Ο ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΣΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΙΚΟΥΡΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
Συνδιοργάνωση - Φίλοι της Επικούρειας φιλοσοφίας «Κήπος Θεσσαλονίκης» - «Σύλλογος αποφοίτων Α.Π.Θ.»
Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 17.00 έως 22.00

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Παρουσίαση Παντελής Σαββίδης

17.00 – 17.15 Έναρξη Ημερίδας - Χαιρετισμοί
17.15 – 17.30 Συμβολισμοί, ίχνη και αναλαμπές επικούρειας
Φιλοσοφικής σκέψης στην ιστορική πορεία της Θεσσαλονίκης Τάσος Καραπαναγιωτίδης

Α΄ Μέρος: Γνωριμία με τον Επίκουρο.

17.30 – 17.45 Βίος του Επίκουρου Μαρτέλα Σινάνη
17.45 – 17.55 Ο Κανόνας του Επίκουρου στην καθημερινότητα μας Γιώργος Καπλάνης
17.55 – 18.10 Η Επικούρεια φιλοσοφία ως πρόδρομος της σύγχρονης Επιστήμης Χρήστος Γιαπιτζάκης
18.10 – 18.25 Φιλόδημος – Λουκρήτιος και θάνατος Γιάννης Αβραμίδης
18.25 – 18.45 Διάλειμμα – Επιτοίχιες Ανακοινώσεις
18.25 – 18.45 Εικαστικά Δρώμενα Χρήστος Αλαβέρος

Β΄ Μέρος: Ο Επίκουρος στον 21ο αιώνα.

18.50 – 19.00 Κλασσικές μουσικές παρεμβάσεις. Στο βιολί Αχιλλέας Καπλανίδης και Νίκος Τσακαλίδης
19.00 – 19.15 Επικούρεια Φιλοσοφία και Σύγχρονη Αστρονομία Φιόρη-Αναστ. Μεταλληνού
19.15 – 19.30 "Η εφαρμογή των αρχών του Επίκουρου στο σημερινό κοινωνικό γίγνεσθαι"- η αναγκαιότητα, η δυνατότητα, το πώς και το γιατί - Παναγιώτης Γεωργάκας
19.30 – 19.45 Επικούρειες Επιδράσεις στον Διαφωτισμό Δημήτρης Άλτας
19.45 – 22.00 Συζήτηση με το κοινό. Στο πάνελ όλοι οι ομιλητές απαντούν σε ερωτήσεις και απορίες των παρευρισκομένων

Τις Απαγγελίες εκφωνεί η Δήμητρα Παπαδημητρίου

ΟΜΙΛΗΤΕΣ

Γιάννης Αβραμίδης
Ζει στη Θεσσαλονίκη. Είναι εκδότης, μεταφραστής και συγγραφέας. Έχει τον εκδοτικό οίκο ΘΥΡΑΘΕΝ. Έχει επιμεληθεί και εκδώσει σημαντικά έργα της επικούρειας φιλοσοφίας.

Δημήτρης Άλτας
Είναι γιατρός Καρδιολόγος και ζει στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στο ΑΠΘ (Ιατρική Σχολή). Ιδιωτεύει από το 1992. Ασχολείται με την Αρχαία Ελληνική Ιστορία και Φιλοσοφία. Έχει αρθρογραφήσει και έχει δώσει δεκάδες διαλέξεις για την Επικούρεια Φιλοσοφία. Είναι μέλος των Φίλων Επικούρειας Φιλοσοφίας «Κήπος Θεσσαλονίκης».

Παναγιώτης Γεωργάκας
Νευρολόγος - Ψυχίατρος, Συντον. Δ/ντης Ε.Σ.Υ. Επιστημονικά Υπεύθυνος του Προγράμματος Εναλλακτικής "Θεραπείας" Εξαρτημένων Ατόμων (Π.Ε.Θ.Ε.Α.) "ΑΡΓΩ" του Ψ.Ν.Θ. Έχει συγγράψει 4 βιβλία και είχε την επιστημονική επιμέλεια άλλων 2.Πίστευε και πιστεύει ότι η υγεία και η παιδεία συνιστούν μέγιστα κοινωνικά αγαθά και πρέπει να χορηγούνται σε υψηλή ποιότητα δωρεάν. Πίστευε και πιστεύει ότι η Εξάρτηση - η οποιαδήποτε εξάρτηση - συνιστά επαχθέστατο κοινωνικό πρόβλημα, το οποίο δεν αντιμετωπίζεται παρά μόνο με την κατάθεση ψυχής και όχι με στενές επαγγελματικές αντιλήψεις.

Χρήστος Γιαπιτζάκης
Έχει μισή καταγωγή από την Κρήτη και μισή από την Μακεδονία (Δράμα).Είναι Επίκουρος Καθηγητής Νευρογενετικής στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει εκδόσει τα βιβλία «Επικουρείων Δόξαι» και «Φιλόδημου Περί Παρρησίας» Έχει αρθρογραφήσει και έχει δώσει δεκάδες διαλέξεις για την Επικούρεια Φιλοσοφία στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό. Είναι ιδρυτικό μέλος των φίλων Επικούρειας Φιλοσοφίας Κήπος Αθηνών.

Γιώργος Καπλάνης
Ζει στη Θεσσαλονίκη και είναι Συμβολαιογράφος. Έχει αρθρογραφήσει και έχει δώσει δεκάδες διαλέξεις για την Επικούρεια Φιλοσοφία. Είναι ιδρυτικό μέλος των φίλων Επικούρειας Φιλοσοφίας Κήπος Θεσσαλονίκης.

Τάσος Καραπαναγιωτίδης
Ζει στη Θεσσαλονίκη. Έχει κάνει σπουδές Νομικών. Ασχολείται με την μουσική και την ιστορία της πόλης της Θεσσαλονίκης. Είναι μέλος των φίλων Επικούρειας Φιλοσοφίας Κήπος Θεσσαλονίκης.

Αναστασία – Φιόρη Μεταλληνού
Έλαβε Πτυχίο Φυσικής και Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην Φυσική Ατμόσφαιρας και Περιβάλλοντος από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Στην Διδακτορική Διατριβή της ασχολήθηκε με την «Ανάπτυξη και εξασθένιση Μαγνητικών Καταιγίδων στο Γεωδιάστημα». Εργάζεται ως ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεσκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Μαρτέλα Σινάνι
Γεννήθηκε στην Αλβανία και από το 1997 ζει και εργάζεται στην Ελλάδα. Αποφοίτησε από το τμήμα Νομικής του ΑΠΘ το 2012 και από τότε ασκεί το επάγγελμα της ως δικηγόρος στη Θεσσαλονίκη. Είναι λάτρης της Επικούρειας Φιλοσοφίας και μέλος των Φίλων Επικούρειας Φιλοσοφίας «Κήπος Θεσσαλονίκης». Γνωρίζει πολύ καλά την αλβανική, αγγλική, γαλλική, ιταλική και ισπανική γλώσσα.


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

Χρήστος Αλαβέρας
Είναι ζωγράφος. Ζει και δημιουργεί στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε ζωγραφική στην ΑΣΚΤ του ΑΠΘ με μεταπτυχιακές σπουδές στην Ολλανδία. Έχει δημιουργήσει πολλές ατομικές εκθέσεις και συμμετείχε σε εξίσου πολλές ομαδικές. Έργα του ζωγραφικής, γλυπτικής και χαρακτικής βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Αχιλλέας Καπλανίδης
Είναι μουσικός της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης και Καθηγητής

Δήμητρα Παπαδημητρίου
Ηθοποιός του ΚΘΒΕ

Νίκος Τσακαλίδης
Μουσικός