Τρίτο Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας
Σάββατο 9 και Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013,
Γέρακας Αττικής, αρχαίος Γαργηττός


Η διοργάνωση

Ο τόπος και ο χρόνος που διοργανώνεται το Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας δεν είναι τυχαίος. Το ιστορικό 1ο Πανελλήνιο Συμπόσιο πραγματοποιήθηκε το Φεβρουάριο του 2011 στον Γέρακα του Δήμου Παλλήνης Αττικής με πρωτοβουλία των Φίλων Επικούρειας Φιλοσοφίας και την αμέριστη στήριξη του Δήμου Γέρακα(κατόπιν Δήμου Παλλήνης), προς τιμή του Επίκουρου, ο οποίος κατάγονταν από τον αρχαίο Αθηναϊκό Δήμο Γαργηττού, σύμφωνα με τον βιογράφο Διογένη Λαέρτιο και ο οποίος σήμερα ταυτίζεται με το Γέρακα. "Επίκουρος Νεοκλέους και Χαιρεστράτης, Αθηναίος, των δήμων Γαργήττιος, γένους του των Φιλαϊδών".
Η επιλογή της ημερομηνίας διεξαγωγής του συμποσίου έγινε ώστε να συμπίπτει με τον μήνα που γεννήθηκε ο μεγάλος φιλόσοφος. Ο Επίκουρος σύμφωνα με τον Διογέννη Λαέρτιο γεννήθηκε "μηνός Γαμηλιώνος εβδόμη", δηλαδή τον αττικό μήνα Γαμηλιώνα. Ο Φεβρουάριος ταυτίζεται κατά το δυνατό με τον αττικό μήνα Γαμηλιώνα.
Μετά από πρόταση του Δημάρχου Παλλήνης κου Αθανασίου Ζούτσου, το Συμπόσιο πραγματοποιείται σε μόνιμη βάση στον τόπο καταγωγής του φιλοσόφου Επίκουρου, το σημερινό Γέρακα του Δήμου Παλλήνης, ως κληρονόμο του αρχαίου Δήμου Γαργηττού, τον Φεβρουάριο κάθε έτους.

Διοργανωτές

-ΔΗΜΟΣ ΠΑΛΛΗΝΗΣ
-ΦΙΛΟΙ ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΑΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ "ΚΗΠΟΣ ΑΘΗΝΩΝ"
-ΦΙΛΟΙ ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΑΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ "ΚΗΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ακόμη και σε δύσκολες εποχές, η πολιτιστική καρδιά της Ελλάδας πάλλεται τροφοδοτώντας με πνευματική δύναμη τα παιδιά της. Στη χώρα που γέννησε τη φιλοσοφία, ένα ετήσιο φιλοσοφικό συνέδριο διοργανώνεται με αυθορμητισμό και σοβαρότητα από μορφωμένους ανθρώπους, αλλά όχι πανεπιστημιακούς καριέρας. Πρόκειται για το μοναδικό Πανελλήνιο Συμπόσιο Φιλοσοφίας, που έχει καθιερωθεί ως θεσμός από τη λαϊκή βάση και όχι από την κορυφή.
Το Τρίτο Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας πραγματοποιήθηκε στις 9 και 10 Φεβρουαρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Γέρακα του Δήμου Παλλήνης, στον τόπο καταγωγής του Αθηναίου φιλοσόφου Επίκουρου, τον αρχαίο Δήμο Γαργηττού.
Το Συμπόσιο που διοργανώνεται με ελεύθερη είσοδο για τρίτη συνεχόμενη φορά από το Δήμο Παλλήνης και τους Φίλους Επικούρειας Φιλοσοφίας "Κήπος Αθηνών" και "Κήπος Θεσσαλονίκης" καθιερώνεται πλέον ως ένας ιδιαίτερα επιτυχημένος θεσμός, όπως φαίνεται από την ενθουσιώδη συμμετοχή εκατοντάδων φίλων της φιλοσοφίας από όλη την Ελλάδα και στις δύο ημέρες του Συμποσίου.
Κατά τη διάρκεια του Συμποσίου, αναδείχθηκε η διαχρονικότητα της Επικούρειας φιλοσοφίας, αφού τα ευρήματα της σύγχρονης Επιστήμης αναδεικνύουν την εγκυρότητα των βασικών σημείων της Φυσικής και Ηθικής φιλοσοφίας του διαφωτιστή και ανθρωπιστή Επίκουρου.
Ταυτόχρονα προβλήθηκε η διαχρονική πνευματική θωράκιση της φιλοσοφίας του «Κήπου», της σχολής του Επίκουρου, απέναντι στα σημερινά πανανθρώπινα κοινωνικά, οικονομικά και πολιτισμικά αδιέξοδα.
Το ανθρωπιστικό μήνυμα του Επίκουρου εκφράζει διαχρονικά με τον απλούστερο αλλά και αρτιότερο τρόπο τη μέθοδο προσέγγισης μιας ευτυχισμένης ζωής, ακόμη και σε δύσκολους καιρούς. Για τον Αθηναίο φιλόσοφο, το αληθινό νόημα της ευδαιμονίας βασίζεται στο νηφάλιο φιλοσοφικό στοχασμό που απορρέει από την παρατήρηση της φύσεως, από την εξάσκηση αρετών όπως η φρόνηση, η εγκράτεια, η ανδρεία και η δικαιοσύνη, αλλά και από το συμμετοχικό αγαθό της φιλίας.
Το υψηλό επίπεδο των εισηγητών, οι φιλοσοφικές ομιλίες, οι προβολές ταινιών, τα μουσικά διαλείμματα και οι καλλιτεχνικές παρουσιάσεις ικανοποίησαν κατά γενική ομολογία τους συμμετέχοντες.
Με ενθουσιασμό έγινε δεκτή η ανακοίνωση του Δημάρχου Παλλήνης Αθανασίου Ζούτσου ότι ένας χώρος πρασίνου στην περιοχή Γαργηττού, που θα ονομαστεί "Κήπος του Επίκουρου", βρίσκεται στη φάση διαμόρφωσης και θα είναι επισκέψιμος στις εργασίες του Τέταρτου Συμποσίου Επικούρειας Φιλοσοφίας, σε έναν χρόνο από τώρα.
ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΠΟΣΙΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
"Τρίτο Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας"
Τα πρακτικά του Συμποσίου με όλες τις ομιλίες, φωτογραφικό και άλλο υλικό.
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΗΠΟΣ