Δεύτερο Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας
Σάββατο 11 και Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012,
Γέρακας Αττικής, αρχαίος Γαργηττός


Η διοργάνωση

Ο τόπος και ο χρόνος που διοργανώνεται το Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας δεν είναι τυχαίος. Το ιστορικό 1ο Πανελλήνιο Συμπόσιο πραγματοποιήθηκε το Φεβρουάριο του 2011 στον Γέρακα του Δήμου Παλλήνης Αττικής με πρωτοβουλία των Φίλων Επικούρειας Φιλοσοφίας και την αμέριστη στήριξη του Δήμου Γέρακα(κατόπιν Δήμου Παλλήνης), προς τιμή του Επίκουρου, ο οποίος κατάγονταν από τον αρχαίο Αθηναϊκό Δήμο Γαργηττού, σύμφωνα με τον βιογράφο Διογένη Λαέρτιο και ο οποίος σήμερα ταυτίζεται με το Γέρακα. "Επίκουρος Νεοκλέους και Χαιρεστράτης, Αθηναίος, των δήμων Γαργήττιος, γένους του των Φιλαϊδών".
Η επιλογή της ημερομηνίας διεξαγωγής του συμποσίου έγινε ώστε να συμπίπτει με τον μήνα που γεννήθηκε ο μεγάλος φιλόσοφος. Ο Επίκουρος σύμφωνα με τον Διογέννη Λαέρτιο γεννήθηκε "μηνός Γαμηλιώνος εβδόμη", δηλαδή τον αττικό μήνα Γαμηλιώνα. Ο Φεβρουάριος ταυτίζεται κατά το δυνατό με τον αττικό μήνα Γαμηλιώνα.
Μετά από πρόταση του Δημάρχου Παλλήνης κου Αθανασίου Ζούτσου, το Συμπόσιο πραγματοποιείται σε μόνιμη βάση στον τόπο καταγωγής του φιλοσόφου Επίκουρου, το σημερινό Γέρακα του Δήμου Παλλήνης, ως κληρονόμο του αρχαίου Δήμου Γαργηττού, τον Φεβρουάριο κάθε έτους.

Διοργανωτές

-ΔΗΜΟΣ ΠΑΛΛΗΝΗΣ
-ΦΙΛΟΙ ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΑΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ "ΚΗΠΟΣ ΑΘΗΝΩΝ"
-ΦΙΛΟΙ ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΑΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ "ΚΗΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - Το διαχρονικό μήνυμα του φιλοσόφου Επίκουρου

Το Δεύτερο Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας πραγματοποιήθηκε στις 11 και 12 Φεβρουαρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Γέρακα του Δήμου Παλλήνης. Το ξεχωριστό αυτό πολιτιστικό γεγονός, που εξελίσσεται σε θεσμό, οργανώθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στον τόπο καταγωγήςτου Αθηναίου φιλοσόφου, τον αρχαίο Δήμο Γαργηττού, από το Δήμο Παλλήνης και τους Φίλους Επικούρειας Φιλοσοφίας "Κήπος Αθηνών" και "Κήπος Θεσσαλονίκης". Το Συμπόσιο στέφθηκε με επιτυχία, όπως φαίνεται από την ενθουσιώδη συμμετοχή των φίλων της φιλοσοφίας από όλη την Ελλάδα, παρά τον άσχημο καιρό και την κοινωνικοοικονομική κρίση. Ο μεστός φιλοσοφικός λόγος του Συμποσίου είχε ως στόχο την επικοινωνία και όχι την επίδειξη και τον πνευματικό αποκλεισμό των πολλών. Το υψηλό επίπεδο των εισηγητών, οι ομιλίες, οι προβολές και οι καλλιτεχνικές παρουσιάσεις, ικανοποίησαν κατά γενική ομολογία τους συμμετέχοντες, όπως και η ανακοίνωση του Δημάρχου Παλλήνης κου Αθανασίου Ζούτσου ότι ήδη σχεδιάζεται ένας χώρος πρασίνου στην περιοχή Γαργηττού, που θα ονομαστεί "Κήπος του Επίκουρου". Με όλα τα παραπάνω, ο Δήμος Παλλήνης και οι Φίλοι της Επικούρειας Φιλοσοφίας τίμησαν το μεγάλο διαφωτιστή και ανθρωπιστή φιλόσοφο Επίκουρο και ταυτόχρονα πρόβαλαν μια διαχρονική πρόταση πνευματικής θωράκισης απέναντι στα σημερινά αδιέξοδα βασιζόμενοι στην φιλοσοφία του. Καθώς η διαχρονικότητα της Επικούρειας φιλοσοφίας επιβεβαιώνεται από τα ευρήματα της σύγχρονης Επιστήμης που έχουν αναδείξει την εγκυρότητα των βασικών σημείων της Φυσικής και Ηθικής φιλοσοφίας του μεγαλοφυούς Επίκουρου, αξίζει ίσως να αφουγκραστούμε το διαχρονικό ανθρωπιστικό μήνυμά του. Ένα μήνυμα που έχει ακόμη μεγαλύτερη αξία σε χαλεπούς καιρούς, καθώς εκφράζει με τον απλούστερο αλλά και αρτιότερο τρόπο το νόημα της ευτυχισμένης ζωής, την οποία μπορεί να επιτύχει ο καθένας από εμάς εφόσον συνδυάσει την προσωπική αρετή της φρόνησης με το συμμετοχικό αγαθό της φιλίας.
ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΠΟΣΙΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
"Δεύτερο Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας"
Τα πρακτικά του Συμποσίου με όλες τις ομιλίες, φωτογραφικό και άλλο υλικό.
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΗΠΟΣ