Καλώς ήρθατε στο 1ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας


ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ

-ΔΗΜΟΣ ΠΑΛΛΗΝΗΣ

-ΦΙΛΟΙ ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΑΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ "ΚΗΠΟΣ ΑΘΗΝΩΝ"

-ΦΙΛΟΙ ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΑΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ "ΚΗΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

-ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ "Ο ΚΗΠΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΟΥ"

 
Πολιτιστικό Κέντρο Γέρακα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ για το Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας

Φίλοι Επικούρειας Φιλοσοφίας
"ΚΗΠΟΣ ΑΘΗΝΩΝ"
Τηλέφωνο: 6945218024
email: Ιdeoszen@gmail.com

Πολιτιστικό Κέντρο Γέρακα Δήμου Παλλήνης
Τηλέφωνο: 210 6619937
email: info@kedg.gr

 

ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
"Πρώτο Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας"

Τα πρακτικά του Συμποσίου με όλες τις ομιλίες, φωτογραφικό και άλλο υλικό. ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΕΡΕΤΤΑΣ

1ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας
12-13 Φεβρουαρίου 2011, Γέρακας Αττικής
Πολιτιστικό Κέντρο Γέρακα, Κλειτάρχου & Αριστείδου

Το φιλοσοφικό σύστημα του Επίκουρου και ο ρόλος του στην σύγχρονη κοινωνία.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - Το διαχρονικό μήνυμα του φιλοσόφου Επίκουρου
 Ένα ξεχωριστό  ιστορικό  και πολιτισμικό γεγονός συνέβη το περασμένο Σαββατοκύριακο 12-13 Φεβρουαρίου 2011, στο Πολιτιστικό Κέντρο Γέρακα του Δήμου Παλλήνης. Πραγματοποιήθηκε το Πρώτο Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας στον τόπο καταγωγής του Αθηναίου φιλοσόφου, τον αρχαίο Δήμο Γαργηττού, από τους Φίλους Επικούρειας Φιλοσοφίας, «Κήπος Αθηνών» και «Κήπος Θεσσαλονίκης», το φιλοσοφικό περιοδικό «Κήπος του Επίκουρου» με τη συνδιοργάνωση του Δήμου Παλλήνης.
 Το συμπόσιο στέφθηκε με επιτυχία, όπως φαίνεται από την ενθουσιώδη συμμετοχή των  φίλων της φιλοσοφίας από όλη την Ελλάδα, καθώς και από το υψηλό επίπεδο όλων των ομιλητών οι παρουσιάσεις των οποίων έγιναν σε λόγο άμεσο με στόχο την επικοινωνία,  και όχι σε ελιτίστικη διάλεκτο με στόχο την επίδειξη και τον πνευματικό αποκλεισμό των πολλών.
 Με αυτό το φιλοσοφικό συμπόσιο, οι Φίλοι της Επικούρειας Φιλοσοφίας θέλησαν να τιμήσουν το μεγάλο διαφωτιστή και ανθρωπιστή φιλόσοφο, και ταυτόχρονα  να προσφέρουν μια διαχρονική πρόταση πνευματικής θωράκισης απέναντι στα σημερινά αδιέξοδα.
 Καθώς τα ευρήματα της σύγχρονης Επιστήμης έχουν αναδείξει την εγκυρότητα των βασικών σημείων της Φυσικής και Ηθικής φιλοσοφίας του μεγαλοφυούς Επίκουρου, ο οποίος είχε αντιληφθεί τη φύση του σύμπαντος και του ανθρώπου, αξίζει ίσως  να αφουγκραστούμε το διαχρονικό ανθρωπιστικό μήνυμά του. Ένα μήνυμα, που εκφράζει με τον απλούστερο αλλά και αρτιότερο τρόπο το νόημα της ευτυχισμένης ζωής, την οποία μπορεί να επιτύχει ο καθένας από εμάς εφόσον συνδυάσει την προσωπική αρετή της φρόνησης με το συμμετοχικό αγαθό της φιλίας.

 
Ο Δήμαρχος Παλλήνης κ. Αθανάσιος Ζούτσος στην έναρξη του Συμποσίου

Μετά από πρόταση του Δήμαρχου Παλλήνης κ.ΑΘανάσιου Ζούτσου, το Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας καθιερώνεται ως θεσμός και θα διοργανώνεται σε ετήσια βάση στον τόπο καταγωγής του φιλοσόφου Επίκουρου και σε αντίστοιχη ημερομηνία. Επίσης μετά από πρόταση των Φίλων Επικούρειας Φιλοσοφίας «Κήπος Αθηνών» την οποία αποδέχθηκε ο Δήμαρχος, θα ονομαστεί και διαμορφωθεί ένας κοινόχρηστος χώρος πρασίνου της περιοχής ως Ο ΚΗΠΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΟΥ, προς τιμήν του. 

Ο τόπος και ο χρόνος που διοργανώθηκε το 1ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας δεν είναι τυχαίος.
Το 1ο Συμπόσιο διοργανώθηκε στον Γέρακα Αττικής, προς τιμή του Επίκουρου, ο οποίος κατάγονταν από τον αρχαίο Αθηναϊκό Δήμο Γαργηττού, σύμφωνα με τον βιογράφο Διογένη Λαέρτιο

"Επίκουρος Νεοκλέους και Χαιρεστράτης, Αθηναίος, των δήμων Γαργήττιος, γένους του των Φιλαϊδών"

και ο οποίος σήμερα ταυτίζεται με τον Γέρακα. Ο Επίκουρος σύμφωνα με τον Διογέννη Λαέρτιο γεννήθηκε τον αττικό μήνα Γαμηλιώνα.

"μηνός Γαμηλιώνος εβδόμη"

Η επιλογή της ημερομηνίας διεξαγωγής του συμποσίου έγινε ώστε να συμπίπτει με τον μήνα που γεννήθηκε ο μεγάλος φιλόσοφος. Ο Φεβρουάριος ταυτίζεται κατά το δυνατό με τον αττικό μήνα Γαμηλιώνα.