στην τρίτη ενότητα (βιβλία 5-6) πραγματεύεται το παγκόσμιο σύστημα. Ο Λουκρήτιος στο ποίημά του αυτό παίρνει ως θέμα τη φιλοσοφία του Επικούρου, αναφέρεται όμως και στον Ξενοφάνη, Παρμενίδη, Εμπεδοκλή, γνώριζε επίσης το μετεωρολογικό ποίημα του στωικού Ποσειδωνίου. Το De rerum natura διέπεται από βαθύτατη αγάπη για τον άνθρωπο, τον οποίο προσπαθεί ν' απαλλάξει απ' το φόβο του θανάτου. Το ιδεώδες του Λουκρητίου είναι η αταραξία. Ο Λουκρήτιος με το ποίημά του αυτό προσπαθεί να λυτρώσει τον άνθρωπο που παρασύρεται απ' τον ενθουσιασμό και το πάθος. Στο έργο του αυτό ο ποιητής απεικονίζει κι αποκαλύπτει τη ζωή και τη φύση. (Από τον πρόλογο της έκδοσης)

55.ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΑΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ (2013)

Οι φίλοι επικούρειας φιλοσοφίας "Κήπος Αθηνών" και "Κήπος Θεσσαλονίκης" σας παρουσιάζουν τα Πρακτικά του Συμποσίου.

Αρ. Σελίδων: 220
Συγγραφέας: Συλλογικό
ΕΚΔΟΣΕΙΣ : Φίλοι Επικούρειας Φιλοσοφίας "ΚΗΠΟΣ"(Θα το βρείτε στους Κήπους Αθηνών και Θεσσαλονίκης και στα βιβλιοπωλεία ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ)
Το βιβλίο αυτό αποτελεί το επιστέγασμα της όλης προσπάθειας και περιλαμβάνει τους λόγους των φίλων που μίλησαν στο Δεύτερο Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας που πραγματοποιήθηκε κατά το διήμερο 11-12 Φεβρουαρίου 2012 στο Πολιτιστικό Κέντρο Γέρακα, στο Δήμο Παλλήνης Αττικής
Δείτε τα περιεχόμενα εδώ.

56.Η ΗΘΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΟΥ (2013)

Αρ. Σελίδων: 307
Συγγραφέας: Jean-Marie Guyau
Μετάφραση: Λεωνίδας Α. Αλεξανδρίδης
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ : Διαβάστε το βιβλίο σε ηλεκτρονική μορφή.
Η μετάφραση του βιβλίου του Guyau από τη γαλλική στην ελληνική γλώσσα γίνεται για πρώτη φορά. Ευχαριστούμε θερμά το φίλο Λεωνίδα Αλεξανρδίδη για την προσφορά του στην επικούρεια φιλοσοφία και στους Κήπους.

57.ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ, Αναζητώντας την ευτυχία στην καθημερινότητα. Ένας εναλλακτικός τρόπος ζωής για τον σύγχρονο άνθρωπο (2013)

Αρ. Σελίδων: 272
Συγγραφέας: Χάρης Δημητριάδης
ΕΚΔΟΣΕΙΣ : ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ

57b.ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ, Αναζητώντας την ευτυχία στην καθημερινότητα. Ένας εναλλακτικός τρόπος ζωής για τον σύγχρονο άνθρωπο (2016)

Αρ. Σελίδων: 306
Συγγραφέας: Χάρης Δημητριάδης
ΕΚΔΟΣΕΙΣ : ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ

58.Η ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΑ ΛΟΓΙΚΗ ΣΤΗΝ ΚΒΑΝΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ (2013)

Αρ. Σελίδων: 55
Συγγραφέας: Μαίρη Σταματιάδου
ΕΚΔΟΣΕΙΣ : ΑΓΓΕΛΑΚΗ


59.Η ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ, ΑΤΟΜΟ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ (2013)

Αρ. Σελίδων: 368
Συγγραφέας: Χρυσάνθη Κεχρολόγου
ΕΚΔΟΣΕΙΣ : ΕΡΩΔΙΟΣ
Το βιβλίο αποτελεί έρευνα πολλών ετών και εμβαθύνει σε ζητήματα φιλοσοφικής ανθρωπολογίας. Η συγγραφέας προβάλλει την αυτονομία του φιλόσοφου μέσα από την ηθική, φυσική, και ειδικότερα την κοινωνική και πολιτική θεωρία του, προοιωνίζοντας την έλευση του ­"παρεγκλίνοντος" ατόμου, του ενεργούντος υποκειμένου. Συγκεκριμένα, γράφει (η συγγραφέας) ότι ο επικούρειος σοφός, μέσω της ορθής συμμέτρησης των επιθυμιών του σε μια σημασιολογικά ανοδική πορεία, αποβλέπει στην άσκηση της ελεύθερης βούλησης, σκοποθετώντας την απόκτηση του υπέρτατου τέλους, της αταραξίας. Στη συνέχεια αναφέρει τη βασική της θέση ότι όχι μόνο υπάρχει επικούρεια πολιτική φιλοσοφία (Κήπος- πόλις ?ν πόλει), αλλά και η γνωστή υποτίμηση από το φιλόσοφο της πολιτικής δε σημαίνει αποχή αλλά μια συγκεκριμένη πολιτική πράξη, ως επιθετική κριτική, μέσω του επαναστατικού διαφωτισμού, με στόχο κάθε σκληρυμένη αντίληψη της αλλοτριωμένης εποχής του. Και καταλήγει η συγγραφέας στη σύνδεση της αυτονομίας και ελευθερίας του ανθρώπου με την ευδαιμονία, όχι μέσα από μια θεωρητική, όπως πιστεύεται συνήθως, αλλά μια επαναστατική ανθρωπολογία με βάση την έννοια-οδηγό που χρησιμοποίησε από την αρχή της μελέτη της, δηλαδή την ανθρώπινη αυτονομία.

60.ΓΝΩΣΗ ΗΔΟΝΗ ΕΥΔΑΙΜΟΝΙΑ (2013)

Αρ. Σελίδων: 636
Συγγραφέας: Βούλα Τσούνα
ΕΚΔΟΣΕΙΣ : ΕΚΚΡΕΜΕΣ
Οι μελέτες που περιλαμβάνονται σε αυτό τον τόμο αφορούν κυρίως δύο ευρύτερα γνωστικά αντικείμενα, τους λεγόμενους ελάσσονες Σωκρατικούς και τους φιλοσόφους της ελληνιστικής και της ρωμαϊκής περιόδου. Το πρώτο μέρος του τόμου εστιάζει στους Κυρηναϊκούς – μία από τις σχολές των οποίων τα μέλη ισχυρίζονται, όπως άλλωστε και ο Πλάτων και οι διάδοχοί του στην Ακαδημία, ότι είναι οι μόνοι φιλόσοφοι που διασώζουν και συντηρούν το αυθεντικό πνεύμα του Σωκράτη. Σύμφωνα με την ερμηνεία που αναπτύσσεται εδώ, οι Κυρηναϊκοί διεκδικούν τη σωκρατική τους ταυτότητα σε δύο διακριτούς αλλά αλληλένδετους τομείς, τη γνωσιοθεωρία και την ηθική. Όσον αφορά τη γνωσιοθεωρία, υποστηρίζουν πως μπορεί κανείς να γνωρίζει μόνον τα πάθη του, δεν είναι όμως σε θέση να αποκτήσει γνώση των αντικειμένων του εξωτερικού κόσμου. Όσον αφορά την ηθική, οι Κυρηναϊκοί πρεσβεύουν διαφορετικές απόψεις, όλοι όμως προσυπογράφουν σε κάποιο είδος ηδονισμού ισχυριζόμενοι ότι τα ηθικά τέλη, το ανώτατο αγαθό και το απώτατο κακό, είναι αντιστοίχως η ηδονή και ο πόνος, κι ότι επιδιώκουμε το πρώτο αλλά αποφεύγουμε το δεύτερο σε όλες τις πράξεις μας. Το δεύτερο μέρος του τόμου περιλαμβάνει επτά μελέτες, οι οποίες αφορούν κυρίως τους Επικούρειους φιλοσόφους, αλλά δευτερευόντως αναφέρονται και σε φιλοσόφους άλλων σχολών, για παράδειγμα εκπροσώπους των Στωικών, των Περιπατητικών, και της πλατωνικής Ακαδημίας. Οι μελέτες αυτές πραγματεύονται θέματα γνωσιολογίας, φιλοσοφίας του νου, σημασιολογίας, ψυχολογίας, θεολογίας, αισθητικής και, κυρίως, θεωρητικής και πρακτικής ηθικής . Πολλές από αυτές αναδεικνύουν το ασυνήθιστα υψηλό επίπεδο ενότητας και συνοχής της Επικούρειας σχολής, το οποίο διατηρείται παρά το γεγονός ότι οι νεότεροι Επικούρειοι σχηματίζουν αντίπαλες ομάδες. Γύρω στις αρχές του 1ου αιώνα π.Χ. η ομάδα με το μεγαλύτερο κύρος και την εκτενέστερη επιρροή είναι αναμφίβολα η σχολή της Αθήνας, η οποία διευθύνεται από έναν χαρισματικό σχολάρχη, τον Ζήνωνα το Σιδώνιο. Ένας από τους μαθητές του Ζήνωνα είναι και ο Φιλόδημος από τα Γάδαρα. Μέχρι πρόσφατα ο Φιλόδημος ήταν σχετικά άγνωστος στο ευρύτερο κοινό. Τα άρθρα που αναδημοσιεύονται στην παρούσα συλλογή συνετέλεσαν αποφασιστικά στην ανασυγκρότηση και τη σωστή κατανόηση της φιλοσοφίας του.

61.ΕΠΙΚΟΥΡΟΥ ΚΥΡΙΕΣ ΔΟΞΕΣ (2013)

Αρ. Σελίδων: 140
Συγγραφέας: Βερέττας Μάριος
ΕΚΔΟΣΕΙΣ : Βερέττα
Οι "Κύριες δόξες" είναι ό,τι καλύτερο έχουμε σήμερα από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό για να απολαύσουμε στην εντέλεια τη μοναδική και ανεπανάληπτη υπαρξή μας σε τούτο τον υπέροχο κόσμο.

62.ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ - ΑΝΘΟΛΟΓΙΟ Β'(2013)

Αρ. Σελίδων: 160
Συγγραφέας: Συλλογικό
ΕΚΔΟΣΕΙΣ : ΦΙΛΩΝ ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΑΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ
ΠΡΑΚΤΙΚΑ 5ης Πανελλήνιας Συνάντησης Φίλων Επικούρειας Φιλοσοφίας και άλλα άρθρα
Δείτε τα περιεχόμενα εδώ.

63.ΤΡΙΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΑΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ (2014)

Οι φίλοι επικούρειας φιλοσοφίας "Κήπος Αθηνών" και "Κήπος Θεσσαλονίκης" σας παρουσιάζουν τα Πρακτικά του Συμποσίου.

Αρ. Σελίδων: 230
Συγγραφέας: Συλλογικό
ΕΚΔΟΣΕΙΣ : Φίλοι Επικούρειας Φιλοσοφίας "ΚΗΠΟΣ"(Θα το βρείτε στους Κήπους Αθηνών και Θεσσαλονίκης)
Το βιβλίο αυτό αποτελεί το επιστέγασμα της όλης προσπάθειας και περιλαμβάνει τους λόγους των φίλων που μίλησαν στο Τρίτο Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας που πραγματοποιήθηκε κατά το διήμερο 9-10 Φεβρουαρίου 2013 στο Πολιτιστικό Κέντρο Γέρακα, στο Δήμο Παλλήνης Αττικής
Δείτε τα περιεχόμενα εδώ.

64.Τα επικούρεια - Δώδεκα κείμενα για την επικούρεια φιλοσοφία(2014)

Αρ. Σελίδων: 164
Συγγραφέας: Μ.Βερέττας
ΕΚΔΟΣΕΙΣ : Βερέττα

65.ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ - ΑΝΘΟΛΟΓΙΟ Γ'(2014)

Αρ. Σελίδων: 130
Συγγραφέας: Συλλογικό
ΕΚΔΟΣΕΙΣ : ΦΙΛΩΝ ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΑΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ
ΠΡΑΚΤΙΚΑ 6ης Πανελλήνιας Συνάντησης Φίλων Επικούρειας Φιλοσοφίας και άλλα άρθρα
Δείτε τα περιεχόμενα εδώ.

66.ΤΑΞΙΔΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΠΙΚΟΥΡΟ - ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗ ΦΥΣΗ ΤΗΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΩΣ (2014)

Αρ. Σελίδων: 216
Συγγραφέας: KLEIN DANIEL
ΕΚΔΟΣΕΙΣ : ΠΑΤΑΚΗ
Ο ΝΤΑΝΙΕΛ ΚΛΑΪΝ βρισκόταν στις αρχές της όγδοης δεκαετίας της ζωής του, όταν ο οδοντίατρός του τού πρότεινε να βάλει οδοντικά εμφυτεύματα, αλλιώς θα έπρεπε να φοράει στο εξής μια παλιομοδίτικη και γεροντίστικη μασέλα. Αντί να μπει σε αυτή τη διαδικασία, ο Ντανιέλ Κλάιν ταξίδεψε στην Ελλάδα, για να ανακαλύψει αν ένας από τους αγαπημένους του φιλοσόφους, ο σοφός Επίκουρος, μπορούσε να τον διδάξει κάτι γύρω από τις απολαύσεις και τις χαρές που αποτελούν μοναδικό προνόμιο της τρίτης ηλικίας. Το παρόν έργο είναι ένα ταξιδιωτικό βιβλίο, μια πνευματώδης και βατή στοχαστική διαδρομή και ένας αισιόδοξος οδηγός για μια καλή ζωή. Ο Κλαιν μας ξεναγεί με τον δικό του μοναδικό τρόπο σε μια ανάλαφρη περιήγηση στα σοκάκια των γηρατειών, μέσα από μια γοητευτική εκδρομή στο Αιγαίο. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

67.ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΩΝ ΔΟΞΑΙ (2015)
3η Έκδοση (επαυξημένη με νέα κείμενα και 100 νέες Δόξες)

Αρ. Σελίδων: 215
Συγγραφέας: Χρήστος Γιαπιτζάκης
ΕΚΔΟΣΕΙΣ : ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ
Παρουσίαση της επικούρειας φιλοσοφίας και θεματική ταξινόμηση με απόδοση στη σύγχρονη ελληνική "Δοξών" αρχαίων Επικούρειων φιλοσόφων.
ΕΠΙΚΟΥΡΟΥ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ, Ο βίος του Επίκουρου, η ελληνιστικη φιλοσοφία, η επικούρεια φιλοσοφία - ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΩΝ ΔΟΞΑΙ.
-Διαβάστε εδώ για την παρουσίαση της 3ης έκδοσης στην Θεσσαλονίκη.
-Διαβάστε εδώ για την πρώτη παρουσίαση της 3ης έκδοσης στην Αθήνα.

68.4ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας - ΠΡΑΚΤΙΚΑ (2015)

Αρ. Σελίδων: 287
Συγγραφέας: Συλλογικό
ΕΚΔΟΣΕΙΣ : Φίλοι Επικούρειας Φιλοσοφίας - ΚΗΠΟΣ
Το βιβλίο αυτό αποτελεί το επιστέγασμα της όλης προσπάθειας και περιλαμβάνει τους λόγους των φίλων που μίλησαν στο Τέταρτο Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας που πραγματοποιήθηκε κατά το διήμερο 15-16 Φεβρουαρίου 2014 στο Πολιτιστικό Κέντρο Γέρακα, στο Δήμο Παλλήνης Αττικής
Δείτε τα περιεχόμενα εδώ.

69.Επίκουρος - Αναζητώντας την αταραξία της ψυχής (2015) - Το πρώτο ελληνικό επικούρειο αποκλειστικά ηλεκτρονικό βιβλίο

Ηλεκτρονικό βιβλίο / e-book
Αρ. Σελίδων: 151
Συγγραφέας: Κυριακή Πούλου
ΕΚΔΟΣΕΙΣ : Πελεκάνος
Αφιερωμένο σε όσους αναζητώντας την ευτυχία βίωσαν τον πόνο, διότι δεν λογάριασαν ότι ευτυχία σημαίνει αταραξία της ψυχής. Για όσους λοιπόν, περιπλανήθηκαν στη σφαίρα του πολύπλοκου, χωρίς να αγγίξουν την ιδεά ότι η ευτυχία βρίσκεται στην απλότητα..
Κυριακή Πούλου.

70.ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ - ΑΝΘΟΛΟΓΙΟ Δ'(2015)

Αρ. Σελίδων: 133
Συγγραφέας: Συλλογικό
ΕΚΔΟΣΕΙΣ : ΦΙΛΩΝ ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΑΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ
ΠΡΑΚΤΙΚΑ 7ης Πανελλήνιας Συνάντησης Φίλων Επικούρειας Φιλοσοφίας και άλλα άρθρα
Δείτε τα περιεχόμενα εδώ.

71.Η Επικούρεια Φιλοσοφία και ο Σύγχρονος Κόσμος (2015)

Αρ. Σελίδων: 90
Συγγραφέας: Πατζόγλου
ΕΚΔΟΣΕΙΣ : Εντύποις
Ένα βιβλίο που δεν θα αρέσει σε κανένα θρησκευτικό ή πολιτικό κατεστημένο. Διότι οι σελίδες του απελευθερώνουν τον άνθρωπο. Δημιουργούν αυτόνομες προσωπικότητες. Τον κάνουν ανυπάκουο στα κελεύσματα των ηγεσιών. Μέσα σ' αυτό καθρεπτίζεται η ακτιβιστική ζωντανή Επικούρεια φιλοσοφία, όπου καλό θα είναι, να μη μας κάνει κομπορρήμονες, αλαζόνες, παντογνώστες. Διότι αυτά που μας είπε ο Επίκουρος, μας τα είπε με τα δεδομένα της εποχής του. Που ούτε ιερατείο υπήρχε, ούτε χριστιανισμός, ούτε φασισμός, ούτε οι τριακόσιοι, ούτε εκλογές, ούτε καταναλωτική κοινωνία, κ.α. Και επειδή είναι βιωματική η φιλοσοφία αυτή, καλό θα είναι, να κάνουμε ορισμένες προσαρμογές, χωρίς βέβαια να ξεφύγουμε από τις αρχές και τους σκοπούς αυτής της φιλοσοφίας.
Μπάμπης Πατζόγλου.

72.Επικούρεια Φιλοσοφία - Μαθήματα στον Κήπο Αθηνών (2015-6)

Αρ. Σελίδων: 359
Συγγραφέας: Συλλογικό
ΕΚΔΟΣΕΙΣ : Φίλοι Επικούρειας Φιλοσοφίας - ΚΗΠΟΣ
Ο "Κήπος Αθηνών" διοργανώνει τον Κύκλο Μαθημάτων "Εισαγωγή στην Επικούρεια Φιλοσοφία". Τα μαθήματα περιλαμβάνουν 5 ενότητες και καλύπτουν θέματα Ιστορίας της Επικούρειας φιλοσοφίας από την Αρχαιότητα έως την Σύγχρονη εποχή, Επικούρειας Γνωσιολογίας (Κανονικόν), Επικούρειας Επιστήμης (Φυσικόν) και Επικούρειας Ηθικής (Ηθικόν). Στην παρούσα έκδοση βρίσκεται συγκεντρωμένη η προτεινόμενη ύλη για την "Εισαγωγή στην Επικούρεια Φιλοσοφία".
Κατεβάστε το βιβλίο σε μορφή pdf εδώ.

73.Ο ΛΟΥΚΡΗΤΙΟΣ ΣΤΟΝ "ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟ" ΤΟΥ ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΥ ΚΟΡΝΑΡΟΥ ΚΑΙ Η ΕΠΟΧΗ ΣΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ (2015)

Αρ. Σελίδων: 80
Συγγραφέας: ΠΑΠΑΔΟΠΕΡΑΚΗ ΑΣΠΑΣΙΑ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ : ΚΟΡΟΝΤΖΗΣ
Η μελέτη μου για τον Ερωτόκριτο του Βιτσέντζου Κορνάρου ξεκίνησε το 1981, όταν μου ανατέθηκε το επιτοίχιο ανάγλυφο μετάλλιο, διαμέτρου 55 εκατοστών, με τη μορφή του, για τη Λότζια (το Δημαρχείο Ηρακλείου). Χωρίς να υπάρχει προηγούμενο της μορφής του, έπρεπε να την αποδώσω στη γλυπτική και να την καθιερώσω. Σε αυτό με βοήθησε η μελέτη της πρώτης κριτικής έκδοσης του Στυλιανού Αλεξίου στον Ερωτόκριτο του Βιτσέντζου Κορνάρου (1980). Με τον Αλεξίου ανέπτυξα γόνιμο διάλογο για πολλά χρόνια.
Τον επόμενο χρόνο (1982) μου ανατέθηκε η μελέτη μεγάλης γλυπτικής σύνθεσης, αφιερωμένης στο όλο συγγραφικό έργο του Νίκου Καζαντζάκη. Προκειμένου να αποδώσω στη σύνθεση αυτή και το έργο του "Αναφορά στον Γκρέκο", οδηγήθηκα επίσης στην εποχή του Κορνάρου, διαμέσου του σύγχρονου Θεοτοκόπουλου. [...] (Από την εισαγωγή της συγγραφέως)


74.5ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας - ΠΡΑΚΤΙΚΑ (2016)

Αρ. Σελίδων: 315
Συγγραφέας: Συλλογικό
ΕΚΔΟΣΕΙΣ : Φίλοι Επικούρειας Φιλοσοφίας - ΚΗΠΟΣ
Το βιβλίο αυτό αποτελεί το επιστέγασμα της όλης προσπάθειας και περιλαμβάνει τους λόγους των φίλων που μίλησαν στο Πέμπτο Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας που πραγματοποιήθηκε κατά το διήμερο 7-8 Φεβρουαρίου 2015 στο Πολιτιστικό Κέντρο Γέρακα, στο Δήμο Παλλήνης Αττικής
Δείτε τα περιεχόμενα εδώ.

75.ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ - ΑΝΘΟΛΟΓΙΟ Ε'(2016)

Αρ. Σελίδων: 153
Συγγραφέας: Συλλογικό
ΕΚΔΟΣΕΙΣ : ΦΙΛΩΝ ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΑΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ
ΠΡΑΚΤΙΚΑ 8ης Πανελλήνιας Συνάντησης Φίλων Επικούρειας Φιλοσοφίας και άλλα άρθρα
Δείτε τα περιεχόμενα εδώ.

76.Ο Επίκουρος συναντά τον Πλάτωνα(2016)

Αρ. Σελίδων: 230
Συγγραφέας: Βασίλης Γιοντζής
ΕΚΔΟΣΕΙΣ : Αυτοέκδοση
Μέσα σε 230 σελίδες, ακόμη και ο αμύητος θα αποκτήσει σφαιρική και εναργή εικόνα της φιλοσοφίας των δύο αυτών πνευματικών κολοσσών. Και το κυριότερο: με λόγο κατανοητό, χωρίς άσκοπες αναφορές, σπουδαιοφάνεια και περιττή ορολογία, για εντυπωσιασμό. Διότι, το δύσκολο είναι να αναλύσεις τα βαθιά νοήματα, βγάζοντάς τα στην επιφάνεια και όχι να τα περιπλέξεις, θάβοντάς τα ακόμη πιο βαθιά.

77.ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ - ΠΕΡΙ ΠΑΡΡΗΣΙΑΣ(2016)

Αρ. Σελίδων: 192
Συγγραφέας: Φιλόδημος
Απόδοση στη σύγχρονη ελληνική: Χρήστος Γιαπιτζάκης
ΕΚΔΟΣΕΙΣ : ΘΥΡΑΘΕΝ
«...πολλές φορές, συγχισμένοι από την επιτίμηση δεν αντιλαμβάνονται τη φρόνηση. Κάποτε νομίζουν ότι ο θεραπευτής παραλογίζεται επιτιμώντας τους ενώ δεν έχουν σφάλει, ή ότι παρέβλεψε κάτι από αυτά που ακόμη και ένας σοφός ενδέχεται να παραβλέψει, ή ότι είναι μεν πιο συνετός, αλλά δεν τους αγαπά ή τους μισεί ή τους φθονεί...».
Ένα μικρό απόσπασμα μιας πρώιμης, αρχαιοελληνικής ψυχοθεραπευτικής πραγματείας. Η επικούρεια μέθοδος της παρρησίας, μακρυνός πρόγονος της ψυχανάλυσης, απαιτούσε «να λέγονται όλα από όλους», στα πλαίσια ομαδικών συνεδριών. Στο "Περί παρρησίας" του Φιλόδημου, ανακαλύπτουμε -έστω, σε αποσπασματική μορφή- την ψυχοθεραπευτική μέθοδο που εφαρμοζόταν στην αρχαιότητα από τους Επικούρειους.
Το "Περί παρρησίας" είναι ένα από τα έργα που περιλαμβάνονται στους Πάπυρους του Ερκουλάνεουμ (Ηράκλειο), πόλης που το 69 μ.Χ. αφανίστηκε από την έκρηξη του Βεζούβιου. Οι αμέτρητοι πάπυροι σώζονται σε απανθρακωμένη μορφή, ωστόσο με τις νέες τεχνολογίες η ανάγνωσή τους είναι πλέον εφικτή -αν και ιδιαίτερα επίπονη- και το έργο της αποκατάστασης των κείμενων τους συνεχίζεται, με τη συνδρομή μιας πλειάδας ειδικών και επιστημόνων.

78.ΕΥΤΟΠΙΑ (2017)

Αρ. Σελίδων: 413
Συγγραφέας: Δημήτρης Λιαρμακόπουλος
ΕΚΔΟΣΕΙΣ : Αυτοέκδοση - Κεντρική διανομή για όλη την Ελλάδα, "Ακυβέρνητες Πολιτείες", Αλεξάνδρου Σβώλου 28, Θεσσαλονίκη.
Οι 17χρονοι πρωταγωνιστές στην Ευτοπία ακούν τους όρους "παλιός κόσμος" και "χώρα" στην πρώτη τους συνάντηση στο Διδασκαλείο. Διατυπώνουν την απορία στο θείο τους μετά, όταν μένουν μόνοι, στο ανάμεσα 1ου και 2ου κεφαλαίου. Και παίρνουν την σύντομη βιαστική απάντηση: "...όταν η κυρία Ευθυμία είπε «χώρα» εννοούσε την συνολική χώρα και «παλιό κόσμο», βέβαια, «…θα εννοούσε εμάς και την οργάνωση της κοινωνίας μας, τους θεσμούς μας …θα δούμε»...
Αργότερα στο 5ο κεφάλαιο υποβάλλουν ευθέως την ερώτηση "...εσείς γιατί τον λέτε παλιό κόσμο.." στην Κα Ευδαιμονία που είχε ζήσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της εκτός Ευτοπίας, και παίρνουν την απάντηση: "Όχι αναγκαστικά σε αντιδιαστολή με κάποιον νέο αλλά γιατί είναι πράγματι παλιά τα υλικά που τον συνθέτουν. Πλούτος, δύναμη και ανταγωνισμός, όλο και χειρότερα μάλιστα. Θρησκεία, δεισιδαιμονία και σκοταδισμός κι αυτά σε συνεχή πρόοδο. Πόλεμος, αδικία και φτώχεια, ίδια κι απαράλλαχτα για τους περισσότερους. Μ’ αυτά τα υλικά είναι χτισμένος ο κόσμος εδώ και πέντε χιλιάδες χρόνια. Δεν πάλιωσαν ακόμα;"
Συμμερίζομαι την άποψη του Θεοδωρίδη, της Λιλής Ζωγράφου, του Λιαντίνη (είναι βέβαιο πως την εξέφρασαν κι άλλοι) πως πολλά πράγματα παίχτηκαν στην έκβαση του Πελοπονησιακού πολέμου, που ήταν στην ουσία της διαμάχη ολιγαρχίας - δημοκρατίας κι αργότερα με την οριστική καταστροφή του Δήμου, την υιοθέτηση του ασιατικού δεσποτισμού από τα πριγκιπόπουλα του Αλέξανδρου, την αποδυνάμωση του ελληνικού τρόπου κι αφού "...οι ξένοι κι αλλόφυλοι χορταρομάνησαν αργότερα την ελληνική παιδεία...", όπως γράφει ο Θεοδωρίδης, κι η ανατολή πέρασε στη νοοτροπία του ελληνορωμαϊκού κόσμου, οι Ρωμαίοι πλουτοκράτες την περίοδο της αυτοκρατορίας έστησαν τις βάσεις για έναν κόσμο που έφτασε απαράλλαχτος ως τα σήμερα, με μόνη διαφορετική πινελιά στο οικονομικό μοντέλο και την ανάπτυξη της τεχνολογίας.
Έτσι διηγούμαι λίγο λίγο την ιστορία στην "Ευτοπία". Σηκώνει πολλή συζήτηση για το τι μεσολάβησε, ποιες φιλοσοφίες έδωσαν υλικά και τι μπορούμε να κάνουμε από δω και πέρα.
Η συζήτηση αυτή γίνεται μέσα στο βιβλίο και το σενάριο ολόκληρο απαντάει στο τι μπορούμε να κάνουμε από δω και πέρα. Άλλοι ξέθαψαν τον Επίκουρο, εμείς τον μελετάμε για να τον παρουσιάσουμε βιωματικό και σημερινό στις κοινωνίες. Και βρισκόμαστε σε καλό δρόμο.
Δημήτρης Λιαρμακόπουλος 17 Δεκεμβρίου 2016

79.Tα Άγουρα Φρούτα του Κήπου του Επίκουρου (2017)

Αρ. Σελίδων: 413
Συγγραφέας: Μπάμπης Πατζόγλου
ΕΚΔΟΣΕΙΣ : Εντύποις
Ευσύνοπτο, γοητευτικό, εμβριθές, εν τέλει ευτυχές κράμα φιλοσοφικής κατάρτισης και μυθιστορηματικής μαστοριάς, το νέο αυτό σύγγραμμα συναρπάζει τον αναγνώστη και τον προβληματίζει καίρια...

80.6ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας - ΠΡΑΚΤΙΚΑ (2017)

Αρ. Σελίδων: 385
Συγγραφέας: Συλλογικό
ΕΚΔΟΣΕΙΣ : Φίλοι Επικούρειας Φιλοσοφίας - ΚΗΠΟΣ
Το βιβλίο αυτό αποτελεί το επιστέγασμα της όλης προσπάθειας και περιλαμβάνει τους λόγους των φίλων που μίλησαν στο Έκτο Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας που πραγματοποιήθηκε κατά το διήμερο 6-7 Φεβρουαρίου 2016 στο Πολιτιστικό Κέντρο Γέρακα, στο Δήμο Παλλήνης Αττικής
Δείτε τα περιεχόμενα εδώ.

81.«Παρέγκλισις, Ο Λουκρήτιος και οι απαρχές της νεωτερικότητας» (2017)

Αρ. Σελίδων: 537
Συγγραφέας: Stephen Grennblatt
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Μ.Ι.Ε.Τ.


82.«Επίκουρος, ο ανατρεπτικός φιλόσοφος» (2018)

Αρ. Σελίδων: 243
Συγγραφείς: Αριστοτέλης Κερασοβίτης - Μπάμπης Πατζόγλου
ΕΚΔΟΣΕΙΣ : ΒΙΒΛΙΟΕΠΙΛΟΓΗ


83.«Η ΤΩΝ ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΩΝ ΕΠΙΒΟΛΗ» (2018)

Αρ. Σελίδων: 54
Συγγραφείς: Μπάμπης Πατζόγλου
ΕΚΔΟΣΕΙΣ : ΒΙΒΛΙΟΕΠΙΛΟΓΗ


84.-«Επίκτητος: Αισχρά τα δόγματά σου Επίκουρε», Μπάμπης ο Επικούρειος. (2018)

Αρ. Σελίδων: 123
Συγγραφέας: Μπάμπης Πατζόγλου
ΕΚΔΟΣΕΙΣ : ΒΙΒΛΙΟΕΠΙΛΟΓΗ
Διαβάστε περισσότερα εδώ

85.«Η ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ» (2018)

Αρ. Σελίδων: 218
2 Συγγραφέας: Δημήτρης Δημητριάδης
ΕΚΔΟΣΕΙΣ : ΒΕΡΕΤΤΑ
Διαβάστε περισσότερα εδώ.

86.7ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας - ΠΡΑΚΤΙΚΑ (2018)

Αρ. Σελίδων: 325
Συγγραφέας: Συλλογικό
ΕΚΔΟΣΕΙΣ : Φίλοι Επικούρειας Φιλοσοφίας - ΚΗΠΟΣ
Το βιβλίο αυτό αποτελεί το επιστέγασμα της όλης προσπάθειας και περιλαμβάνει τους λόγους των φίλων που μίλησαν στο ΈΒδομο Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας που πραγματοποιήθηκε κατά το διήμερο 11-12 Φεβρουαρίου 2017 στο Πολιτιστικό Κέντρο Γέρακα, στο Δήμο Παλλήνης Αττικής


87.Επικουρείων Δόξαι Η τέχνη της ευδαιμονίας(επανέκδοση 2018)

Αρ. Σελίδων: 216
Συγγραφέας: Χρήστος Γιαπιτζάκης
ΕΚΔΟΣΕΙΣ : ΘΥΡΑΘΕΝ
Περιγραφή: Στόχος μου ήταν να μεταφέρω τα λόγια του Επίκουρου και των μαθητών του στον σημερινό άνθρωπο που συλλογάται ελεύθερα, στον επιστήμονα, στον μορφωμένο αλλά και στον απλό άνθρωπο που δεν αρκείται στη μιζέρια της καθημερινότητας και θέλει να ξεφύγει από το κοπάδι, αναζητώντας μια πνευματική όαση ευδαιμονίας. Αυτός είναι και ο λόγος που αντιδιαστέλλω στο βιβλίο αυτό την ζωή της αφροσύνης και της κενολογίας με την ζωή της φρόνησης και της επικούρειας φιλοσοφίας. Ο πυρήνας του βιβλίου, βέβαια, είναι οι γεμάτες σοφία γνώμες (δόξαι) του Επίκουρου και των οπαδών του. Ελπίζω οι φράσεις αυτές να μιλήσουν στον νου και στην καρδιά κάθε αναγνώστη, όπως μίλησαν και σε μένα, προτρέποντάς με να τις μεταγράψω στο μικρό αυτό βιβλίο...
Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΕΥΔΑΙΜΟΝΙΑΣ
Η επικούρεια φιλοσοφία είναι η ενοποιητική βάση όλων των κύριων χαρακτηριστικών του σύγχρονου κοσμικού Ανθρωπισμού, τα οποία είναι η φυσιοκρατία, η φιλανθρωπία, η ηθική φιλοσοφία που βασίζεται στην αξία κάθε ατόμου λόγω της ανθρώπινης φύσης του, η ελευθερία επιλογής που περιλαμβάνει την ελευθερία θρησκευτικής έκφρασης, η δικαιοσύνη ως κοινωνικό συμβόλαιο, η ποιότητα ζωής και η ευτυχία όλων των ανθρώπων ως ο βασικός στόχος της ανθρωπότητας.

88.Το γέλιο του ήλιου - Νουβέλα επικούρειας φιλοσοφίας (2018)

Αρ. Σελίδων: 146
Συγγραφέας: Δημήτρης Δημητριάδης
ΕΚΔΟΣΕΙΣ : Βερέττας
Σήμερα υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη για μια νέα θεώρηση των κοινωνικών αναγκών του νεοέλληνα. Όχι. Λύσεις δεν προτείνει η συγκεκριμένη θέαση του κοινωνικού γίγνεσθαι, όπως περιγράφεται στο βιβλίο. Πως θα μπορούσε να το κάνει άλλωστε, αφού η προσωπικότητα του κάθε ανθρώπου είναι χαοτική. Δεν υπάρχουν συνταγές για το «ΕΥ ΖΗΝ». Το μοναδικό μας χρέος όμως, είναι να προσπαθήσουμε. Και το «ΓΕΛΙΟ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ» μας δίνει με απλό τρόπο ένα παράδειγμα μιας τέτοιας προσπάθειας.


89."Εἰ καλῶς εἴρηται τὸ λάθε βιώσας" (2018)

Αρ. Σελίδων: 232
Συγγραφέας: Γιώργος Χαραλαμπίδης
ΕΚΔΟΣΕΙΣ : Οσελότος
Στο βιβλίο αυτό ο Πλούταρχος μας επιφυλάσσει μία τεράστια και αναπάντεχη έκπληξη. Μας παραδίδει την ολοκληρωμένη μέθοδο διδασκαλίας του Επίκουρου, όπως την έχει διατυπώσει ο ίδιος, αντιγράφοντας τα δικά του λόγια, μέσα από τα δικά του βιβλία, που σήμερα θεωρούνται χαμένα.
Αναφέρεται στην εξήγηση της μυστηριακής ρήσης «ΛΑΘΕ ΒΙΩΣΑΣ» για να μας αποδείξει ότι πρόκειται για έναν χρησμό του Απόλλωνα που συνδέεται με το «ΓΝΩΘΙ ΣΑΥΤΟΝ» και όπως κάθε χρησμός μπορεί να έχει δύο σημασίες, γύρω από τις οποίες περιστρέφεται ολόκληρο το νόημα της ζωή μας.
Τί σημαίνει λοιπόν Λάθε Βιώσας; Να μην κρύβουμε την ζωή μας από τους άλλους ή να μην κρυβόμαστε από τον εαυτό μας;
Στην πρώτη περίπτωση ακολουθούμε έναν τρόπο ζωής χωρίς κανένα ουσιαστικό νόημα, καθώς εμφανίζουμε ένα πρόσωπο που δεν είναι ο πραγματικός μας εαυτός, τον οποίο ούτε εμείς οι ίδιοι είμαστε σε θέση να αναγνωρίσουμε.
Στην δεύτερη περίπτωση όμως, όταν αποφασίσουμε, με την βοήθεια της φιλοσοφίας, να αντικρύσουμε τον πραγματικό μας εαυτό, μπορούμε να μεγαλουργήσουμε, διότι μπορούμε να διακρίνουμε ότι μέσα στην ψυχή μας υπάρχουν εν σπέρματι τα αρχέτυπα των μέγιστων ανδρών της αρχαίας Ελλάδας: Ο Λυκούργος, ο Θρασύβουλος, ο Πυθαγόρας και ο Σωκράτης βρίσκονται μέσα μας και περιμένουν υπομονετικά να ενεργοποιήσουμε τις δυνάμεις τους προκειμένου να γίνουμε και εμείς αντάξιοι συνεχιστές του έργου τους.
Η πρακτική εφαρμογή της φιλοσοφικής μεθόδου του Επίκουρου ονομάζεται «ΣΥΓΚΑΤΑΖΗΝ» και αποτελεί την μυητική διαδικασία, όπου κάθε μαθητής, μετά την επιτυχή ολοκλήρωσή της, πρέπει να αποδείξει ότι έχει γίνει πλέον πραγματικός Φιλόσοφος και μπορεί να μεγαλουργήσει! (Από την παρουσίαση του βιβλίου)

90.8ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας - ΠΡΑΚΤΙΚΑ (2019)

Αρ. Σελίδων: 250
Συγγραφέας: Συλλογικό
ΕΚΔΟΣΕΙΣ : Φίλοι Επικούρειας Φιλοσοφίας - ΚΗΠΟΣ
Το βιβλίο αυτό αποτελεί το επιστέγασμα της όλης προσπάθειας και περιλαμβάνει τους λόγους των φίλων που μίλησαν στο Όγδοο Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας που πραγματοποιήθηκε κατά το διήμερο 10-11 Φεβρουαρίου 2018 στο Πολιτιστικό Κέντρο Γέρακα, στο Δήμο Παλλήνης Αττικής


91.«Περί οργής», Φιλόδημος(2019)

Αρ. Σελίδων: 180
Συγγραφείς: Θανάσης Χαλιώτης - Μπάμπης Πατζόγλου - Αριστοτέλης Κερασοβίτης
ΕΚΔΟΣΕΙΣ : Ηρόδοτος


92.«Επικούρεια φιλοσοφία και πολιτική»(2019)

Αρ. Σελίδων: 96
Συγγραφείς: Μπάμπης Πατζόγλου
ΕΚΔΟΣΕΙΣ : Ηρόδοτος


93.Ένας Ευτυχισμένος Έλληνας(2019)

Αρ. Σελίδων: 170
Συγγραφέας: Χρήστος Γιαπιτζάκης
ΕΚΔΟΣΕΙΣ : 24γράμματα
Ένας Ευτυχισμένος Έλληνας ήταν ο φιλόσοφος Επίκουρος. Με τη φιλοσοφία του και την ζωή του έδειξε την πρακτική μέθοδο για την επίτευξη της ευδαιμονίας, η οποία είναι εφικτή για κάθε νοήμονα άνθρωπο, αρκεί να το θελήσει.

94.ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΜΑΘΕΙΣ ΝΑ ΖΕΙΣ - ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ(2019)

Αρ. Σελίδων: 272
Συγγραφέας: ΔΑΛΑΚΙΟΥΡΙΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ : ΜΑΤΙ
"Γεννηθήκαμε μια φορά και δεν γίνεται να γεννηθούμε και δεύτερη. Όμως εσύ, που δεν εξουσιάζεις το αύριο, αναβάλλεις την ευτυχία σου και η ζωή σπαταλιέται στις αναβολές κι ο καθένας από εμάς πεθαίνει γεμάτος ασχολίες". Είναι από αυτά τα πιο σοφά λόγια που ειπώθηκαν ποτέ, αλλά από το ένα αυτί μπαίνουν κι από το άλλο βγαίνουν. Γιατί οι καθημερινές φροντίδες μας απορροφούν, και δεν βρίσκουμε χρόνο να ασχοληθούμε με τον εαυτό μας. Κι όμως είναι τόσο απλό. Ο Επίκουρος μας δείχνει τον τρόπο. Δεν είναι ανάγκη να τον ακολουθήσουμε κατά γράμμα αφού σε πολλά διαφωνούμε. Βρίσκουμε τι μας προκαλεί ευχαρίστηση και τι πόνο. Από εκεί, και αρχίζοντας από τα πιο απλά, να δούμε την καθημερινότητά μας με άλλη ματιά. Είναι πολύ απλό αλλά και τόσο δύσκολο γιατί πολεμάμε κακές συνήθειες. Αξίζει να προσπαθήσουμε και να βρούμε τον καιρό να μάθουμε να ζούμε... (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

95.9ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας - ΠΡΑΚΤΙΚΑ (2020)

Αρ. Σελίδων: 250
Συγγραφέας: Συλλογικό
ΕΚΔΟΣΕΙΣ : Φίλοι Επικούρειας Φιλοσοφίας - ΚΗΠΟΣ
Το βιβλίο αυτό αποτελεί το επιστέγασμα της όλης προσπάθειας και περιλαμβάνει τους λόγους των φίλων που μίλησαν στο Ένατο Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας που πραγματοποιήθηκε κατά το διήμερο 9-10 Φεβρουαρίου 2019 στο Πολιτιστικό Κέντρο Γέρακα, στον Δήμο Παλλήνης Αττικής


96.Τόμας Τζέφερσον: “Είμαι και εγώ επικούρειος”, (2020)

Αρ. Σελίδων: 282
Συγγραφείς: Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος
ΕΚΔΟΣΕΙΣ : 24γράμματα
Ο Τόμας Τζέφερσον (1743-1826), γνωστός ως ένας από τους ιδρυτές των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και ο τρίτος πρόεδρός τους, είναι αναμφισβήτητα μια παγκόσμια προσωπικότητα της εποχής τού Διαφωτισμού. Τα έργα του επηρέασαν τον Δυτικό πολιτισμό και τον επηρεάζουν ακόμη και σήμερα. Στις ημέρες μας ίσως είναι λιγότερο γνωστό ότι αυτή η προσωπικότητα διαμορφώθηκε μέσω της κλασικής παιδείας που έλαβε, όπως επίσης ότι ο ίδιος δήλωνε λάτρης της αρχαίας Ελλάδας. Η βιβλιοθήκη του ήταν πλήρης έργων της ελληνικής γραμματείας. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι, όπως ο ίδιος είχε δηλώσει, η αγαπημένη του φιλοσοφική σχολή ήταν αυτή του Επίκουρου. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

97.Επίκουρος. Επιστημονικός Ανθρωπισμός και Ευδαιμονία(2020)

Αρ. Σελίδων: 640
Συγγραφέας: Χρήστος Γιαπιτζάκης
ΕΚΔΟΣΕΙΣ : 24γράμματα
Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις 24γράμματα, εκτείνεται σε 640 σελίδες και το περιεχόμενο του είναι θεματολογικά ταξινομημένη ενώ περιέχει αναλυτικό ευρετήριο. Την έκδοση προλογίζει ο Πανεπιστημιακός Καθηγητής Γιώργος Χρούσος ο οποίος αναφέρει σχετικά: «Το βιβλίο αντικατοπτρίζει τη βαθιά και χρόνια μελέτη και κατανόηση του έργου του φιλοσόφου από τον συγγραφέα. Ο Χρήστος Γιαπιτζάκης αποδίδει με σαφήνεια και γλαφυρότητα όλα τα στοιχεία του Επικουρισμού που έχουν φτάσει ως εμάς σήμερα, εξηγεί το έργο του φιλοσόφου με ενάργεια και απλότητα, και προβάλλει τη σχέση του με τον σύγχρονο άνθρωπο».

98.Επίκουρου προσφώνησις(2020)

Αρ. Σελίδων: 192
Συγγραφέας: Επίκουρος - απδ. Μάριος Βερέττας
ΕΚΔΟΣΕΙΣ : Βερέττα
Είναι γνωστό ότι οι «Κύριες Δόξες» του Επίκουρου χρησίμευαν ως εγκόλπιο για τους μαθητές της διδασκαλίας του Κήπου. Φαίνεται όμως ότι κυκλοφορούσαν και άλλες συλλογές επικούρειων αποφθεγμάτων, όπως εκείνη που ανακάλυψε ο ερευνητής Καρλ Βότκε το 1888 στην βιβλιοθήκη του Βατικανού, ενταγμένη μέσα στο χειρόγραφο «Codex Vaticanus Graecus 1950» του 14ου αιώνα. Η συλλογή αυτή καθιερώθηκε έκτοτε με τον πανεπιστημιακό τίτλο «Gnomologium Vaticanum Epicureum» αλλά είναι γνωστότερη ως «Επίκουρου Προσφώνησις». Το κείμενο του «Gnomologium Vaticanum Epicureum» περιλαμβάνει ογδόντα επικούρειες «δόξες», παρόλο που αρχικά, από λανθασμένη εκτίμηση, αριθμήθηκαν ογδόντα μία και το σφάλμα παραμένει μέχρι σήμερα, με τη διπλή αρίθμηση της 56ης δόξας. Η λέξη «δόξα» με την αρχαία ελληνική έννοια σημαίνει «ιδέα, φήμη, προσδοκία, φιλοσοφική πρόταση». Στην περίπτωση των επικούρειων αποφθεγμάτων ισχύει η τελευταία ερμηνεία. Οι εβδομήντα έξι δόξες της συλλογής αποδίδονται στον Επίκουρο, τρεις στον Μητρόδωρο και μία στον Έρμαρχο. Δέκα τρεις από αυτές τις ξαναβρίσκουμε ανάμεσα στις σαράντα Κύριες Δόξες, που μάς κληροδότησε ο Διογένης Λαέρτιος. Όλες οι άλλες είναι πρωτότυπες και πλουτίζουν τις γνώσεις μας γύρω από την επικούρεια σκέψη, ενώ δεν λείπουν και οι έμμεσες αναφορές στην εποχή και στον βίο του Δάσκαλου του Κήπου.

99.ΛΟΥΚΡΗΤΙΟΣ - ΠΕΡΙ ΦΥΣΕΩΣ Η ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΕΝΟΣ ΕΠΙΜΟΝΟΥ ΚΗΠΟΥΡΟΥ(2021)

Αρ. Σελίδων: 640
Συγγραφέας: Θεόδωρος Παπαγγελής
ΕΚΔΟΣΕΙΣ : GUTENBERG
Ένα σύμπαν κατάστικτο από άπειρους κόσμους που γεννιούνται, ακμάζουν και πεθαίνουν· μια θεωρία για την εξέλιξη των ειδών που προαναγγέλλει τον Δαρβίνο· μια θεολογία που ιχνογραφεί την Περί Θεόν αυταπάτη, κατηχεί την ανθρωπότητα στην αμέριμνη μακαριότητα θεών που ούτε τιμωρούν ούτε αμείβουν και εορτάζει τη θνητότητα της ψυχής· μια προτροπή για σεξ χωρίς ρομαντικές προσμείξεις· ένας Οδηγός Ευτυχίας που δεν καταδέχεται μεταφυσικές παρηγοριές. Μπορούν αυτά τα ζητήματα να γεννήσουν μεγάλη ποίηση; Την απάντηση τη δίνει ο ρωμαίος Λουκρήτιος, ο πιο πιστός των πιστών της υλιστικής και θεραπευτικής φιλοσοφίας του Επίκουρου, στο Περί Φύσεως, που γράφτηκε τον 1ο αιώνα π.Χ. Η έμμετρη μετάφραση του έπους συνοδεύεται από μια εκτεταμένη μελέτη για την επίμονη παρουσία του Λουκρήτιου στον χριστιανικό Μεσαίωνα, στην Αναγέννηση και τον Διαφωτισμό μέχρι τους γκουρού της μετανεωτερικότητας και τον ακτιβισμό της δεύτερης δεκαετίας του 21ου αιώνα - και από τον Μακιαβέλι και τον Βολταίρο μέχρι τον Παλαμά και τον Καρυωτάκη. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

100.ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ - Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ(2021)

Αρ. Σελίδων: 136
Συγγραφέας: ΣΕΛΑΡΣ ΤΖΟΝ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ : ΔΙΟΠΤΡΑ
Τι χρειαζόμαστε πραγματικά για μια ευτυχισμένη ζωή; Πάνω από δύο χιλιάδες χρόνια πριν, ένας Έλληνας φιλόσοφος, ο Επίκουρος, έδωσε μια απάντηση που μοιάζει απλή: ευχαρίστηση. Το μόνο που χρειαζόμαστε πραγματικά είναι ευχαρίστηση. Σήμερα τείνουμε να συνδέουμε τη λέξη "επικούρειος" με την απόλαυση ενός καλού φαγητού ή κρασιού και με έναν παρακμιακό ηδονισμό. Αλλά αυτό απέχει έτη φωτός από το όραμα μιας ευχάριστης ζωής όπως το συνέλαβε ο Επίκουρος, ο οποίος εστίασε στις νοητικές και όχι στις σωματικές απολαύσεις, στην αποφυγή του πόνου και όχι στην άμεση επιδίωξη της ευχαρίστησης. Ο στόχος του, με λίγα λόγια, ήταν μια ζωή με αταραξία. Με την ολοζώντανη και φινετσάτη γραφή του, ο Sellars ξεδιπλώνει την ιστορία της επικούρειας φιλοσοφίας, από έναν ιδιωτικό κήπο στις παρυφές της αρχαίας Αθήνας έως τους δρόμους της αρχαίας Ρώμης, αναλύοντας έναν τελείως διαφορετικό τρόπο σκέψης για τη θέση μας στον κόσμο και το νόημα του θανάτου. Ένα βιβλίο που εμπνέει και διαφωτίζει, αντλώντας από την αρχαία σοφία εξαιρετικά επίκαιρα διδάγματα και προσφέροντάς μας έναν νέο τρόπο να αντιληφθούμε τι είναι σημαντικό στη ζωή. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)


Επιμέλεια: Τάκης Παναγιωτόπουλος, 2008-2021

αρχή σελίδας

....