Καλώς ήρθατε
στην 12η Πανελλήνια Συνάντηση Φίλων Επικούρειας Φιλοσοφίας

ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ
-ΦΙΛΟΙ ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΑΣ
ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ
"ΚΗΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Φίλοι Επικούρειας Φιλοσοφίας
"ΚΗΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"
info@epicuros.net
Φίλοι Επικούρειας Φιλοσοφίας
"ΚΗΠΟΣ ΑΘΗΝΩΝ"
ideoszen@gmail.com

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
www.epicuros.gr
www.epicuros.net

Δείτε πληροφορίες για προηγούμενες Πανελλήνιες Συναντήσεις
4η Συνάντηση
5η Συνάντηση
6η Συνάντηση
7η Συνάντηση
8η Συνάντηση
9η Συνάντηση
10η Συνάντηση
11η Συνάντηση


Για δωδέκατη συνεχόμενη φορά οι Φίλοι της Επικούρειας Φιλοσοφίας από όλη την Ελλάδα συναντήθηκαν, αυτή τη φορά στην Χαλκίδα το Σάββατο 8 Ιουνίου 2019, στην αίθουσα της Αθλητικής Μοτοσυκλετιστικής Λέσχης (Α.Μ.ΛΕ.Χ) με θέμα: "Οι σύγχρονοι επικούρειοι κήποι" - Δημιουργία, ύπαρξη, λειτουργία και σκοποί των σύγχρονων κήπων Κεντρικός εισηγητής ήταν το ιδρυτικό μέλος του Κήπου Χαλκίδας, Μηνάς Πατσουράκης, ενώ συμμετείχαν με παρεμβάσεις-προτάσεις φίλοι της επικούρειας φιλοσοφίας από τους Κήπους Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Τρικάλων και Χαλκίδας. Ακολούθησε το απολαυστικό θεατρικό μονόπρακτο με τίτλο: "Ο επισκέπτης από τη Σικελία", συγγραφής, σκηνοθεσίας και παρουσίασης των μελών του Κήπου Θεσσαλονίκης. Ακολούθησε έντονη συζήτηση όπου διεξήχθησαν χρήσιμα συμπεράσματα για τους σύγχρονους Κήπους. Δίνουμε ραντεβού του χρόνου για την 13η Πανελλήνια Συνάντηση.Πανελλήνιες Συναντήσεις
Φίλων της Επικούρειας Φιλοσοφίας


Η Πανελλήνια Συνάντηση των Φίλων της Επικούρειας Φιλοσοφίας είναι ένας ετήσιος θεσμός, που μετρά ήδη ένδεκα διοργανώσεις, φέτος θα είναι η δωδέκατη. Η Πανελλήνια Συνάντηση καθώς και το ετήσιο Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας, το οποίο διοργανώνεται από το 2011 κάθε Φεβρουάριο στο Πολιτιστικό Κέντρο Γέρακα από τους Κήπους Αθήνας και Θεσσαλονίκης και τον Δήμο Παλλήνης, αποτελούν δύο θεσμούς στους οποίους αναδεικνύεται η Επικούρεια φιλοσοφία στο σήμερα και ανταλλάσσονται φιλοσοφικές απόψεις με την ταυτόχρονη σύσφιξη φιλικών σχέσεων.

Ανελλιπώς από το 2008 έως το 2017, η Πανελλήνια Συνάντηση λάμβανε χώρα στο Άλσος Προμηθέως του Ολύμπου, στο πλαίσιο των Προμηθείων, των εορταστικών εκδηλώσεων ελληνικής κοσμοθέασης. Από το 2018 η Συνάντηση διεξάγεται σε διαφορετική κάθε φορά πόλη. Μετά τα φιλόξενα Τρίκαλα με τον Κήπο Τρικάλων να διοργανώνει μια σπουδαία Συνάντηση, αυτή τη χρονιά ο Κήπος Χαλκίδας θα μας φιλοξενήσει στην όμορφη Χαλκίδα, με την συμμετοχή φίλων Επικούρειας φιλοσοφίας από όλη την Ελλάδα και με ελεύθερη παρακολούθηση από το κοινό.

Κάθε Πανελλήνια Συνάντηση έχει ένα συγκεκριμένο θέμα, το οποίο προσεγγίζεται από κάθε συμμετέχοντα φίλο με μια τρίλεπτη εισήγηση. Κατά γενική ομολογία, οι ομιλητές διακρίνονται για την σοβαρότητα, την ευγένεια, την πολύπλευρη γνώση και τον φιλοσοφικό στοχασμό τους. Αφού μιλήσουν όλοι οι συμμετέχοντες φίλοι με την σειρά, ακολουθεί συζήτηση με την συμμετοχή του κοινού, υπό τον συντονισμό ενός προεδρεύοντα. Οι τρεις πρώτες Συναντήσεις στον Όλυμπο διοργανώθηκαν από το περιοδικό «Κήπος του Επίκουρου», ενώ στην συνέχεια ανέλαβαν την ετήσια διοργάνωση των Συναντήσεων οι Κήποι της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας. Στις πραγματοποιημένες Συναντήσεις συμμετείχαν ως εισηγητές κατά καιρούς πάνω από εξήντα διαφορετικά άτομα από δεκαπέντε διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Χαλκίδα, Ηράκλειο Κρήτης, Άρτα, Ρόδο, Ικαρία, Κοζάνη, Νάουσα, Ελασσόνα Λάρισας, Κιάτο Κορινθίας, Πολύκαστρο Κιλκίς, Αίγινα και Κερατέα Αττικής. Σε όλες τις Πανελλήνιες Συναντήσεις έχουν συμμετάσχει μέχρι στιγμής ο Χρήστος Γιαπιτζάκης και ο Τάκης Παναγιωτόπουλος από τον Κήπο Αθηνών.

Οι έως τώρα Πανελλήνιες Συναντήσεις Φίλων Επικούρειας Φιλοσοφίας είναι οι ακόλουθες:
1η Πανελλήνια Συνάντηση: «Οι Επικούρειοι στον Όλυμπο» (Συνάντηση γνωριμίας), Σάββατο, 21 Ιουνίου 2008. Συμμετείχαν 22 φίλοι. Τα Πρακτικά των ομιλιών έχουν δημοσιευθεί στο τεύχος Ε, «Κήπος του Επίκουρου», σελ. 16-29, Εκδόσεις Βερέττα 2008.
2η Πανελλήνια Συνάντηση: «Επίκουρος και Πολιτική», Σάββατο, 20 Ιουνίου 2009. Συμμετείχαν 11 φίλοι. Τα Πρακτικά των ομιλιών έχουν δημοσιευθεί στο τεύχος Θ, «Κήπος του Επίκουρου», σελ. 4-30, Εκδόσεις Βερέττα 2009.
3η Πανελλήνια Συνάντηση: «Επίκουρος και Θεός», Σάββατο, 19 Ιουνίου 2010. Συμμετείχαν 15 φίλοι. Τα Πρακτικά των ομιλιών έχουν δημοσιευθεί στο τεύχος ΙΓ, «Κήπος του Επίκουρου», σελ. 27-59, Εκδόσεις Βερέττα 2010.
4η Πανελλήνια Συνάντηση: «Μπροστά στην Κρίση», Σάββατο, 2 Ιουλίου 2011. Συμμετείχαν 9 φίλοι. Τα Πρακτικά των ομιλιών έχουν δημοσιευθεί στο «Επικούρεια Φιλοσοφία: Ανθολόγιο», σελ. 111-143, Εκδόσεις Φίλων Επικούρειας Φιλοσοφίας 2012.
5η Πανελλήνια Συνάντηση: «Η εφαρμογή της Επικούρειας φιλοσοφίας στην σύγχρονη Ελλάδα», Σάββατο, 30 Ιουνίου 2012. Συμμετείχαν 13 φίλοι. Τα Πρακτικά των ομιλιών έχουν δημοσιευθεί στο «Επικούρεια Φιλοσοφία: Ανθολόγιο Β», σελ. 88-153, Εκδόσεις Φίλων Επικούρειας Φιλοσοφίας 2013.
6η Πανελλήνια Συνάντηση: «Η Επικούρεια Αυτάρκεια στην Ελλάδα της σημερινής κρίσης», Σάββατο, 6 Ιουλίου 2013. Συμμετείχαν 17 φίλοι. Τα Πρακτικά των ομιλιών έχουν δημοσιευθεί στο «Επικούρεια Φιλοσοφία: Ανθολόγιο Γ», σελ. 43-120, Εκδόσεις Φίλων Επικούρειας Φιλοσοφίας 2014.
7η Πανελλήνια Συνάντηση: «Η βιωματική προσέγγιση της Επικούρειας Φιλοσοφίας (Ατομική-Συλλογική)», Σάββατο 5 Ιουλίου 2014. Συμμετείχαν 11 φίλοι. Τα Πρακτικά των ομιλιών έχουν δημοσιευθεί στο «Επικούρεια Φιλοσοφία: Ανθολόγιο Δ», σελ. 79-124, Εκδόσεις Φίλων Επικούρειας Φιλοσοφίας 2015.
8η Πανελλήνια Συνάντηση: «Εφαρμογή του Επικούρειου Κανόνα στην πράξη (Ατομική-Συλλογική)», Σάββατο 11 Ιουλίου 2015. Τα Πρακτικά των ομιλιών έχουν δημοσιευθεί στο «Επικούρεια Φιλοσοφία: Ανθολόγιο Ε», Εκδόσεις Φίλων Επικούρειας Φιλοσοφίας 2016.
9η Πανελλήνια Συνάντηση: «Επίκουρος και επικούρεια φιλοσοφία, για λίγους, για όλους, τελικά για ποιούς;» , Σάββατο 07 Ιουλίου 2016. Τα Πρακτικά των ομιλιών έχουν δημοσιευθεί στο «Επικούρεια Φιλοσοφία: Ανθολόγιο Ε», Εκδόσεις Φίλων Επικούρειας Φιλοσοφίας 2016.
10η Πανελλήνια Συνάντηση: «Η επανελλήνιση υπό το πρίσμα της Επικούρειας Φιλοσοφίας», Σάββατο 08 Ιουλίου 2017.
11η Πανελλήνια Συνάντηση: «Ο Επίκουρος στην ψηφιακή εποχή. Ένας αρχαίος πιο σύγχρονος από ποτέ», Σάββατο 12 Μαίου 2018, Τρίκαλα.


Η ετήσια Πανελλήνια Συνάντηση Φίλων Επικούρειας Φιλοσοφίας μέχρι το 2107 διεξάγονταν σε μια εξαιρετικά φιλική και ευδαιμονική ατμόσφαιρα κάτω από την δροσερή σκιά των ελάτων του Ολύμπου και κατά γενική ομολογία είχε επιτύχει να προσφέρει στους συμμετέχοντες και τους ακροατές μια γαλήνια πνευματική απόλαυση, αλλά και φιλοσοφικούς προβληματισμούς.
Από το 2018 οι Πανελλήνιες Συναντήσεις Φίλων Επικούρειας Φιλοσοφίας θα πραγματοποιούνται σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, ώστε η επικούρεια φιλοσοφία να έχει την μεγαλύτερη διάδοση.


Μετά την κάθε Συνάντηση, ακολουθεί συμπόσιο των φίλων σε ταβέρνα.