Ο Κόιντος Οράτιος Φλάκκος (Quintus Horatius Flaccus, 65 π.Χ. - 8 π.Χ.), γνωστότερος απλώς ως Οράτιος, ήταν ο κορυφαίος Ρωμαίος λυρικός ποιητής κατά την εποχή του Οκταβιανού Αύγουστου. Για πολλούς είναι ένας από τους δύο μεγαλύτερους Λατίνους ποιητές όλων των εποχών μαζί με τον Βιργίλιο. Ο πατέρας του ξόδεψε μια μικρή περιουσία για την εκπαίδευση του και τελικά τον συνόδευσε στη Ρώμη για να επιβλέψει τη σχολική και ηθική του πρόοδο. Ο Οράτιος έφυγε από τη Ρώμη, πιθανώς μετά τον θάνατο του πατέρα του και συνέχισε την εκπαίδευσή του στην Αθήνα, σε ηλικία δεκαεννέα ετών. Η Αθήνα κυριαρχούνταν φιλοσοφικά την εποχή εκείνη από Επικούρειους και Στωικούς, των οποίων οι θεωρίες και οι πρακτικές έκαναν βαθιά εντύπωση στον νεαρό άνδρα. Στην Αθήνα απέκτησε βαθιά εξοικείωση με την αρχαία παράδοση της ελληνικής λυρικής ποίησης.
Albi, nostrorum sermonum candide iudex,
|
Άλβιε, κριτή της ποίησής μου αμερόληπτε, |
Η μετάφραση είναι του Ακαδημαϊκού Θόδωρου Παπαγγελή, για την ιστοσελίδα www.epicuros.gr
Ο Οράτιος συνιστά στον Άλβιο να απαλλαγεί από τις φροντίδες και να ζήσει μια λιτή ζωή, αφού δεν του λείπει το χρήμα και να χαρεί τη στιγμή, ακολουθώντας τις διδαχές του Επίκουρου για μια ηδονική ζωή μακριά από το φόβο του θανάτου.
Για την σύνδεση των χοίρων με τους επικούρειους
Οι Επικούρειοι υιοθέτησαν το γουρουνάκι ως σύμβολο της ηδονιστικής τους φιλοσοφίας, που δεν σήμαινε (όπως ισχυρίστηκαν οι επικριτές τους) την τέρψη των σαρκικών επιθυμιών αλλά την επιδίωξη της αληθινής απόλαυσης και της εσωτερικής ηρεμίας.
Το νεαρό ζώο βρίσκεται σε μια αθώα φυσική κατάσταση και δεν έχει μάθει ακόμη τους φόβους και τα μίση που προκαλούν πόνο. Το "γουρούνι" στο στόμα άλλων ήταν προσβολή, επομένως αυτή η ιδιοποίηση της ετικέτας ήταν ένας άλλος τρόπος με τον οποίο οι Επικούρειοι αντιμετώπιζαν τις συνηθισμένες, λανθασμένες αξίες της κοινωνίας.
Αυτό το σε φυσικό μέγεθος γλυπτό γουρουνάκι βρέθηκε στη Βίλα των Παπύρων, την αρχαιότερη σωζόμενη βιβλιοθήκη στον κόσμο, η οποία περιείχε επικούρεια γραπτά στο μεγαλύτερο μέρος της. Εκτίθεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάπολης.
Πηγή: https://www.herculaneum.ox.ac.uk/about-us/piglet
Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος 8-3-2023