Παρουσίαση του βιβλίου “Ένας ευτυχισμένος Έλληνας”

του Χρήστου Γιαπιτζάκη

Το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2019 στον φιλόξενο πολυχώρο “Αίτιον” (περιοχή Μακρυγιάννη-Ακρόπολη) πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η βιβλιοπαρουσίαση του θεατρικού έργου του Χρήστου Γιαπιτζάκη "Ένας ευτυχισμένος Έλληνας", που διαπραγματεύεται την ζωή και το έργο του Επίκουρου. Οι παριστάμενοι βίωσαν, μέσω της ζεστής ατμόσφαιρας του καλαίσθητου χώρου και του υψηλού επιπέδου των ομιλητών, την ουσιαστική προσέγγιση των θεμάτων της ευχάριστης ζωής και της αντιμετώπισης του φόβου του θανάτου με ανθρωπιστική φιλοσοφική διάθεση, φρόνηση και φιλία.

O εκδότης των 24 Γραμμάτων Γιώργος Δαμιανός, στον πρόλογό του, μίλησε για “ένα βιβλίο μοναδικό στο είδος του” και η Γιούλη Χρονοπούλου, Δρ. Φιλόλογος και Συντονίστρια του Εκπαιδευτικού Έργου Φιλολόγων, στην εύστοχη και μελίρρυτη ανάλυσή της ανέφερε ότι “ο συγγραφέας επέλεξε ένα είδος σπάνιο και ταυτόχρονα ένα είδος αξιώσεων, που απαιτεί ιδιαίτερες ικανότητες για να υπηρετηθεί, το θεατρικό είδος αφενός και ο φιλοσοφικός διάλογος αφετέρου”. Ο Τάκης Παναγιωτόπουλος, Πληροφορικός και Ιδρυτικό Μέλος του Κήπου Αθηνών, αναφέρθηκε με έντονη συναισθηματική φόρτιση στον φίλο του συγγραφέα, που “ο ανθρωπιστικός προσανατολισμός του έρχεται να δέσει την επιστήμη με την Επικούρεια φιλοσοφία σαν κυβερνήτη του βίου” και ο Βαγγέλης Πρωτοπαπαδάκης, Επίκουρος Καθηγητής Ηθικής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, κατά την έγκριτη φιλοσοφική ανάλυσή του ανέφερε ότι κατά την γνώμη του ο συγγραφέας “είναι ο καλύτερος πανεπιστημιακός (scholar) στον κόσμο από όσους ασχολούνται με τον Επίκουρο”. Ο Θανάσης Χαλκιάς, Σκηνοθέτης και Ηθοποιός, στην γλαφυρή και εμπεριστατωμένη θεατρολογική ανάλυσή του τόνισε πως ο συγγραφέας χρησιμοποιεί “μια Μπρεχτική άποψη για το θέατρο” και αναδεικνύει “τον παιδαγωγικό χαρακτήρα και την ωφέλιμη δραματοποίηση της ιστορίας και της φιλοσοφίας”. Ο Παναγιώτης Γιαβής, Πολιτικός Μηχανικός και Μέλος του Κήπου Αθηνών, εμφανώς γοητευμένος από την όμορφη βραδιά ανέφερε ότι στο βιβλίο “εκτίθεται η γνήσια επικούρεια σκέψη, όπως ο συγγραφέας μοναδικά γνωρίζει, απαράμιλλα μπορεί να διατυπώνει και να επεξηγεί και ακούραστα έχει κάνει σκοπό ζωής να μεταδίδει σε όλο τον κόσμο”.

Ο συγγραφέας Χρήστος Γιαπιτζάκης, Επίκουρος Καθηγητής Νευρογενετικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Ιδρυτικό Μέλος του Κήπου Αθηνών, αναφέρθηκε στην διάχυτη δυστυχία που παρατηρείται διαχρονικά στην Ελληνική κοινωνία (“αφού περισσεύουν ο επιστημονικός αναλφαβητισμός, οι μυθοπλασίες, οι ιδεοληψίες και οι αυταπάτες, που ευνοούν τον μυωπικό εγωισμό, τις συγκρούσεις και την διαφθορά”) και στην ανάγκη να αναδειχθεί το μήνυμα του Επίκουρου για την επίτευξη της ευδαιμονίας μέσω της φρόνησης και της φιλίας.

Ο συγγραφέας διάβασε με συγκίνηση μήνυμα του Γιώργου Χρούσου, Ομότιμου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών και κορυφαίου επιστήμονα ιατρού με διεθνώς πρωτοποριακό έργο στους βιοχημικούς μηχανισμούς του στρες, που επισήμανε ότι “ο συγγραφέας είναι βαθύς γνώστης της Επικούρειας φιλοσοφίας και αυτό είναι προφανές και από το υπέροχο θεατρικό έργο του, που αξίζει να παιχθεί όχι μόνο στην χώρα μας, αλλά παγκόσμια”. Ανάμεσα στις ομιλίες, ο Γιώργος Κλώνης και η Κάτια Κρέτση ζωντάνεψαν τον θεατρικό λόγο του βιβλίου καθώς διάβασαν αποσπάσματά του συγκινώντας το κοινό, που τους καταχειροκρότησε.

Δείτε το βίντεο ολόκληρης της παρουσίασης εδώ. Δείτε φωτογραφίες από την παρουσίαση εδώ