Δημοσιεύσεις

Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία Εψιλον (κλικ)

Το Βήμα
Φιλόσοφος Επίκουρος
Διοργάνωση του 1ου Πανελλήνιου Συμποσίου Επικούρειας Φιλοσοφίας

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ| Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011  

Προτομή του έλληνα φολοσόφου της αρχαιότητας, Επίκουρου, ο οποίος έζησε από το 341 π.Χ. έως το 270 μ.Χ.

Εν έτει 2011, το 1ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας, που διοργανώνεται το Σάββατο 12 και την Κυριακή 13 Φεβρουαρίου στο Γέρακα, του δήμου Παλλήνης, έρχεται να καλύψει ένα κενό. Αυτό της καθυστέρησης να τιμηθεί ένας φιλόσοφος, ο οποίος από πολλούς είναι παρεξηγημένος αλλά και… best seller, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Ομότιμου Καθηγητή Επικοινωνίας του Παντείου Πανεπιστημίου, κ.Δημήτρη Ποταμιάνου, ο οποίος είναι ένας από τους ομιλητές του Συμποσίου.

«Η φιλοσοφία του Επίκουρου μπορεί να είναι ταιριαστή με τη σημερινή εποχή, είναι όμως, παρεξηγημένη», μας λέει ο κ. Ποταμιάνος.
«Συνηθίζουμε να χαρακτηρίζουμε τον Επικούρειο άνθρωπο, ως ακόλαστο ευδαίμονα και τον άνθρωπο των απολαύσεων που κυνηγάει μόνο και μόνο την ικανοποίηση των επιθυμιών του. Ο ίδιος μπορεί να μην έχει αρνηθεί αυτή την πτυχή, αλλά ξεκαθαρίζει: επί της ουσίας πρέπει να κάνουμε μια ζωή με σωστές επιλογές που οδηγούν στην αταραξία της ψυχής»
.

Δεν είναι τυχαίος ο τόπος και ο χρόνος διοργάνωσης του Συμποσίου. Το 1ο Συμπόσιο διοργανώνεται στην περιοχή Γέρακας, του δήμου Παλλήνης και συγκεκριμένα στο Πολιτιστικό Κέντρο Γέρακα (Κλειτάρχου και Αριστείδου, τηλ: 210-6619937), τιμώνας ένα φιλόσοφο, ο οποίος καταγόταν από τον αθηναϊκό δήμο Γαργηττού (σημερινός Γέρακας), σύμφωνα με το βιογράφο Διογένη Λαέρτιο.
Επιπλέον, ο Επίκουρος, σύμφωνα πάντα με το Διογένη Λαέρτιο, γεννήθηκε τον αττικό μήνα Γαμηλιώνα (σημερινό Φεβρουάριο):«μηνός Γαμηλιώνος εβδόμη». Η επιλογή της ημερομηνίας διεξαγωγής του Συμποσίου έγινε, ώστε να συμπίπτει κατά το δυνατό με το μήνα που γεννήθηκε ο μεγάλος φιλόσοφος.

«Αντιπολίτευση και συμμετοχή στη ζωή» είναι ο τίτλος της ομιλίας του καθηγητή για τον Επίκουρο, ο οποίος στην Ιταλία ιδίως, έχει κάνει θραύση, καθ’ ότι τα τελευταία χρόνια, βιβλία με κείμενά του σημειώνουν ιδιαίτερα μεγάλες πωλήσεις.
Η συγκεκριμένη ομιλία του κ. Ποταμιάνου επικεντρώνεται στο περίφημο «Λάθε Βιώσας» του Επίκουρου. «Ζήσε απαρατήρητος», εξηγεί ο καθηγητής «διότι λογαριασμό έχεις να δώσεις μόνο στον εαυτό σου κι όχι στον εκάστοτε αφέντη που μπορεί να σε εξουσιάζει». Ο καθηγητής αναρωτιέται στην ομιλία του, αν αυτή η πρόταση οδηγεί σε αντικοινωνική συμπεριφορά. «Σε καμία περίπτωση», είναι η απάντηση. «Ο Επίκουρος μπορεί να επιλέγει την στάση του μη πολιτεύεσθαι, αλλά προωθεί με συνειδητό τρόπο τις αξίες τις φιλίας και της συνεννόησης με τους ανθρώπους».
Οπως εξηγεί ο καθηγητής αυτή η στάση του Επίκουρου έχει να κάνει και με την επιλογή να ζει κανείς στην περιφέρεια κι όχι στο κέντρο των πραγμάτων χωρίς, όμως, να χάσει την επαφή του με το κέντρο. «Ζήσε αποστασιοποιημένος, δηλαδή, αλλά όχι αμέτοχος με ό,τι συμβαίνει στην οικουμένη», λέει ο καθηγητής, σημειώνοντας ότι το Διαδίκτυο παίζει σήμερα ουσιαστικό ρόλο σ’ αυτή τη συμμετοχή.

Το Συμπόσιο που συνδιοργανώνεται από τους Φίλους της Επικούρειας Φιλοσοφίας «Κήπος Αθηνών» και «Κήπος Θεσσαλονίκης», καθώς και το φιλοσοφικό περιοδικό «Ο Κήπος του Επίκουρου» με την υποστήριξη του δήμου Παλλήνης, χωρίζεται σε τέσσερις ενότητες. Η πρώτη έχει θέμα «Βίος και επιστημολογία του Επίκουρου», η δεύτερη «Ηθική: η τέχνη του ευδαίμονα βίου», η τρίτη «Επικούρεια θεωρία και πρακτική» και η τέταρτη «Η διαχρονική αξία της Επικούρειας φιλοσοφίας». Περισσότερες πληροφορίες στο http://www.epicuros.gr/.

Νέα

17-2-2011

Μετά από πρόταση του Δήμαρχου Παλλήνης κ.ΑΘανάσιου Ζούτσου, το Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας καθιερώνεται ως θεσμός και θα διοργανώνεται σε ετήσια βάση στον τόπο καταγωγής του φιλοσόφου Επίκουρου και σε αντίστοιχη ημερομηνία. 

Διαβάστε το Δελτίου Τύπου για το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επικούρειας Φιλοσοφίας

ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ  ΓΕΡΑΚΑ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΩΝ – ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΚΛΕΙΤΑΡΧΟΥ & ΑΡΙΣΤΕΙΔΟΥ Τ.Κ. 153 44 ΓΕΡΑΚΑΣ / ΤΗΛ.  210 66 19 937

1ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΑΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ

 

Ένα ξεχωριστό  ιστορικό  και πολιτισμικό γεγονός συνέβη το περασμένο Σαββατοκύριακο 12-13 Φεβρουαρίου 2011, στο Πολιτιστικό Κέντρο Γέρακα του Δήμου Παλλήνης. Πραγματοποιήθηκε το Πρώτο Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας στον τόπο καταγωγής του Αθηναίου φιλοσόφου, τον αρχαίο Δήμο Γαργηττού, από τους Φίλους Επικούρειας Φιλοσοφίας, «Κήπος Αθηνών» και «Κήπος Θεσσαλονίκης», το φιλοσοφικό περιοδικό «Κήπος του Επίκουρου» με τη συνδιοργάνωση του Δήμου Παλλήνης.

 Το συμπόσιο στέφθηκε με επιτυχία, όπως φαίνεται από την ενθουσιώδη συμμετοχή των  φίλων της φιλοσοφίας από όλη την Ελλάδα, καθώς και από το υψηλό επίπεδο όλων των ομιλητών οι παρουσιάσεις των οποίων έγιναν σε λόγο άμεσο με στόχο την επικοινωνία,  και όχι σε ελιτίστικη διάλεκτο με στόχο την επίδειξη και τον πνευματικό αποκλεισμό των πολλών.

 Με αυτό το φιλοσοφικό συμπόσιο, οι Φίλοι της Επικούρειας Φιλοσοφίας θέλησαν να τιμήσουν το μεγάλο διαφωτιστή και ανθρωπιστή φιλόσοφο, και ταυτόχρονα  να προσφέρουν μια διαχρονική πρόταση πνευματικής θωράκισης απέναντι στα σημερινά αδιέξοδα.

 Καθώς τα ευρήματα της σύγχρονης Επιστήμης έχουν αναδείξει την εγκυρότητα των βασικών σημείων της Φυσικής και Ηθικής φιλοσοφίας του μεγαλοφυούς Επίκουρου, ο οποίος είχε αντιληφθεί τη φύση του σύμπαντος και του ανθρώπου, αξίζει ίσως  να αφουγκραστούμε το διαχρονικό ανθρωπιστικό μήνυμά του. Ένα μήνυμα, που εκφράζει με τον απλούστερο αλλά και αρτιότερο τρόπο το νόημα της ευτυχισμένης ζωής, την οποία μπορεί να επιτύχει ο καθένας από εμάς εφόσον συνδυάσει την προσωπική αρετή της φρόνησης με το συμμετοχικό αγαθό της φιλίας.

 Μετά από πρόταση του Δημάρχου Παλλήνης Κου Αθανασίου Ζούτσου, το Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας καθιερώνεται ως θεσμός και θα διοργανώνεται σε ετήσια βάση στον τόπο καταγωγής του φιλοσόφου Επίκουρου και σε αντίστοιχη ημερομηνία. Επίσης μετά από πρόταση των Φίλων Επικούρειας Φιλοσοφίας «Κήπος Αθηνών» την οποία αποδέχθηκε ο Δήμαρχος, θα ονομαστεί και διαμορφωθεί ένας κοινόχρηστος χώρος πρασίνου της περιοχής ως Ο ΚΗΠΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΟΥ, προς τιμήν του.