Κορυφαίες Εκδόσεις Επικούρειας Φιλοσοφίας

Παρουσίαση των δέκα κορυφαίων εκδόσεων πηγών και μελετών, ιδανικών για την γνωριμία με την Φιλοσοφική Σχολή του Επίκουρου.


ΠΗΓΕΣ

ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ - Κείμενα ~ Πηγές της Επικούρειας Φιλοσοφίας και Τέχνης του Ζην*(2000)

Θεματική ταξινόμηση των αρχαίων πηγών με απόδοση στην σύγχρονη ελληνική. ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ, ΛΟΥΚΡΗΤΙΟΣ, ΕΡΜΑΡΧΟΣ, ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ, ΔΙΟΓΕΝΗΣ ΟΙΝΟΑΝΔΕΑΣ, ΔΙΟΓΕΝΗΣ ΛΑΕΡΤΙΟΣ, ΜΗΤΡΟΔΩΡΟΣ, κ.α.
Αρ. Σελίδων: 318
Εισαγωγή:D.S. Hutchinson
Mετάφραση : ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ, μετάφραση λατινικών ΠΕΤΡΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ : ΘΥΡΑΘΕΝ
Ο Επίκουρος ανέπτυξε ένα φιλοσοφικό σύστημα και καθιέρωσε έναν τρόπο ζωής που αξίζουν το σεβασμό και την κατανόηση, ίσως ακόμα και την αφοσίωσή μας. Στη Μεσόγειο της αρχαιότητας, αυτός ο τρόπος ζωής προσέλκυσε εκατοντάδες χιλιάδες οπαδούς σε κοινότητες που βάσταξαν πάνω από 600 χρόνια. Όμως, από την αρχή ακόμα της διδασκαλίας του, το μήνυμά του συνάντησε αντιδράσεις και διαστρεβλώθηκε πρώτα από τους ακαδημαϊκούς φιλοσόφους και την πολιτική εξουσία και στη συνέχεια από τους χριστιανούς.Ακόμα και στις μέρες μας, οι επικριτές του επικουρισμού εξακολουθούν να τον παραποιούν, εμφανίζοντάς τον ως μια φυγόπονη πνευματικά, ρηχή, ηδονοθηρική, ανήθικη ή άθεη παρωδία της αληθινής φιλοσοφίας. Στις μέρες μας, ο επικουρισμός έφτασε να σημαίνει το αντίθετό του: ένας εξεζητημένος ζήλος για σπάνια και ακριβά εδέσματα και ποτά. Παρακαλώ, βρείτε το κουράγιο να αγνοήσετε μια προκατάληψη δύο χιλιάδων ετών, και αποτιμήστε τη φιλοσοφία αυτή κρίνοντας την από τα αξιόλογα χαρίσματά της. Το βιβλίο αυτό σας παρέχει τις μαρτυρίες που χρειάζεστε.-D.S. Hutchinson (Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

ΔΙΟΓΕΝΗΣ ΟΙΝΟΑΝΔΕΑΣ – ΟΙ ΠΟΛΥΤΙΜΕΣ ΠΕΤΡΕΣ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ.*(1998) επανέκδοση (2003)

Η αποτύπωση της μεγάλης φιλοσοφικής επιγραφής του επικούρειου Διογένη από τα Οινόανδα με απόδοση στην σύγχρονη ελληνική.
Αρ. Σελίδων: 220
Πρόλογος : Χ. Θεοδωρίδης
Mετάφραση : ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ : ΘΥΡΑΘΕΝ
"Τίποτε παρόμοιο δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο και κατά πάσα πιθανότητα τίποτε παρόμοιο δεν πρόκειται ποτέ να ανακαλυφθεί." G.W. Chilton
Ένα ακόμα «βιβλίο» από την αρχαιότητα έχει σωθεί, και εκδίδεται για πρώτη φορά. Ο συγγραφέας του παράξενου αυτού έργου είχε την ιδέα να μη το γράψει σε πάπυρο ή περγαμηνή αλλά πάνω σε κάτι πολύ πιο ανθεκτικό. Κι έτσι η ελληνική πόλη Οινόανδα απέκτησε μια παγκόσμια αποκλειστικότητα: στο κέντρο της υπήρχε ένα υπερφυσικό βιβλίο, συνολικής επιφάνειας 100 τ.μ., με όλες τις σελίδες του ανοιχτές για τον καθένα που θα είχε τη διάθεση να το διαβάσει.Πρόκειται για την μεγαλυτερη επιγραφη στον κόσμο. Συγγραφέας, ο μαχητικός προπαγανδιστής της επικούρειας φιλοσοφίας, Διογένης ο Οινοανδέας που, όπως γράφει ο ίδιος, έκανε μια χειρονομία αγάπης όχι μόνο προς τους συμπολίτες του αλλά και προς τις μέλλουσες γενιές..(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ - ΗΘΙΚΗ, Η θεραπεία της ψυχής (2009)

Αρχαία επικούρεια κείμενα με απόδοση στη σύγχρονη ελληνική. Διογενους Λαέρτιου-Επίκουρου βίος, Επιστολή προς Μενοικέα, Κύριαι Δόξαι, Επίκουρου Προσφώνησις - Αποσπάσματα από χαμένα έργα, Αποσπάσματα επιστολών - Αποσπάσματα και μαρτυρίες, Βιβλιογραφία, Σχόλια και Πίνακες
Αρ. Σελίδων: 704
Mετάφραση, εισαγωγή, σχόλια: ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΩΓΡΑΦΙΔΗΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ : ΖΗΤΡΟΣ
Ο Επίκουρος επιστρέφει στον κατεξοχήν τόπο της φιλοσοφίας, στην Αθήνα, όταν αρχίζουν οι ελληνιστικοί χρόνοι. Αγνοεί επιδεικτικά τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη και ξαναπιάνει το νήμα της Ιωνικής και της Δημοκρίτειας παράδοσης. Ανοίγει τη δική του σχολή, τον Κήπο, όπου δεν διδάσκει τη φιλοσοφία ως ένα σύνολο γνώσεων αλλά την ασκεί ως έναν θεραπευτικό τρόπο ζωής μέσα στην κοινότητα των φίλων.Με γλώσσα σκοπίμως απλή και χωρίς να ηθικολογεί, ο Επίκουρος ξαναθέτει και απαντά σε βασικά ερωτήματα: τι είμαι; πως αντιμετωπίζω τους θεούς και τον θάνατο; πως μπορώ να ευτυχήσω; είμαι ελεύθερος; γιατί να νοιάζομαι για τους άλλους;(από την ιστοσελίδα του εκδότη)

ΛΟΥΚΡΗΤΙΟΣ - DE RERUM NATURA, "ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΥΣΗ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ"* (2005)

Απόδοση στα σύγχρονα ελληνικά υπό τη μορφή πεζού λόγου. Το μνημειώδες έπος του Λουκρήτιου «Για την Φύση των Πραγμάτων», συγκαταλέγεται στα αριστουργήματα της ρωμαϊκής λογοτεχνιας. Είναι προάγγελος και μοναδικός αρχαίος πρόγονος της σύγχρονης επιστήμης και είναι η ποιητική εκδοχή του χαμένου ελληνικού έργου Περί Φύσεως του Επίκουρου.
Αρ. Σελίδων: 527
Εισαγωγή:Martin Ferguson Smith
Φιλολογική επιμέλεια:Βασίλης Φυντίκογλου
Σημειώσεις-σχόλια:Γιάννης Αβραμίδης
Mετάφραση : ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ, ΡΟΥΛΑ ΧΑΜΕΤΗ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ : ΘΥΡΑΘΕΝ

ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΩΝ ΔΟΞΑΙ (2015)
3η Έκδοση (επαυξημένη με νέα κείμενα και 100 νέες Δόξες)

Αρ. Σελίδων: 215
Συγγραφέας: Χρήστος Γιαπιτζάκης
ΕΚΔΟΣΕΙΣ : ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ
Παρουσίαση της επικούρειας φιλοσοφίας και θεματική ταξινόμηση με απόδοση στη σύγχρονη ελληνική "Δοξών" αρχαίων Επικούρειων φιλοσόφων.
ΕΠΙΚΟΥΡΟΥ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ, Ο βίος του Επίκουρου, η ελληνιστικη φιλοσοφία, η επικούρεια φιλοσοφία - ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΩΝ ΔΟΞΑΙ.


ΜΕΛΕΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ – Η ΑΛΗΘΙΝΗ ΟΨΗ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΚΟΣΜΟΥ*(1954)

Η πρώτη και πληρέστερη έως σήμερα ελληνική μελέτη για την Επικούρεια Φιλοσοφία από τον μεγάλο πανεπιστημιακό καθηγητή Χαράλαμπο Θεοδωρίδη.
Αρ. Σελίδων: 416
Συγγραφέας: Καθηγητής Χ.ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ : ΕΣΤΙΑ (πρώτη έκδοση "ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΗΠΟΥ", 1954)
O XAPAΛAMΠOΣ ΘEOΔΩPIΔHΣ γεννήθηκε το 1883 στην Kαισάρια της Kαππαδοκίας και πέθανε στην Aθήνα το 1958. Φιλόσοφος και καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, φοίτησε στη Mεγάλη του Γένους Σχολή, στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Aθηνών και στα Πανεπιστήμια της Λειψίας και του Mονάχου. Στενός συνεργάτης των πρωτεργατών του «Eκπαιδευτικού Oμίλου», επηρεάστηκε έντονα από το πνεύμα του διαλεκτικού υλισμού. Ήταν από τους πρωτοπόρους στη χρησιμοποίηση δημοτικής σε επιστημονικά συγγράμματα..(από την ιστοσελίδα του εκδότη)

Ο ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ* (2002)

Μελέτη που παρουσιάζει την ισχύ της επικούρειας φιλοσοφίας στην σύγχρονη εποχή.
Αρ. Σελίδων: 221
Συγγραφέας: E. ANDERSON
Mετάφραση : ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ : ΘΥΡΑΘΕΝ
Η ουσία του εγχειρήματός μου δεν είναι διαφορετική από εκείνη του Λουκρήτιου, που χρησιμοποίησε τους λατινικούς στίχους του για να καταστήσει τις περίεργες εκείνες και βαθιές συλλήψεις του ελληνικού πνεύματος κατανοητές και χρήσιμες σε πάμπολλους συμπατριώτες του. Σκοπός των δοκιμίων αυτών είναι η μεταλαμπάδευση του πνεύματος του Επίκουρου στον 21ο αιώνα.Οι αποκαλύψεις του Επίκουρου στάθηκαν ένα ιδεολογικό ανάχωμα ενάντια στις πολυάριθμες και ανησυχητικές αντιλήψεις που προπαγάνδιζαν από κοινού κάθε λογής ηθικολόγοι, θεολόγοι, «προφήτες», αστρολόγοι και άλλοι αγύρτες, που αντλούσαν οφέλη από την εκμετάλλευση της άγνοιας και του φόβου. Ενάντια σ όλους αυτούς εκστράτευσαν σαν πύρινη θύελλα οι Επικούρειοι στον Μεσογειακό κόσμο, μοιράζοντας σοφία και παρηγοριά, οργανωμένοι σε φιλοσοφικές σχολές -μια παράδοση που είχε αρχίσει με τον Επίκουρο και συνεχίστηκε αδιάλειπτα επί έξι αιώνες. Μόνο με την έλευση του Μεσαίωνα το κίνημα του επικουρισμού οδηγήθηκε τελικά στο περιθώριο και έπαψε να υπάρχει.Αλλά η κληρονομιά του Επίκουρου δεν έμελλε να αφανιστεί για πάντα...ERIC ANDERSON (Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΟΥ - ΑΤΟΜΑ, ΗΔΟΝΗ, ΑΡΕΤΗ* (2005)

Παρουσίαση της επικούρειας φιλοσοφίας και σύνδεσή της με την σύγχρονη εποχή.
Αρ. Σελίδων: 221
Συγγραφέας: KOEN
Mετάφραση : ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ : ΘΥΡΑΘΕΝ
«Ο καθηγητής Κοέν έχει γράψει ένα βιβλίο τεκμηριωμένο από κάθε άποψη και εξαιρετικά πρωτότυπο, ένα βιβλίο το οποίο εύστοχα συνδυάζει την πιστή απόδοση της διδασκαλίας του Επίκουρου με τα σημερινά μας ενδιαφέροντα. Ένα έργο διαυγές και γοητευτικό.» Κορνήλιος Καστοριάδης «Στο εξαιρετικά ενδιαφέρον έργο του Α. Κοέν, ο Επίκουρος δεν είναι ένα νεκρό σώμα προσεκτικά προετοιμασμένο για μάθημα ανατομίας, αλλά ολοζώντανος και επίκαιρος.Όσοι αναζητούν ένα βοήθημα-σύντροφο, και όχι μια ακαδημαϊκή μούμια, θα απολαύσουν την ανάγνωσή του.» Άγκνες Χέλλερ, καθηγήτρια φιλοσοφίας (Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Η ΛΟΓΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΟΥ*(2009)

Αρ. Σελίδων: 162
Συγγραφέας: J.M. GABAUDE
ΕΚΔΟΣΕΙΣ : ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ

ΛΑΘΕ ΒΙΩΣΑΣ - Η επικούρεια τέχνη του ευ ζην*(2004)

Μελέτη για την επικούρεια τέχνη της ευδαιμονίας και την εφαρμογή της στην πράξη. Το βιβλίο εμπεριέχει σε απόδοση στην σύγχρονη ελληνική τα εξής έργα του Επίκουρου: "Επιστολή προς Μενοικέα, Κύριαι δόξαι, Επικούρου προσφώνησις".
Αρ. Σελίδων: 170
Συγγραφέας: ΧΑΡΗΣ ΛΥΤΑΣ
Mετάφραση : ΝΙΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΧΑΡΗΣ ΛΥΤΑΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ : ΚΕΔΡΟΣ
Τι φέρνει την ευτυχία; Παραπλανητικό ερώτημα, θα έλεγε ο Επίκουρος, γι αυτό και αιώνια βασανιστικό. Αφού σημασία δεν έχει τι φέρνει την ευτυχία, αλλά τι είναι ευτυχία. Αυτό δε χρειάζεται και πολλή ανάλυση. Η ευτυχία δεν μπορεί να είναι τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο από τη σταθερά καλή διάθεση, αυτήν που βιώνεις μόνιμα και όχι παροδικά. Γιατί το μεγάλο πρόβλημα είναι η διάρκεια -το θέμα είναι να διατηρείς τη διάθεσή σου ακμαία κάθε μέρα. Και ο Επίκουρος, επίκαιρος όσο ποτέ, φωνάζει με όλη τη δύναμη του πνεύματός του ότι είναι στο χέρι του κάθε ανθρώπου η εξασφάλιση αυτής της διάρκειας, που σημαίνει καθημερινότητα με ψυχική γαλήνη.Γιατί ο φωτισμένος από την επικούρεια διδασκαλία παύει να ζει με τους εφιάλτες που ταράζουν τους κοινούς ανθρώπους.(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)